IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Защо България не бърза да влиза в еврозоната

Изборът на София не е вот на недоверие към единната валута, тъй като левът е клонинг на еврото, коментира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке

12:47 | 05.09.12 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. Снимка: Ройтерс

Българското правителство обяви преди дни, че отлага плановете си да въвежда еврото, което трябваше да се случи след 2015.

„Възприятието ни, както и това на обществото се промени", аргументира се финансовият министър Симеон Дянков пред Wall Street Journal. „В момента не виждам никакви ползи от евентуално членство в еврозоната. Единствено разходи".

А това, според някои, е поредното доказателство за необходимия и сигурен срив. Известният британски сайт HousePriceCrash.co.uk извести за изнесения урок от най-бедната страна в Европа, която просто заяви на валутния клуб "да се разкара".

Russia Today, англоезичният глас на Кремъл, нарекъл Дянков „финансов експерт“, характеризира становището на България така: „Не ви искаме еврото, защото великият ви проект е силно увреден, изграден върху пясък и е същинска катастрофа".

Само че България не каза нищо подобно. Както Дянков вече сподели пред WSJ, „обществото с право иска да знае кого ще трябва да спасява, след като се присъедини. Твърде рисковано е за нас, а също така не е сигурно какви правила ще има след година или две".

Трудно е да се оборят тези опасения. Но те отразяват скорошното развитие на континента, чиито лидери сякаш използваха средиземноморската криза като причина да загърбят основополагащите споразумения на валутния съюз, и по-специално забраните на спасителните планове, за да създадат фискален съюз, който да работи заедно с монетарния.

Новината от София от тази седмица показва, че страната предпочита да поддържа фиксиран валутен курс към еврото, вместо да се присъедини към официалния европейски валутен механизъм.

Защо ли? Защото работи. Страната въведе практиката през 1997, когато обвърза валутата си с германската марка, с което отговори на колапса на Съветския съюз и на краха на своята банкова система. Инфлацията по това време бе трицифрена. Само през 1996 левът се срина с 560%. До края на същата година средният български доход бе по-малко от 30 долара месечно – недостатъчно дори за чифт Levis, да не говорим за разходите на домакинствата.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

54
rate up comment 3 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
А авторите на тая статия що не си направят труда да видят от 1989 година до 2012 колко ни е мръднал БВП реално, как са се променили други показатели, а не да ми правят евтини сравнения, когато левът спекулативно се е сринал за един кратък период. Въобще не съм защитник на периода преди 89 година, но да не ми говорят евтините либерали, колко велико чудо са ни донесли. Заедно с *** ни прецакаха и то жестоко, но така е като разчиташ някой да ти дава безплатно акъл...Това, което имам предвид в общи линии и с доста условности го изразява преходът в Китай - и по-специално, че имаха собствено мнение по важните въпроси. А не разни тиквеници с американски паспорти да им мътят главата с невъзможни неща, защото заменихме една илюзия (социализмът) с друга (за демокрация и пазарна икономика).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Вкара логика. Според теб 90% от българите не искат евро, защото са взели кредити в лева. Ми ако 90% от населението не го иска, защо да въвеждаме евро!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 0 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Така е. Въпросите ми са риторични. Проблема за съжаление е, че няма вече държава. А, късмета не може винаги да е с нас.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 4 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
Бордът приятелю, ни позволява да правим всички глупости, които правят в еврозоната. И ако те печатат ние сме ДЛЪЖНИ да печатаме, за да държим курса без промяна. Иначе казано бордът е онази здрава верига, която надеждно ни свързва с потъващия кораб. Но сега поне имаме ключ от нея. Когато влезем в еврозоната и това няма да имаме. Изобщо ние сме си народ навикнал хомот да влачи. Трябва да имаме нещо на врата, иначе не ни е комфортно. И дори наричаме нашийника "най-голямото постижение на прехода". А колко стока може да си купи всеки от нас зависи само от това КАКВО И КОЛКО ПРОИЗВЕЖДАМЕ, а не от това какъв камък сме си закачили на шията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 1 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Кой не иска България в еврозоната ***.borsi.blog.bg/***/2012/09/05/koi-ne-iska-bylgariia-v-evrozonata.996956
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Абе какво става днес в този форум. Има някакви попълнения с тотално неграмотен правопис, абсурдни идеи и тотално смешни сравнения. @GunMan - аз не съм трйдър или банкер и не работя в МинФин. Понеже днеска разни хора задават въпроси за да се просветят искам и аз да го направя. Ето въпроса:Как се отразява двойното или тройното (по-точно трилионното) печатане на евро в момента ВЪРХУ българския лев, койте е вързан към еврото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 2 rate down comment 2
boris.vasilev.35
преди 11 години
не сам по-погрешка извиняваи ако те разочаровах,че за какви стоки ми говориш бе човек,че ги сравняваш с еврото защо ни е да имаме внос и да правиш подобни сравнвния та ние си правим всичко което ни е от парва необходимост или иначе казано храна,а и сравнвнивто което даваш го убарни отзад напред и ще получиш отговора ако на нас ни излиза лев и го продаваме за евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 1
boris.vasilev.35
преди 11 години
нищо подобно това е фарс :) по пинцип така казват,но какво става като паричната еденица е лев а парите не стигат ние не сме с евро ще вземем далгове и още заеми,че какво ще заложим в замяна кои ще ни даде изхода е един ново печатане на пари
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 3 rate down comment 2
opelastra2000
преди 11 години
Помисли малко, бе човек...в момента си купуваш стоката Х, която струва 1 евро, т.е. близо 2 лева. В следващия момент левът не е вързан към еврото, обезценява се и същата тази стока вече струва повече от 2 лева, т.е. с парите, които имаш, вече си купуваш по-малко стоки Х.Оф, какво ли се занимавам, явно погрешка си попаднал на този сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 2 rate down comment 3
boris.vasilev.35
преди 11 години
ами ще се постарая през моята харизма да го кажа :) парво ако лева се срине дарйавата ще се издалжи и ватршния дълг ще отпадне по лесно ще саберат парите така тези пари ще се завартят между хората и нещата ще потрагнат ще имаме дори и по хубав туризам тоес повече посещаемост от чужденци и така дори и лева да е обезценен българина ще има пари и няма да е гладен,а истината за км. е,че повечето хора немогат и 30км, да изминат и какъв е кяра от този зян,че лева бил стабилен има малко богати и много бедни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още