IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко струва АЕЦ „Белене“?

Трудно може да бъде направена точна оценка и поради факта, че проектът излиза далеч извън сферата на икономиката

08:51 | 15.01.13 г. 184
Колко струва АЕЦ „Белене“?

Каква е цената на втората ядрена централа у нас, която трябва да бъде построена край Белене, не е ясно броени дни преди референдума, който трябва да реши съдбата й.

В понеделник (14 януари) в ефира на bTV Румен Овчаров направи сметки, според които цената на централата е максимално 6 млрд. евро. „Това е всичко с индексациите, както и изграждането на електропреносната мрежа, чиято цена е около 500 млн. евро“, обясни Овчаров.

Според тези изчисления това е най-евтиният ядрен проект в света, гласи тезата на „червените“. Подобно мнение изказа и лидерът на БСП Сергей Станишев в специална декларация пред Народното събрание в края на миналата седмица. В нея той обясни, че централата ще се изплати само след 10 години.

Отговорът беше спешен брифинг на министър Делян Добрев, който обясни, че това е „фантасмагория“ и при цена от 10,3 млрд. евро централата трябва да печели по 3 млрд. евро годишно, за да се изплати.

Цената от 10 млрд. евро беше потвърдена и от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, който е и председател на парламентарната комисия, натоварена да разследва проекта АЕЦ „Белене“. Той обясни, че страната ни не може да си позволи този ресурс и ще трябва да изтегли кредит. Или с други думи ще трябва да плати и лихва, която ще бъде най-малко 1 млрд. лева, по думите на Червенкондев.

Къде е истината?

Трудно може да бъде направена оценка колко струва изграждането на втората ядрена централа у нас, особено и поради факта, че проектът далеч излиза извън сферата на икономическите оценки. От една страна предишните управляващи са тези, които са водили преговорите и могат да посочат записаното, дори и в засекретените договори.

Сегашните управляващи пък цитират доклада на независимия консултант, нает да направи анализ на проекта – британската банка HSBC.

Ако погледнем изявленията на самата руска компания, натоварена с изграждането на ядрения блок - „Атомстройекспорт“, преди малко повече от година коментарите бяха, че цената на АЕЦ „Белене“ е 6,3 млрд. евро. Сергей Кириенко обясни, че в края на ноември 2010 година са били подписани документи, според които централата е трябвало да бъде изградена за 6,7 млрд. евро, но по-късно цената е намалена до 6,4 млрд. евро.

През март 2011 година Кириенко заяви: „6,3 млрд. евро е нашата фиксирана цена до 2017 година. Нашата позиция не е променена, но сме готови на различни варианти за развитие на събитията, в това число и при нефиксирана цена“.

Това всъщност е едно от малкото изявления на руската страна, в което посочват някаква цена на проекта. Година по-късно правителството предложи да се откажем от проекта и Народното събрание одобри тази идея.

Броени месеци преди отказа на България да строи „Белене“ от „Атомстройекспорт“ обясниха още, че все пак смятат проекта за рентабилен, тъй като цената на реакторите е била договорена предварително, когато цените били по-ниски.

Колкото до един от основните проблеми на проекта – финансирането, Москва официално предложи да финансира изграждането на централата, но при запазване на дял от 51% в нея.

От руската компания обаче признават, че втората ядрена централа вече е политически, а не икономически въпрос. „Съдбата на АЕЦ „Белене“ зависи най-вече от текущата политическа ситуация в България“, заявяват от „Атомстройекспорт“ в края на 2011 година.

При всички случаи обаче не е ясно какво точно се включва в която и да било сметка – и на руската страна, и на БСП, и на ГЕРБ. Дотук признатите разходи по проекта са около 1 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

