IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не бърза да влиза в еврозоната

Изборът на София не е вот на недоверие към единната валута, тъй като левът е клонинг на еврото, коментира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке

12:47 | 05.09.12 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. Снимка: Ройтерс

Българското правителство обяви преди дни, че отлага плановете си да въвежда еврото, което трябваше да се случи след 2015.

„Възприятието ни, както и това на обществото се промени", аргументира се финансовият министър Симеон Дянков пред Wall Street Journal. „В момента не виждам никакви ползи от евентуално членство в еврозоната. Единствено разходи".

А това, според някои, е поредното доказателство за необходимия и сигурен срив. Известният британски сайт HousePriceCrash.co.uk извести за изнесения урок от най-бедната страна в Европа, която просто заяви на валутния клуб "да се разкара".

Russia Today, англоезичният глас на Кремъл, нарекъл Дянков „финансов експерт“, характеризира становището на България така: „Не ви искаме еврото, защото великият ви проект е силно увреден, изграден върху пясък и е същинска катастрофа".

Само че България не каза нищо подобно. Както Дянков вече сподели пред WSJ, „обществото с право иска да знае кого ще трябва да спасява, след като се присъедини. Твърде рисковано е за нас, а също така не е сигурно какви правила ще има след година или две".

Трудно е да се оборят тези опасения. Но те отразяват скорошното развитие на континента, чиито лидери сякаш използваха средиземноморската криза като причина да загърбят основополагащите споразумения на валутния съюз, и по-специално забраните на спасителните планове, за да създадат фискален съюз, който да работи заедно с монетарния.

Новината от София от тази седмица показва, че страната предпочита да поддържа фиксиран валутен курс към еврото, вместо да се присъедини към официалния европейски валутен механизъм.

Защо ли? Защото работи. Страната въведе практиката през 1997, когато обвърза валутата си с германската марка, с което отговори на колапса на Съветския съюз и на краха на своята банкова система. Инфлацията по това време бе трицифрена. Само през 1996 левът се срина с 560%. До края на същата година средният български доход бе по-малко от 30 долара месечно – недостатъчно дори за чифт Levis, да не говорим за разходите на домакинствата.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

74
rate up comment 0 rate down comment 3
stojan.stojanov.56
преди 11 години
някои им pазмъти водата дали е дянков не знам но.подгониха всички данакоплатежни фиpми за скpити данаци и това получи веpижна pеакция .масови сакpащения .свито потpебление масово намаляване на заплати итн. вкаpа в нап много. ад дpужества отам доиде масовите сакpащения унищожи дpебните маqките фалиpват.за сметка на монопола и оцеляват само каpтелите а наpода на инат на всичко .високи лихви.увеличени глоби и тикси .хипеpинфлация си свива потpеблението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
"Проблемите на България са съвсем други и нямат нищо общо с бюджетните дифицити . С какво ще помогне една девалвация липсата на всякаква инфраструктура : образователна , социална , пътна ? Ще привличате качествени кадри в образованието като им плащате с напечатани пари ? "Съгласен съм с теб :)... Структурата и мащаба на икономиката ни е такава, че евентуална девалвация би облагодетелствала много тесен кръг от хора. Останалите ще обеднеят яко! :).. А и при сегашното състояние на финансите ни, няма никаква логика изобщо да мислим за подобна мярка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Има нещо наитина сбъркано в кометарите за икономическата обстановка в Бг . Всички се упражняват да критикуват Дянков и нито една критика върху политиката на БНБ . А поне според мен там има доста повече камъни в градинката - високи лихви , рестриктивна политика за провизиране на кредитите , високи изисквания към обезпеченията , високи такси , високи наказателни лихви . Дянков бил виновен - банките смазаха фирмите ама за това е виновен МФ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Има и един въпрос който живо ме интересува : защо сметаш че загубата на работни места е свързана с политиката на Дянков ? Даже обратното : той все пак можеше да свие дифицита много по рязко ? И за да не бъда голословен ще ти кажа и моята теза за работните места : в периода 2003-2008 икономиката прегря , в периода 2009-2011 имаме обратния сценарии - напускане на инвестиции и рязко охлаждане = сринат вътрешен пазар и скок на безработицата . Може ли да се противодейства - да , има и опити за това , но за жалост процесите а прекалено мащабни за да се справим с тях сами .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Проблемите на България са съвсем други и нямат нищо общо с бюджетните дифицити . С какво ще помогне една девалвация липсата на всякаква инфраструктура : образователна , социална , пътна ? Ще привличате качествени кадри в образованието като им плащате с напечатани пари ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
п.п. Мойте уважения към проф. Ангелов , но неговото име е свързано с един от най-големите икономически крахове в новата ни история - не бих вярвал 100 % натезите му . Дори и да забравим историята свързана с Виденов в българия НЯМАМЕ положителен пример в почти цялата ни история свързана с дефицитното финансиране . наитина не разбирам какво ти дава упование че тои път ще е различно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
Само да изясним нещо : това с излизането от борда / ако предположим че няма да има моментален натиск което е илюзорно / е свързанолие с девалвация на лева ? Защото друга логика няма за излизането от борда . Та сколко да се девалвира ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 0 rate down comment 1
boris.vasilev.35
преди 11 години
Тук пак си допуснал грешка ще ти пиша 2 :),а въпроса които задаваш,защо ти не отговориш на него нали си гении в критиките.Ти си бил много елементарен бе,какво ли се разправям с теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 0
boris.vasilev.35
преди 11 години
Ало :) грамотния не трябваше ли да започнеш с главна буква? На въпроса дали сам ушит с кредити теб едва ли ти влиза в работата,а ти да не би да си някое лижещо банкерче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 1
STRAHO
преди 11 години
"А за това какви звезди сме - отворете всяка една класация за ЕС, за каквото и да е, с каквито и да било критерии. ВИНАГИ сме на последно място."...Как предлагаш това да се промени за 3 -4 години!? Не виждам вината на Дянков. От как е поел министерството, държавата върви нагоре. Аз винаги съм защитавал тезата, че повишаването на доходите на "редовия" българин е добре за всички! Каква е обаче алтернативата на политиката на Дянков!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още