IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Има нужда от пълна реформа на системата и подобряване на социалната инфраструктура, а не на лъжливо увеличаване на размера на обезщетенията

09:10 | 25.10.12 г. 81
Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост?

Донякъде подобна мярка би стимулирала жените да се квалифицират и развиват професионално, защото нископлатената нискоквалифицирана работа няма да им осигурява достатъчна сигурност, за да отглеждат дете.

Тук обаче идва спорният въпрос за какъв период от време да се изплаща обезщетението за отглеждане на дете. В държавите от Европейския съюз платеното майчинство е средно около 20 седмици (4-5 месеца), докато при нас достига до 2 години.

Нека не забравяме обаче, че в европейските държави (и не само) има осигурени специфични условия за работа на кърмачки, а в много случаи и гъвкаво работно време за майките. Понеже тези “екстри” у нас липсват и в повечето случаи са изключение и въпрос на лична договорка между майката и работодателя, може срокът да се обвърже със състоянието на майката и специфичните й нужди след раждането на детето.

Има жени, чиято бременност и раждане протичат абсолютно нормално и те нямат проблем да се върнат по-рано на работа. При други жени е обратното – поради някакви причини имат нужда от по-дълъг период на чисто физическо възстановяване след раждането на детето, което може да се вземе предвид при изчисляването на периода за високоплатено майчинство.

Защо обаче да се натоварва джоба на данъкоплатеца и да се плаща на жени, които просто не искат да работят? Ако няма обективна причина, която да пречи на майката да се върне на работа, не би трябвало да й се полага каквото и да било обезщетение или компенсации, било то за отглеждане на дете, или детски надбавки.

Много жени в България обаче искат да се върнат на работа, но изпадат в параграф 22 – няма кой да гледа децата им. Причината – недостатъчно места в детските ясли и градини. Държавата е тази, която трябва да се погрижи за т. нар. социална инфраструктура, така че майките да са спокойни, че не им се налага да избират между работата и отговорностите, свързани със семейството.

Детските градини са само една брънка от веригата. В много държави е предвидено акушерки или други квалифицирани медицински лица да помагат в първите дни/седмици от раждането на детето и буквално да обучават майките как да действат, така че да се възстановят по-бързо, а и да се грижат за децата си правилно. Има и специални субсидирани програми за наемането на детегледачки на преференциална цена, както и различни възможности за семейно подпомагане (парично или на ваучерен принцип), така че средствата да се изразходват максимално ефективно и в полза на децата.

Въвеждането на гъвкаво работно време за майки с малки деца също е опция, стига професията на жената да го позволява. Със съвременните технологии при много професии не е необходимо служителите да са 8 часа дневно пет дни в седмицата на работното си място. Логиката на някои работодатели, че така плащат на някого, за да си стои вкъщи, не е състоятелна, защото си има начини да се измерват резултатите от работата и ефективността на всеки един служител и работник. Изобщо не е задължително и не е правило работата от вкъщи (или друго място, различно от работното) да пречи на ефективността.

Не на последно място, държавата трябва да засили контрола, както върху майките, така и върху работодателите, за да се пресекат опитите за злоупотреби и от двете страни. От една страна, да не се източва осигурителната система, а от друга – да не се позволява дискриминация при наемането/уволняването на бременни жени.

Въвеждането на семейно подоходно облагане и данъчни облекчения за семействата с деца донякъде също може да действа като стимул за раждаемостта и да ограничи тежестта върху осигурителната система, която се поражда от сегашната система за изплащане на майчинските.

В този случай може да се определи един необлагаем доход на едно семейство или домакинство, ако партньорите са във фактическо съжителство, който да се определя на базата на разходите на същото това семейство за издръжка, като се включат и лихвите, които се плащат по ипотечните кредити. Подобна е практиката в САЩ, например, както и в много европейски държави.

Насърчаването на предприемачеството и подобряването на условията за правене на бизнес също може да се превърне в политика за насърчаване на раждаемостта. Колкото повече домакинства (жени) се издържат от собствен бизнес, толкова по-мотивирани ще са те да работят и да “произвеждат”, като освен това сами ще съобразяват работното си време.

Родителството изобщо не е лесно и е погрешно да се възприема и тълкува като професия. Системата за подпомагане на родителите, в частност – майките, постоянно е в дефицит, защото има достатъчно предпоставки за злоупотреби с нея. Колкото повече се намалят злоупотребите, толкова повече ще расте справедливостта при разпределението на ограничения ресурс. Възползването от този ресурс до безкрайност води само до едно – срив на системата и задълбочаване на несправедливостите в нея.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