117
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Виждаме, че се пускат едни партенки. Питаш ги нещо - те не отговарят - щяло да стане туй, щяло да стане онуй. НЕК не пуска ТЕЦ-а, те ми пишат някакви числа. ВЪТРЕШНОТО потребление расте при стагнация, те те питат за износа. ВЕЦ произвеждат с 3/4 по-малко ток, те пак си ги пишат на пикова мощност. Те не са просто агитатори, ами са прости агитатори !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
116
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ми и аз не чух коментари са спада в износа към Гърция с 20 % - ама на такъв е живота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
115
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Втори мина изпитания лятото . както виждаш искат и трети - това все в подкрепа на тезата : "потенциалът за производство на ТЕЦ е достигнат"п.п. Можеш да си провериш и сам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
114
rate up comment 0 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
Не чух и коментар за ръста на потреблението с 4.5% при стагнация на БВП-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
113
rate up comment 3 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
1. къде видя 370 МВт ?2. Доколкото се вижда от интервюто- има 1 (един) блок със сероочистка - какво ЩЕ има, ЩЕ видим !3. Проблемът не е, че енергийната система не се нуждае от 2 мощности, по-вероятно е да не се нуждае на тази цена :) Интересно защо НЕК залага нулево производство за септември, а Дневник залага 370 МВт :))) Хем тъкмо от 1.10.2012 имат сероочистка ? И не става ясно как 1 бл. ще работи със сероочистката на 2-ри - едновременно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
112
rate up comment 2 rate down comment 4
rumen221
преди 11 години
СПОРЕД ДОКЛАДА НА HSBC:- Цената на АЕЦ-Белене, с подобренията, е 4,45 милиарда евро (1,39 милиарда платени)- Цената на Проекта Белене, за 60 години експлоатация, ремонти, плюс извеждане от експроатация до Зелена поляна е 10,3 милиарда евро- СЕБЕСТОЙНОСТТА НА ТОКА ОТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ, СРЕДНО ЗА 60 ГОДИНИ, Е 1,21 евроцента = 2,42 стотинки - Средна продажна цена за 60 години, с отчетена инфлация, е 7,5 евроцента- А на фото-тока ДНЕС е 36 стотинки, а след 60 години ще е 136 стотинки!!!- ПЕЧАЛБАТА ОТ ПРОЕКТА БЕЛЕНЕ ЗА 60 ГОДИНИ Е 95-100 МИЛИАРДА ЕВРО!!!А най-голямата ГАВРА С КОФТИ МАТРЯЛА, Е:- Да можеш само след 3 години да имаш нещо, което е НАЙ-ДОБРОТО В ЕВРОПА и... да спреш строежа му, за да ми продаваш НАЙ-СКЪПИЯ възобновяем ток в Европа... това е:- ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ГАДОСТ И ПОДЛОСТ СПРЯМО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ... И НАЙ-ВЕЧЕ РАЗОРЯВАЩ УДАР ЗА БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
111
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
До края на 2014 г. топлоцентралата ще има 3 блокови мощности, уверява инж. Владимир Владимиров - Господин Владимиров, Вие сте един от най-дългогодишните директори на ТЕЦ Бобов дол, преведохте предприятието през много кризи. Последната ли е най-тежката?- В ТЕЦ Бобов дол по време на моето управление бяха проведени много промени, но не мога да кажа, че са били кризисни. През 2006 г. продължи процесът на приватизация, който завърши м. септември 2008 г. През този период ТЕЦ Бобов дол работеше повече отколкото в момента. На 31.12.2007 г. бе спряна една блокова мощност съгласно Комплексно разрешително 45 от 2005 г., а на 31.12.2011 г. още една блокова мощност. От началото на 2012 г. ТЕЦ Бобов дол до 01.10.2012 г. работеше с една блокова мощност. От 01.07.2011 г. започна изграждането на сероочистваща инсталация на бл. 2, която бе завършена на 30.06.2012 г., след което започнаха пробните изпитания и от 01.10.2012 г. е въведена в нормална експлоатация. Проблемът сега е, че енергийната система не се нуждае от две работещи блокови мощности. За пръв път в работата на ТЕЦ Бобов дол НЕК заложи нулево производство за м. септември 2012 г. Независимо от всички проблеми, главно икономически, поради липса на приходи от производство, в началото на 2013 г. започваме изграждането на втора сероочистваща инсталация за бл. 3 и реконструиране газоходите на бл. 1, за да може той да работи със сероочистващата инсталация на бл. 2. Така в началото на 2014 г. след пускане на СОИ 2 ТЕЦ Бобов дол може да има на разположение до края на 2014 г. три блокови мощности. Инвестициите са от оператора ТЕЦ Бобов дол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
110
rate up comment 0 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
В проект са и 2х1200 МВт в Белене :)Не чух коментари примерно за Бобовдол ? Като цитирате разни лъжливи таблички, поне мислете над числата. Също и за драматичния спад на тока от ВЕЦ 2011 нищо не чух - 1/4 - не е шега ! Не чух и коментар за ръста на потреблението с 4.5% при стагнация на БВП-то. Май нищо съществено не чух...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
109
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
В проект са 500 мегавата/2*250/ в Марица 2 - така че това "потенциалът за производство на ТЕЦ е достигнат" не е вярно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
108
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Без да принадлежа към цитираната прослойка, предлагам на свой ред противниците на Белене да си плащат тока по цени на фотоволтаици, костовия тец и вятърните перки, а подръжниците - по цени на Козлодуй.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още