IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Да вземем от богатите, за да дадем на бедните и идеята, че даден политик може да реши всички проблеми - двете водещи фигури

14:45 | 23.03.13 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Избори 2013 се очертават да бъдат изключително интересни – всякакви приказни герои и древни легенди са заявили участие и са готови да „ощастливят” българина. Дебатите от последните дни ясно показват, че противопоставянето не е „улица” срещу политици, а популизъм срещу разум. Противопоставяне, което го има във всяка една партия, има го и на улицата, често го има и във всеки един от нас – изкушението на „лесното” решение, пише анализаторът на ИПИ Петър Ганев. 

Според него водеща фигура на изборите ще бъде Робин Худ, или идеята, че е време да вземем от богатите и да дадем на бедните. Още в края на 2012 г., тоест преди високите сметки за ток и протестите председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев подсказа, че се задава изборна надпревара за „разглобяване на данъчната система”. Това е класическата риторика на популистите – ще наложим справедливост, взимайки от привилегированите богати и давайки на неоправданите бедни. Не се говори за растеж, работни места, инвестиции или въобще условия за успех – било то на предприемача или на работника, а вниманието се насочва към преразпределението и наказанието на получаващите повече.

Ниският плосък данък, еднакъв за всички, не дава възможност за подобна риторика и на практика отнема от властта на политиците да играят по тези чувствителни нотки на обществото. Точно както валутният борд отне от политиците риториката за печатането на пари или обезценяването на лева и намали деструктивната им власт, така и плоското облагане е трън в очите на популистите. Те са готови да пренебрегнат данните за ефективността на плоския данък – повече приходи с два пъти по-ниска ставка и въпреки кризата – само и само да имат инструмент, който отговаря на риториката за лошите богати и онеправданите бедни.

Според Петър Ганев другият герой на изборите ще бъде Вълшебникът от Оз или идеята, че даден политик може да реши всички проблеми на българите. Вълшебникът е изявен популист, няма никакви вълшебни умения, но парадира и е щедър на обещания – било то мозък за Плашилото, сърце за Тенекиения човек или смелост за Страхливия лъв. "Той обещава всичко и на всички, само и само да постигне своето. Така и родните политици вече се надпреварват да обещават работни места, доходи и други благинки в търсене на по-широка подкрепа. Откриваме работи места, вдигаме доходи, раздаваме безплатни неща – много хубаво, но как точно го правите това? Знаем, че безплатен обяд няма. За да преразпределяш, първо трябва някой да създава", пише икономистът. 

Според Ганев обаче проблемите в българското общество се крият не в преразпределението, а в създаването. Тоест -  умения и образование, предприемачество и работа, състезание и избор. Това са структурните проблеми, които трябва да бъдат дебатирани – как да произвежда образованието качествени кадри, които са търсени на пазара на труда, как да улесним живота на хората с идеи, на „производителите на възможности” или просто на предприемачите, как да направим така, че във всяка сфера има състезание и потребителите могат да разкрият предпочитанията си чрез своя избор.

"Това са важните въпроси, а не как да вземем от едни и да дадем на други или да обещаваме безплатни обяди. За да откроите кои политици говорят за важните неща и кои просто словоблудстват, може да приложите следния тест: дали чутото от даден политик резонира по някакъв начин с идеята за Робин Худ или Вълшебникът от Оз. Ако да, то имаме отбягване на проблемите и популизъм. Ако не, то може и да е нещо смислено", заключава още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

