IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Да вземем от богатите, за да дадем на бедните и идеята, че даден политик може да реши всички проблеми - двете водещи фигури

14:45 | 23.03.13 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Избори 2013 се очертават да бъдат изключително интересни – всякакви приказни герои и древни легенди са заявили участие и са готови да „ощастливят” българина. Дебатите от последните дни ясно показват, че противопоставянето не е „улица” срещу политици, а популизъм срещу разум. Противопоставяне, което го има във всяка една партия, има го и на улицата, често го има и във всеки един от нас – изкушението на „лесното” решение, пише анализаторът на ИПИ Петър Ганев. 

Според него водеща фигура на изборите ще бъде Робин Худ, или идеята, че е време да вземем от богатите и да дадем на бедните. Още в края на 2012 г., тоест преди високите сметки за ток и протестите председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев подсказа, че се задава изборна надпревара за „разглобяване на данъчната система”. Това е класическата риторика на популистите – ще наложим справедливост, взимайки от привилегированите богати и давайки на неоправданите бедни. Не се говори за растеж, работни места, инвестиции или въобще условия за успех – било то на предприемача или на работника, а вниманието се насочва към преразпределението и наказанието на получаващите повече.

Ниският плосък данък, еднакъв за всички, не дава възможност за подобна риторика и на практика отнема от властта на политиците да играят по тези чувствителни нотки на обществото. Точно както валутният борд отне от политиците риториката за печатането на пари или обезценяването на лева и намали деструктивната им власт, така и плоското облагане е трън в очите на популистите. Те са готови да пренебрегнат данните за ефективността на плоския данък – повече приходи с два пъти по-ниска ставка и въпреки кризата – само и само да имат инструмент, който отговаря на риториката за лошите богати и онеправданите бедни.

Според Петър Ганев другият герой на изборите ще бъде Вълшебникът от Оз или идеята, че даден политик може да реши всички проблеми на българите. Вълшебникът е изявен популист, няма никакви вълшебни умения, но парадира и е щедър на обещания – било то мозък за Плашилото, сърце за Тенекиения човек или смелост за Страхливия лъв. "Той обещава всичко и на всички, само и само да постигне своето. Така и родните политици вече се надпреварват да обещават работни места, доходи и други благинки в търсене на по-широка подкрепа. Откриваме работи места, вдигаме доходи, раздаваме безплатни неща – много хубаво, но как точно го правите това? Знаем, че безплатен обяд няма. За да преразпределяш, първо трябва някой да създава", пише икономистът. 

Според Ганев обаче проблемите в българското общество се крият не в преразпределението, а в създаването. Тоест -  умения и образование, предприемачество и работа, състезание и избор. Това са структурните проблеми, които трябва да бъдат дебатирани – как да произвежда образованието качествени кадри, които са търсени на пазара на труда, как да улесним живота на хората с идеи, на „производителите на възможности” или просто на предприемачите, как да направим така, че във всяка сфера има състезание и потребителите могат да разкрият предпочитанията си чрез своя избор.