33
rate up comment 2 rate down comment 3
viarageleva
преди 11 години
Изригнах като прочетох, че майките трябвало да направят всичко възможно, за да изсветлят доходите си. Уважаема г-жо автор, майките не могат да направят нищо подобно, това трябва да го направи държавата. Работодателят няма интерес от това и я ми дайте една идея как точно да го принудя да ме осигурява на пълната заплата? Дано да можете, иначе язък, че сте написали три страници анализ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
deBill
преди 11 години
тази статия толкова е далеч от действителността че няма смисъл от коментар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 1
vikou
преди 11 години
Всевъзможни данъци...не зная дали имаш представа колко се плаща за общо заболяване и майчинство всеки месец...на заплата от 800 лв. това са 28 лв..а са тази заплата би трябвало да получиш 720 лв. за да ти ги плаща държавата тези 720 лв. от твоите данъци, ти следва да плащаш 28 лв. всеки месец в продължение на 25 години, а имаме по 2 деца и този фонд е и за болнични, така че това не са кои знае какви данъци, въпроса е да не се крадат и които не се е осигурявал, да не получи нищо, защото децата трябва да са приоритет на държавата и семейството, но деца които след това да се образоват и един ден нацията да стана по-качествена..и не бива да се настройваме на майки, пенсионери, работещи, работодатели..трябва заедно да рипаме, а не само да гледкаме в копанките на съседа..аз съм за данъчни облекчения, изграждане на детски градини,по-добро образование, а не за пари в брой след първата година на детето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
Бай Сашо
преди 11 години
Самото заглавие е цинично и дори порнографско - Майчинството - система на изкривена "щедрост" или справедливост? - показва отношението към деца и семейство.Не мога да си представя нещо по-хубаво и ценно от децата във всички , всички аспекти , дори като икономическо понятие - ресурс. Всичко можем да си напазарим - цар , диктатура , машини , тетехнологии , но цветята на едно общество не ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
Не обобщаваме генерално, но написаното от мен се отнася до 90% от мръснокафявите. Изключения и аз познавам. Иначе и аз съм на мнение, че който не е Българин, отказва да научи български писмено и говоримо, отказва да спазва , да работи и плаща данъци, да се омита оттук и да си търси държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Нека не обобщаваме нещата толкова генерално, защото не винаги принадлежността към някакъв етнос е фактор. Първо, всички в тази държава сме български граждани, без значение от етноса, религията, цвета на кожата и т. н. Който не иска да е български гражданин и да спазва законите, да ходи където иска. Второ, познавам доста българи, които също не са дали нищо, но очакват всичко. Познавам и доста от т. нар. етнически българи (роми и турци), които имат образование, работят и са изправени пред същите проблеми. Въпросът е, че вече десетилетия в дази държава не се правят РЕФОРМИ!!! Има нужда от тотална промяна, за да се живее нормално, но тя не се случва, защото вероятно на някого така е по-изгодно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
21 - ами точно това е идеята - неосигурявали се и неплащали данъци определен период (8 години общо за майката и бащата) да НЕ получават детски !!! Не може да искаш оттам, където нищо не си дал !!!На практика за осигурявалите се и работили Българки детски няма, защото всичките пари отиват за неосигурените ***, за които дрискането на чаавета е лесен и доходен начин за изкарване на пари на наш гръб !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Не искам да притеснявам родителите ни, защото те си имат достатъчно финансови проблеми. Не искам и аз да се притеснявам, че не мога да им помогна чисто материално докато се чудя как да си гледам семейството. Не искам да плащам на хора без един ден трудов стаж, които искат да паразитират на гърба на другите, включително и на гърба на майките. Мнението е лично и не ангажирам никого с него. Всеки има правото да НЕ СЕ съгласи с него.Благодаря още веднъж за времето, което отделихте, за да го прочетете!И се извинявам, че коментарът ми е прекалено дълъг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
Третият е да се договоря някак с работодателя си или да водя детето в офиса, или да работя от къщи, доколкото е възможно (все пак моята работа е свързана с пътувания понякога).Предпочитам държавата да ми осигури като на съвестен данъкоплатец, който си плаща осигуровките, нормални условия да създам и да се грижа за семейство. Със сегашната система държавата просто ни превръща в просяци. Искам аз да определям как да се управляват осигурителните ми вноски и как да ги ползвам, а солидарната ми вноска да се изразходва по предназначение за тези, които наистина имат нужда, а не за хора, които са превърнали гледането на дете в своего рода бизнес и чакат парите от майчинството или детските надбавки, за да си купят пиене или да си платят лизинга на колата.Искам да мога да си позволя във времето, в което не работя или не се занимавам със собствения си бизнес, да осигуря на семейството си възможности да прекараме времето заедно по-приятно и ползотворно, като например да отидем на екскурзия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 0
Miglena Ivanova
преди 11 години
В някои малки населени места пък скоро няма да има детски градини, защото ги закриват заради липсата на достатъчно деца. Ако живеех в такова градче или селце, пак нямаше да мога да се ползвам от тази високо социална услуга.Когато ми изтече времето на майчинство, в което ще получавам 80-90% от осигурителния доход, не мога да дам детето на ясла, не мога да разчитам на помощ от баби и дядовци, защото те са на средна възраст 54 години и още работят, но мога да избера измежду няколко варианта. Първият е да взема предостатъчните според някои политици 240 лева (или 310, или 500, или сума Х, ако случайно някога ги увеличат) и да лапам мухите, докато междувременно чистя входа например, а мъжът ми се изтрепва от работа и парите пак не стигат (избрал е да е инженер, а не фолк певец). Вторият вариант е да плащам за частна детска градина, но таксата ми е малко прекалена и би ме попритиснала финансово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още