IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не бърза да влиза в еврозоната

Изборът на София не е вот на недоверие към единната валута, тъй като левът е клонинг на еврото, коментира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке

12:47 | 05.09.12 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. Снимка: Ройтерс

Българското правителство обяви преди дни, че отлага плановете си да въвежда еврото, което трябваше да се случи след 2015.

„Възприятието ни, както и това на обществото се промени", аргументира се финансовият министър Симеон Дянков пред Wall Street Journal. „В момента не виждам никакви ползи от евентуално членство в еврозоната. Единствено разходи".

А това, според някои, е поредното доказателство за необходимия и сигурен срив. Известният британски сайт HousePriceCrash.co.uk извести за изнесения урок от най-бедната страна в Европа, която просто заяви на валутния клуб "да се разкара".

Russia Today, англоезичният глас на Кремъл, нарекъл Дянков „финансов експерт“, характеризира становището на България така: „Не ви искаме еврото, защото великият ви проект е силно увреден, изграден върху пясък и е същинска катастрофа".

Само че България не каза нищо подобно. Както Дянков вече сподели пред WSJ, „обществото с право иска да знае кого ще трябва да спасява, след като се присъедини. Твърде рисковано е за нас, а също така не е сигурно какви правила ще има след година или две".

Трудно е да се оборят тези опасения. Но те отразяват скорошното развитие на континента, чиито лидери сякаш използваха средиземноморската криза като причина да загърбят основополагащите споразумения на валутния съюз, и по-специално забраните на спасителните планове, за да създадат фискален съюз, който да работи заедно с монетарния.

Новината от София от тази седмица показва, че страната предпочита да поддържа фиксиран валутен курс към еврото, вместо да се присъедини към официалния европейски валутен механизъм.

Защо ли? Защото работи. Страната въведе практиката през 1997, когато обвърза валутата си с германската марка, с което отговори на колапса на Съветския съюз и на краха на своята банкова система. Инфлацията по това време бе трицифрена. Само през 1996 левът се срина с 560%. До края на същата година средният български доход бе по-малко от 30 долара месечно – недостатъчно дори за чифт Levis, да не говорим за разходите на домакинствата.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

84
rate up comment 4 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
54 Bulgaria35,600,000,00030 May 2012 est.6,26190Това по повод дълга. List of countries by external debt.Другото е, че не ми е ясно при такава умопомрачителна липса на производство и износ, в противовес, внос и чужди вериги, които по същество изнасят капитал и печалби, какво ще спечелим от по-високи дългове и дефицит. Пък и как ще се връщат. Някога. Ние в момента голяма далавера от ЕЗ нямаме наистина. Аз дори мисля, че е изобщо нямаме. Как са цъфнарли тия дет` са там...И изобщо, глобализацията по - принцип не ми допада по много причини, но не е тази темата. Изчаквателната позиция за момента е добра, според мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Въпрос : ти лично съгласен ли си някой друг да тегли заем вместо теб , а да задължи теб в последствие да го плащаш ? Аз лично не искам . Затова не съм съгласен да се увеличава държавния дълг . В исторически план България НЕ СЕ СПРАВЯ с управлението си на дълга - защо мислиш че сега ще е различно ? Има доста изследвания ако искаш ще ти ги потърся - малките стани когато надхвърлят съотношението дълг / бвп от 40 % започват да изпитват сериозни трудности .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
82
rate up comment 3 rate down comment 0
MMB
преди 11 години
Относно политиката на Дянков: написах, че ТОЛКОВА големите рестрикции и икономии са ненужни, защото например държавния ни дълг е 15-17%, докато очаквания средно за ЕС е 86% (а дори критериите от Маастрихт изискват 60%). С бюджетния дефицит ситуацията е сходна. Така че нужни ли са още икономии? Очевидно не съществува опасността да последваме примера на Гърция, защото те имат дълг от 160% и дефицит 8-9% (всички проценти са спрямо БВП).Смятам че спокойно можем да заделим повече средства за проблемите сфери като здравеопазване, образование, наука, инфраструктура и т.н., вместо да продължаваме да спестяваме. Брюксел също ни подстрекава, а аз не разбирам защо безспорно най-бедната държава в Европейския съюз и същевременно една от най-малко задлъжнелите страни от целия съюз, се поощрява да поддържа този нисък държавен дълг и дефицит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 1 rate down comment 1
MMB
преди 11 години
Темата на статията беше свързана основно с валутния борд. Доколкото виждам вече темата се промени и говорите за "глобалните" "по-общите" проблеми на България, но по този въпрос вече има написана подходяща статия: http://***.investor.bg/analizi/85/a/i-vse-pak-problemyt-e-v-dyrjavata,136629/ Не е и нужно да си брилянтен икономист, за да видиш проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 11 години
Правилно , щеше да се е обезценил повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 1 rate down comment 0
MMB
преди 11 години
Относно коментар 68: Вече написах, че в световната практика фиксирането на валутния курс, с цел да се използва като котва на цените, се е използвало за около 7-10 месеца. И това не е случайно. От 1997 г. досега в България има натрупана инфлация от 130%(по данни на НСИ). => ако бяхме свалили борда след 10 месеца а не след 15 години, то нямаше лева да се обезцени толкова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 1 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
Ами...точно на мен не ми докладват, понеже съм им рекъл, налэ, само добри новини да ми носят, но, редно е да се замислим: АКО не се реагираше на такива приказки, никой нямаше да ги изрича. А, оттам насетне, поне моята логика, води до веригата: 1.Споделяме нещо, дето уж не сме доволни /и, за което, имаме видими основания макар, мотивите да са по-важни но, за тях, основно, не се пита/. 2. Инвестори и т.н. се поотдръпват от еврото, съответно, курсът се поохлажда. 3. Това води до /някакъв/ стимул за износа и прилив на кръв, което е основната цел и т.н.По въпроса за борда: Колкото и евро д асе напечата в ЕЦБ, това не води автоматично до ръст на левовите наличности, т.к. левчето е вързано към евровите такива В СТРАНАТА. Извън нея, ако ще, дъжд от евро да вали-все тая, вътре левчета няма да се изведат на пазар. Та, колкото и Дянков да не ми харесва, нали не той определя ОЛП и кредитната политика на БНБ и търговските банки? Съответно, те също са отговорни/ за кризата у нас...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 0 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Нищо. Но на практика ще бъде завлечен надолу този път.Между другото - активно се говореше преди 2-3 години, че преди да се присъединим към ЕЗ курсът може да бъде "развързан" или по-скоро коригиран. Не знам доколко такава вероятност наистина е била разисквана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 0 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Не говоря за левове изобщо. Явно наистина повечето от нас не могат да погледнат по далече от собствения си двор. Проблемите са много по-големи и глобални от това, което ни се е случвало, вкл. през 97ма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
цитат ".....но.подгониха всички данакоплатежни фиpми за скpити данаци..... " край на цитата. E !!? Трябваше Дянков да си затвори очите за закононарушения ли ....или ..!!? Подгонил бил !? Те са тия, които трябва да внасят доброволно, задълженията си към бюджета! Не да ги гонят като партизани по сокаци. Нека си съкращават! После, ще ги "боли глава". Това с използването на работната сила като жив щит срещу закона, е доста грозна работа. Чудя се на изказвания от този род по медиите. " Оставете ни да крадем бюджета, а ние ще даваме на всеки 100лв откраднати един за заплати." "Ако не ни оставите да крадем ще уволняваме" " Не ни проверявайте често" Е ....какво би трябвало да направи един уважаващ държавата и себе си министър или правителство!!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още