IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Да вземем от богатите, за да дадем на бедните и идеята, че даден политик може да реши всички проблеми - двете водещи фигури

14:45 | 23.03.13 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Избори 2013 се очертават да бъдат изключително интересни – всякакви приказни герои и древни легенди са заявили участие и са готови да „ощастливят” българина. Дебатите от последните дни ясно показват, че противопоставянето не е „улица” срещу политици, а популизъм срещу разум. Противопоставяне, което го има във всяка една партия, има го и на улицата, често го има и във всеки един от нас – изкушението на „лесното” решение, пише анализаторът на ИПИ Петър Ганев. 

Според него водеща фигура на изборите ще бъде Робин Худ, или идеята, че е време да вземем от богатите и да дадем на бедните. Още в края на 2012 г., тоест преди високите сметки за ток и протестите председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев подсказа, че се задава изборна надпревара за „разглобяване на данъчната система”. Това е класическата риторика на популистите – ще наложим справедливост, взимайки от привилегированите богати и давайки на неоправданите бедни. Не се говори за растеж, работни места, инвестиции или въобще условия за успех – било то на предприемача или на работника, а вниманието се насочва към преразпределението и наказанието на получаващите повече.

Ниският плосък данък, еднакъв за всички, не дава възможност за подобна риторика и на практика отнема от властта на политиците да играят по тези чувствителни нотки на обществото. Точно както валутният борд отне от политиците риториката за печатането на пари или обезценяването на лева и намали деструктивната им власт, така и плоското облагане е трън в очите на популистите. Те са готови да пренебрегнат данните за ефективността на плоския данък – повече приходи с два пъти по-ниска ставка и въпреки кризата – само и само да имат инструмент, който отговаря на риториката за лошите богати и онеправданите бедни.

Според Петър Ганев другият герой на изборите ще бъде Вълшебникът от Оз или идеята, че даден политик може да реши всички проблеми на българите. Вълшебникът е изявен популист, няма никакви вълшебни умения, но парадира и е щедър на обещания – било то мозък за Плашилото, сърце за Тенекиения човек или смелост за Страхливия лъв. "Той обещава всичко и на всички, само и само да постигне своето. Така и родните политици вече се надпреварват да обещават работни места, доходи и други благинки в търсене на по-широка подкрепа. Откриваме работи места, вдигаме доходи, раздаваме безплатни неща – много хубаво, но как точно го правите това? Знаем, че безплатен обяд няма. За да преразпределяш, първо трябва някой да създава", пише икономистът. 

Според Ганев обаче проблемите в българското общество се крият не в преразпределението, а в създаването. Тоест -  умения и образование, предприемачество и работа, състезание и избор. Това са структурните проблеми, които трябва да бъдат дебатирани – как да произвежда образованието качествени кадри, които са търсени на пазара на труда, как да улесним живота на хората с идеи, на „производителите на възможности” или просто на предприемачите, как да направим така, че във всяка сфера има състезание и потребителите могат да разкрият предпочитанията си чрез своя избор.