47
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Основно, нещата с акциите са описани в Търговския Закон. Останалите изявления показват слабо познаване на материята но, добрата новина е че, желае ли, човек може да се научи. Има книги, форуми, тук може да откриеш известни насоки, също така...Акцията показва какъв дял от общия капитал притежаваш и, едно умело боравене с "тези хартийки" може да те изведе до доста добри позиции.Акциите, като вид източник на пасивни приходи, не бива да бъдат разглеждани опростенчески, т.к. това може или да ти навреди, или да ти попречи да използваш пълния потенциал, който ти дават, или и двете. Виж, за "своята чиста печалба" ще кажа, че отново зависи. Нормално е, ако аз, лично, първо, съм изобретил нещото /има линк в подписа ми, няма по-често разглеждан проект на този ресурс/ после, сам съм организирал предприятието, сам съм рискувал наследството си, сам съм издирил правилния източник на финанси и т.н. да притежавам, контролирам и да си правя, каквото пожелая, с чиста печалба, голяма, колкото е възможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 1
mos70
преди 11 години
Цитат: "Пак капитализмът е измислил акционерния капитал".......Мдаа...за толкова ли глупав ме мислиш! Тези хвърчащи хартийки, наречни "акции" са единият от механизмите, да се снабдявате със свежи пари, които не са ваши, и които да "инвестирате" не рискувайки нищо! Единствената ценност на тази хартийка е, че можеш да я продадеш на по-глупав от теб, ако той вярва във "светлото бъдеще" на твоята компания. Това, че имам "акцийка" от твоята компания, не значи, че ти имаш задължение да ми платиш нещо срещу нея! Нямаш задължение да ми плащаш никакъв дивидент...може да платиш, може и да не платиш...много добре го знаеш!Иначе неможе да се отрече, че сте много "изобретателни и гъвкави" (както сам каза) в намирането на "законни" механизми и "стимули" за да продължите въртележката!А да те питам- щото така се получава, че твоята чиста печалба (не говоря персонално, а по приницип) е в пъти по-голяма от сумата на заплатите на всичките ти работници? Що така става? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 3 rate down comment 2
Pyramid
преди 11 години
Всъщност, най-дълбоките критики на капитализма са написани от...капиталисти. И не толкова "пропагандата на капитализма" така е изградена /макар че, системата има интерес от това/, колкото самите работници, увлечени и подведени от опростенчески модели и преработени /т.е., изтощени физически и психически от работа/ не правят възможното, за да прозрат и да си създадат вярната, комплексна представа за света, в който живеят. Резултатът са приказки, подобни на твоите. По разпределението на добавената стойност:Пак капитализмът е измислил акционерния капитал. Свободен си да участваш в дружествата, които го допускат по устав. Иначе, получаваш своя дял чрез заплащането и, ако това е уговорено в трудовия ти договор, няма проблеми. Явно, досега си попадал на наистина безсъвестни хора но, такива има ПРИ ВСИЧКИ обществено-икономически формации. Вярваш, или не - фактите са такива: Всичко опира до хората. другото са /просто/ идеологеми и клишета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 5 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Мда. С марксисти с радио не може да се спори. Те си знаят тяхното, логика и аргументи не им действат. Значи mos70, това е решението за твоите терзания - работиш само в компании, които се търгуват на борсата. Купуваш от първата заплата няколко акции от нея и вече участваш в разпределението на добавената стойност. А честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 4
mos70
преди 11 години
Искам да ти кажа и друго нещо. Пропагандата на капитализма е така изградена, че нито за миг да НЕ допусне- работника да осъзнае, че е есплоатиран, т.е. че получава по-малко отколкото изработва и, че не участва в разпределянето на добавената стойност, която създава! Тук е големият страх на капитала! В момента в който работника прозре истината и откаже да продължи по същият начин- системата ще рухне!Ако обаче работника участва в разпределението на добавената стойност, която създава, то това коренно ще промени отношението му към работата! Коренно! Той ще бъде заинтересован да влага от себе си повече, защото знае, че това ще му се върне...не само под формата на "трохата", наречена "заплата"! Съгласи се, че съм прав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
НЕ. Не влиза следващият от листата, а следващият по брой получени гласове. Ако ще, и от друга партия да е. А другото изписано и изговорено, колега /моля за извинение/ е разредител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 1 rate down comment 1
ANS9983
преди 11 години
"...как ще избираме контрольорите които от наше име да контролират...".Много важен въпрос повдигаш. Тъй като рискът за издигане на честни контрольори е голям, единственото решение е техният юридически скрепен и поет ангажимент към тези отвън (избирателите). На 2-3 месеца отчет за свършеното, оценка на тези отвън за свършената работа и преждевременно напускане на позицията (депутат, член на комисия) при провал. Влиза следващият от листата. Няма друг гарантиран начин за подбор освен адаптивния. При това все пак няма да са случайно избрани, произволни хора. Всеки кандидат има биография, образование, живее в някакъв социален кръг, който го познава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Да завърша:Обичам и уважавам приятелите си, цена високо приноса на всеки, положил пот и кръв дори, в националните блага и ми е жално, че тези хора страдат но, няма да решим проблемите си, като си завираме главата в пясъка. И, ако капитализмът ни е див - с което съм съгласен - дайте да го очовечим...като и работната сила внесе своя дан а, именно, да се замисли, па да приложи усилията и /да, И времето си/ в СОБСТВЕНОТО СИ ИЗРАСТВАНЕ,ПРЕДИ ДА ИСКА И ДА "ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯ".Животът не е толкова сложен но, не е и съвсем елементарен. След като аз /т.е. който и да е/ давам работа и ще плащам за нещо, поел съм и риска, и страха /щото си е страшно!/ и укора в очите на децата си, че Коледа и Нова година се от скромни по-скромни, че /още/ носят дрехи втора ръка, за да се сдържа аз, да не захвана пак някоя "почтена работа" на готово, а да развия нещо, дето го е нямало,АЗ ИМАМ ПРАВОТО да изисквам, да давам таван на заплатите и да уволнявам, ако не се работи, както го изисквам.И така е редно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
От сърце желая успех в "опита ти за летене". Недоразуменията понякога са от начина на комуникация тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
-продължавам-Та, тази "класа-хегемон", за която така "милееш" и с която искаш да "споделям справедливо", знаеш ли, какво прави, междувременно?Ами...НИЩО. Стои си, където е била след училище, не мърда на косъм даже.Няма да се усъвършенства, няма да се доквалифицира, няма да опитва /не, ДА ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО! в усилие да разчупи модела си на мислене, който е беден, дефектен, с остарели възгледи и модели/ ами...Развлича се, разсейва се, пие бира, гледа порно, лъска бастуна и после-после пак ДА БАЧКА. Сещаш ли се? НЕ чете, пропуска всички възможности да поеме контрола над живота си...А после-ПРОТЕСТИРА. С/у кого? Ами, с/у "Системата".- И забравя, ЧЕ ТЯ Е /класата/ ОСНОВНА ЧАСТ, 99% от тази "Система". Капиш? Отрича своята отговорност за своя живот, все друг И виновен...Е, така не става. Не бива. Не може. АКО ЖИВОТЪТ Е ТВОЙ, ГО ЖИВЕЕШ ТИ, И ПЪРВО, СИ ВИЖ ГРЕДАТА В СОБСТВЕНИТЕ ОЧИ, ПРЕДИ ДА СОЧИШ ПРАШИНКИ В ЧУЖДИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още