IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Да вземем от богатите, за да дадем на бедните и идеята, че даден политик може да реши всички проблеми - двете водещи фигури

14:45 | 23.03.13 г. 59
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Робин Худ и Вълшебникът от Оз се явяват на избори

Избори 2013 се очертават да бъдат изключително интересни – всякакви приказни герои и древни легенди са заявили участие и са готови да „ощастливят” българина. Дебатите от последните дни ясно показват, че противопоставянето не е „улица” срещу политици, а популизъм срещу разум. Противопоставяне, което го има във всяка една партия, има го и на улицата, често го има и във всеки един от нас – изкушението на „лесното” решение, пише анализаторът на ИПИ Петър Ганев. 

Според него водеща фигура на изборите ще бъде Робин Худ, или идеята, че е време да вземем от богатите и да дадем на бедните. Още в края на 2012 г., тоест преди високите сметки за ток и протестите председателят на управителния съвет на Института за пазарна икономика Красен Станчев подсказа, че се задава изборна надпревара за „разглобяване на данъчната система”. Това е класическата риторика на популистите – ще наложим справедливост, взимайки от привилегированите богати и давайки на неоправданите бедни. Не се говори за растеж, работни места, инвестиции или въобще условия за успех – било то на предприемача или на работника, а вниманието се насочва към преразпределението и наказанието на получаващите повече.

Ниският плосък данък, еднакъв за всички, не дава възможност за подобна риторика и на практика отнема от властта на политиците да играят по тези чувствителни нотки на обществото. Точно както валутният борд отне от политиците риториката за печатането на пари или обезценяването на лева и намали деструктивната им власт, така и плоското облагане е трън в очите на популистите. Те са готови да пренебрегнат данните за ефективността на плоския данък – повече приходи с два пъти по-ниска ставка и въпреки кризата – само и само да имат инструмент, който отговаря на риториката за лошите богати и онеправданите бедни.

Според Петър Ганев другият герой на изборите ще бъде Вълшебникът от Оз или идеята, че даден политик може да реши всички проблеми на българите. Вълшебникът е изявен популист, няма никакви вълшебни умения, но парадира и е щедър на обещания – било то мозък за Плашилото, сърце за Тенекиения човек или смелост за Страхливия лъв. "Той обещава всичко и на всички, само и само да постигне своето. Така и родните политици вече се надпреварват да обещават работни места, доходи и други благинки в търсене на по-широка подкрепа. Откриваме работи места, вдигаме доходи, раздаваме безплатни неща – много хубаво, но как точно го правите това? Знаем, че безплатен обяд няма. За да преразпределяш, първо трябва някой да създава", пише икономистът. 

Според Ганев обаче проблемите в българското общество се крият не в преразпределението, а в създаването. Тоест -  умения и образование, предприемачество и работа, състезание и избор. Това са структурните проблеми, които трябва да бъдат дебатирани – как да произвежда образованието качествени кадри, които са търсени на пазара на труда, как да улесним живота на хората с идеи, на „производителите на възможности” или просто на предприемачите, как да направим така, че във всяка сфера има състезание и потребителите могат да разкрият предпочитанията си чрез своя избор.

"Това са важните въпроси, а не как да вземем от едни и да дадем на други или да обещаваме безплатни обяди. За да откроите кои политици говорят за важните неща и кои просто словоблудстват, може да приложите следния тест: дали чутото от даден политик резонира по някакъв начин с идеята за Робин Худ или Вълшебникът от Оз. Ако да, то имаме отбягване на проблемите и популизъм. Ако не, то може и да е нещо смислено", заключава още икономистът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 9
mos70
преди 11 години
Поредната манипулация на капиталиста е твърдението, опита за насаждане на твърдението, че се "взема от богатия"! Този, който създава добавената стойност, т.е. "работника" просто иска да се вземе това, което по-право му принадлежи- добавената стойност и за която му е платено по-малко, отколкото тя струва. Познатата риторика за "умения предприемачество, състезание" е добре познато средство на "капитала", с което се цели да се отклони мисленето в добре познатат посока на консумативизъм! Увеличението на производителността, за което милеят "предприемачите" цели само едно- увеличаване на натрупването на "добавената стойност"! Това само ще довежда до още по-голямо увеличение на социалното напрежние! Решението е едно единствено: УЧАСТИЕ НА "РАБОТНИЦИТЕ" В РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ....която реално и морално им принадлежи! С други думи- НУЖНА Е КОРЕННА ПРОМЯНА НЕ НА СИСТЕМАТА, А НА НАЧИНА НА РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА ДОБАВЕНАТА СТОЙНОСТ, която в момента отива в шепа хора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Pitashtia
преди 11 години
Минималната заплата трябва да бъде определена като процент от БВП на глава от населението със закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Pitashtia
преди 11 години
ТРУДЪТ Е СТОКА И КАТО ТАКАВА ИМА СЕБЕСТОЙНОСТ. кОЙ ФАЛИРА, КОГАТО ЕДНА СТОКА СЕ ПРОДАВА ПОД СЕБЕСТОЙНОСТТА СИ? Отговорът е ***-обществото. И фалита е тотален и икономически и политически и морален.Колко е делът на труда в БВП на България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 11 години
1/11-13 е по силен ефекта от инфлацията на фиксираните доходи спрямо тези който се занимават с бизнес или рентиерство . Демек - при обезценка го отнасят бедните не богатите - те богатите общо взето знаят как да си пазят парите а ако не знаят имат пари да си плащат за да им ги пазят . Кейнс - "инфлацията е социално несправедлив процес"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Мдааа. А виж, бсп-то иска и плоския да разбута, само и само, да преразпределя. За кой ли път питам, как се преразпределя нещо, дето го няма но, и отговор няма. Много опортюнистично - паразитен настрой виждам и никак, ама никак не ми харесва тази работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
И жалкия бай Ж. Ганчев се върна от САЩ да мъти предизборните води в полза на едно статукво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
...А аз току се чудех, кой от двамата "херОи"е по-нелеп :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още