"Това са важните въпроси, а не как да вземем от едни и да дадем на други или да обещаваме безплатни обяди. За да откроите кои политици говорят за важните неща и кои просто словоблудстват, може да приложите следния тест: дали чутото от даден политик резонира по някакъв начин с идеята за Робин Худ или Вълшебникът от Оз. Ако да, то имаме отбягване на проблемите и популизъм. Ако не, то може и да е нещо смислено", заключава още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Не си в час, затова, ще ти обясня: Аз бях УБЕДЕН в идеала "свобода, братство, равенство". Дори съм водил жестоки спорове, как загнива капитализма.Обаче, преди 9 години прогледнах. Дълго, преди да се запътя да ставам "капиталист-изедник"./ Всъщност, още пътувам натам, не съм стигнал/ . Та, бях наемен работник до 30.12.2011, когато ми обясниха, че ми закриват длъжноста...и, след това, 10 месеца на борсата /платени/ плюс 5 - гладни. Далеч съм от "споделяне", защото още не съм натрупал, ми е думата. В МОМЕНТА започвам. За своя разработен продукт, все още, търся инвеститор, кандидатствах по ОП Конкурентоспособност, спечелих проект, заложил съм апартамента, в който израснах... и, всеки ден - Да, ВСЕКИ ДЕН ! виждам всички дефекти на българския капитализъм...и на "Класата-Хегемон".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 2
nedev75
преди 11 години
Не ви заболяха пръстите с глупави писаници ейййййй.Има 2-3 души тука, или един с раллични никове, които пишат леви коментари да разлаят някой, започава се една дискусия, увеличават се кликове и т.н., не е случайно явно.И аз се хванах на тази въдица, та спрете с глупостите с тея работници, преразпределение и тая добавена стойност, че комедията е пълна вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
За контрола си прав...обаче трябва да се разберем/ ние гражданите/ как ще избираме контрольорите които от наше име да контролират, кои ще има право да се кандидатира за контрольор и т.н...и как след това ще ги контролираме пак ние дали си вършат работата, и ако не я вършат как да ги отзоваваме на минутата така да се каже...Това са все въпроси които трябваше да са ясни преди да се издигнат исканията за гражданския контрол, но явно ще трябва в движение да ги изясняваме тия много съществени въпроси...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
cokrat1
преди 11 години
Ти си като радиоточка. Капитализма в БГ е див като през 19 век в Англия. Това е факт неоспорим/освен от такива чугунени глави като теб/. Време е капиталистите да бъдат "отупани" и свалени на земята. Не може печалбата да е само за Вас. Въпрос на време е "наемниците" да се обединяват в неформални сдружения и да си поискат своето. Къде со кротце, къде со благо, къде и с малко кютек...Ще има от всичко по-малко...Съвета ми е, ако си работодател време е да започнеш да споделяш препечеленето с "наемниците" си...иначе скоро ще изпиташ справедливия им гняв...Послушай съвета ми...а, аз от твойте съвети за собствен бизнес немам нужда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 0
ANS9983
преди 11 години
Граждански контрол, граждански контрол и пак граждански контрол. Дори и в това състояние на икономиката, пари има, но изтичат чрез разхищение, грабеж, корупция. Трябва контрол (точни правила), за да се запушат дупките за изтичане на средства за бюджета: от митници, акцизи, грабеж чрез "зелена" енергия (неправомерно дадени лицензии за 10 пъти повече мощности от исканите от ЕС до 2020г.), раздут административен апарат (десетки министерства, агенции, комисии), източване на НЗОК (въвеждане на лични електронни карти), определяне на таван за норма на печалба за монополи и чужди "инвеститори" (опит от Запад), правилно разпределение на евросубсидиите за едри и дребни селскостопански производители, тотални крути мерки срещу сивата икономика.Формалната държава не функционира в полза на гражданите (които от своя страна, представлявайки тази държава, трябва да имат възможността да я контролират).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
То и тук така става, на практика. Сидеров, уж такъв-инакъв, ала ходи с пари на данъкоплатците да *** по чужбините...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 1
Sakamano
преди 11 години
Според някои източници, Робин Худ е отнемал парите на богатите, но после не ги е раздавал на бедните. Вместо това е делял плячката си с останалите разбойници и е плащал на властите, за да го оставят да безчинства безнаказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Важна е съдебната система. Истина. Но, с тези купчини нарочно измислени бюрократични усложнения за всичко, за което се сетиш, идеална съдебна система да имаме, трудно ще откъснем. В крайна сметка, до съда опира не толкова голяма част от населението...а бюрокрацията спъва ВСИЧКИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Виж, Цократе, в грешка си. И гледам и виждам. Защото, досега, бях , ама съвсем, отляво. НЕ МОЖЕ държавата да разпределя чистата бечалба на бизнеса. ЗАБРАВЯШ за това. ЗАщото, те се формира СЛЕД разходите за материали, услуги, енергия, отчисленията за труд, осигуровки, данъци и т.н.Държавата от бизнеса ползва данъци и отчисления, това е. В мирно време.Във война, още, може да му привика и работната сила...Това, че някой е бил неблагодарен или, че не е почерпил, както ти си искал /а знаеш ли, колко още неща му тежат на сметките, прочее, освен твоята заплата?/ е въпрос различен. Аз, със своите хора, с които работя, ако не споделям всичко, няма да имам очи да изисквам, например. И искам те да са мотивирани и да знаят, че работят за себе си - така аз ще получавам най-доброто от тях. Но...Имаш свободата и ще разпределяш СВОЯТА печалба, както искаш. Никой не може да те спре, имаш право. Обаче, за друго - прощавай. Пак ти казвам: Създай собствен бизнес и ползвай ВСИЧКИ блага. Що се дърпаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
invest1
преди 11 години
Според мен ключов фактор за България е зле функционираща съдебнасистема.Реално излизане от тоя батак ми се струва че е утопия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още