"Това са важните въпроси, а не как да вземем от едни и да дадем на други или да обещаваме безплатни обяди. За да откроите кои политици говорят за важните неща и кои просто словоблудстват, може да приложите следния тест: дали чутото от даден политик резонира по някакъв начин с идеята за Робин Худ или Вълшебникът от Оз. Ако да, то имаме отбягване на проблемите и популизъм. Ако не, то може и да е нещо смислено", заключава още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 4 rate down comment 7
cokrat1
преди 11 години
Той/БГ бизнесмена/ е арогантен, нагъл и безчовечен....лично с мои действия спестих на един бизнесмен 40 000 лева....а, *** не даде нито лев бонус...примери като този хиляди ... Не става въпрос за изземване на цялата чиста печалба на бизнеса...а за по-справедливо разпределение на тая печалба...която фактически и много голяма....нищо, че по финансови отчети е минимална...Примери мога да ти дам много, но мисля, че няма смисъл да ти обяснявам такива неща, защото ми се "виждаш" на човек които гледа, но не вижда, слуша, но не чува....Истината, е че бизнеса ограбва както работниците..така и държавата. Време е да бъде поставен на място от подходяща политическа сила на предстоящите избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Именно.Държавата следва да създава среда за бизнес в своята територия и да го пази от външни атаки а, така също, да контролира средата в страната тъй, щото и бизнесът да дава своя дан за обществото. Защото и бизнесът не живее на Луната и трябва да се грижи за силата, която го изпълва с живот. Да се грижи, но, не просто да я дундурка и да позволява разплуване. ТОВА също е гибелно. ФАКТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Значи, цократ1, арогантността е недопустима. Недопустима е срещу работниците...точно толкова, колкото и срещу създателите на бизнеса. И на теб да го река: Ако не ти е приятно да се отнасят така с теб, защо не създадеш и не ръководиш СВОЙ, СОБСТВЕН бизнес, който да създаде нова принадена стойност и за теб да работят десетки, стотици а, защо не, и хиляди работници? Направи ТОВА и бъди свободен, колкото си искаш!Само, не ми излизай с приказките, че за това трябват пари. Ти узрей до момента, в който да знаят, къде да отидат и парите сами ще те намерят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 2
citizen_bg
преди 11 години
Пич :), ами то не са изводи а емпирични наблюдения, а и неолиберализма е за дерегулация и изключване на държавата от икономическите взаимоотношения. "Долу държавата - да живее свободата!" Е, някои *** си ликвидираха държавите, но от това се възползват тези дето им бутат "либералните" и "демократичните" фитили, а същевременно продължават да засилват собствените си държави като икономическа, военна сила, човешки ресурс. За тях държавата е средство да подпомагат и защитават националния си бизнес и нямат намерение да я премахват. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Допродължавам:Маркс и Енгелс са били умни хора - чети ги. Ама чети всеобемно, изцяло, последователно. Аман от криворазбрани "марксисти".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
...продължавам:Та, всеки един работник в тези фирми е важен но, без него, все някак, би могло, докато, без Основателите...И справедливо да е 100 % от добавената стойност да отивала при бачкатора? Той може и да е много добър човек и никак да не е *** но, ако нещата не са били оплодотворени от един друг /така мразен от теб, пуста завист!/ най-вероятно, щеше да работи за някой друг, нали? Защо не разбираш едно: Работната сила, сама по себе си, ненасочвана, некоординирана, неорганизирана, е просто ХАОС. Силата, само по себе си, не означава работа /оттам-стойност/, ако не се приложи правилно и не се насочи в НУЖНАТА посока. Следователно, най-добре, приеми факта: НИКОГА няма да има 100% за работника. И не, защото някой го мрази или иска да го ограбва. Експлоатацията /използването/ Е НЕОБХОДИМА за развитието на обществото, на същото това предприятие и т.н. Тя създава елемента на натрупване, което после да доведе до качествени изменения, ако си близък с идеите на Маркс и Енгелс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 4
Pyramid
преди 11 години
Чакай да те питам, тогава: Защо така желаеш да преразпределяш - на което, вижда се, много народ се възпротивява - а не сториш къде по-простото, да организираш свое предприятие, около разработен от теб продукт/услуга/ и да ползваш облагата от факта че, благодарение на теб /който основава всичко това/ хиляди и милиони по света ще живеят по-добре? В истинския Бизнес /там, където се генерира полезната стойност, където са основа отговорността, рискът /морален, финансов, психически, ако искаш/ от провал, от пропускане на нещо важно и т.н. лесно заменими са по-скоро, изпълнителите на задачи /работниците/ отколкото Двигателят, Идеологът, Бащата/Майката/ на всичко това (Стив Джобс, Бил Гейтс, Едисон, Маркони, Порше, Дисни, Хонда, Ситроен и т.н., да изброявам ли?)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 2
Гари
преди 11 години
Пич, не че има някакъв смисъл да споря с дървени глави като тебе, но откъде извади, че либералните идеи включват корупция, безконтролност и ненаказуемост на чиновниците? Това е точно обратното на либералните идеи, които искат да лишат от власт чиновниците, така че да не могат да правят поразии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 3
citizen_bg
преди 11 години
Предполагам, че правиш разлика между държава и мафия? Всичко дето си го изброил се ръководеше отново от егоистичните интереси на либералните външни и нашенски (соц)капиталисти. "Който плащаше, той поръчваше музиката", а после парите си ги избиваше многократно. БГ държавата катастрофира в резултат на "либералните" идеи включващи и корупцията, безконтролността и ненаказуемостта на чиновниците, продаващи държавните интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 5
data
преди 11 години
Държавата ? От какво сме недоволни днес :1.Здравеопазване - държавен сектор2.Образование - държавен сектор3.Сигурност - държавен сектор4.Правораздаване - държавен сектор5.Енергетика - държавно регулиран сектор Не либералните идеи , а държавната регулация катастрофира !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още