IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не бърза да влиза в еврозоната

Изборът на София не е вот на недоверие към единната валута, тъй като левът е клонинг на еврото, коментира бащата на валутния борд у нас Стив Ханке

12:47 | 05.09.12 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Всеки лев в обращение е подкрепен на 100% с валутни резерви в евро в БНБ. Снимка: Ройтерс

Българското правителство обяви преди дни, че отлага плановете си да въвежда еврото, което трябваше да се случи след 2015.

„Възприятието ни, както и това на обществото се промени", аргументира се финансовият министър Симеон Дянков пред Wall Street Journal. „В момента не виждам никакви ползи от евентуално членство в еврозоната. Единствено разходи".

А това, според някои, е поредното доказателство за необходимия и сигурен срив. Известният британски сайт HousePriceCrash.co.uk извести за изнесения урок от най-бедната страна в Европа, която просто заяви на валутния клуб "да се разкара".

Russia Today, англоезичният глас на Кремъл, нарекъл Дянков „финансов експерт“, характеризира становището на България така: „Не ви искаме еврото, защото великият ви проект е силно увреден, изграден върху пясък и е същинска катастрофа".

Само че България не каза нищо подобно. Както Дянков вече сподели пред WSJ, „обществото с право иска да знае кого ще трябва да спасява, след като се присъедини. Твърде рисковано е за нас, а също така не е сигурно какви правила ще има след година или две".

Трудно е да се оборят тези опасения. Но те отразяват скорошното развитие на континента, чиито лидери сякаш използваха средиземноморската криза като причина да загърбят основополагащите споразумения на валутния съюз, и по-специално забраните на спасителните планове, за да създадат фискален съюз, който да работи заедно с монетарния.

Новината от София от тази седмица показва, че страната предпочита да поддържа фиксиран валутен курс към еврото, вместо да се присъедини към официалния европейски валутен механизъм.

Защо ли? Защото работи. Страната въведе практиката през 1997, когато обвърза валутата си с германската марка, с което отговори на колапса на Съветския съюз и на краха на своята банкова система. Инфлацията по това време бе трицифрена. Само през 1996 левът се срина с 560%. До края на същата година средният български доход бе по-малко от 30 долара месечно – недостатъчно дори за чифт Levis, да не говорим за разходите на домакинствата.

Последна актуализация: 11:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

24
rate up comment 0 rate down comment 0
GunMan
преди 11 години
Той явно има предвид, че преди да го направят ще анулират борда и без да е много ясно защо ще предизвикат хиперинфлация в страната, без да ми става обаче ясно защо. Апропо - дори отиване по дяволите на еврото не означава "обезценка" на лева, чисто и просто защото валутата ни е фиксирана към германската марка, а в последствие към еврото, което би означавало, че при разпадане на еврозоната ние излизаме на курса, на който ще излезе германската марка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 11 години
"Суверинитетът" е възползване от правото си сам да определяш, налагаш и изпълняваш политики в своя полза и по свое разбиране. "Връзването" става по решение на Българската държава за озаптяване на деструктивното влияние на ред фактори, натискащи ни отътре и отвън. Чест прави на страната ни, поне, че успява /засега/ да се въздържи от безогледно печатане и, с това, от възможните значителни злоупотреби с финансови ресурси, инструменти и т.н. ТОВА се казва Дисциплина и тя е САМОНАЛОЖЕНА - върховна проява на суверинитет. Все пак, независимо, кой ти препоръчва нещо, ако е в твоя полза и се възползваш /колкото и тежко да ти е/, в крайна сметка, извличаш съответните ползи.И не мисля, че отвръзване от еврото и залепяне за долара е "пътят, и Истината, и Животът" . Ако някога и да пострадахме, не беше виновен Стив Ханке, а нашенсаката лакомия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
opelastra2000
преди 11 години
Много се възхищавам на универсалното обяснение за всичко случващо се по света с фразата "защото управляващите не са успели да изперат всичко". Сигурно подобен коментар си написал и под статията за преминаването на Бербатов във "Фулъм"...преминал е, защото "управляващите не са успели да изперат всичко".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 1
opelastra2000
преди 11 години
Дано поне сам си си разбирал тезите, докато си писал този пост. Единственото, което ти разбрах, е за някаква обезценка на лева. Обезценка спрямо какво обаче? Спрямо еврото, където курсът е фиксиран ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 3 rate down comment 4
Tony
преди 11 години
Трябва да приемем еврото, защото това е стратегическа цел. Само че наште егоисти от правителството си оставят "вратичка" за обезценка на лева, като се сгафи положението! Не приемането на еврото, означава високи лихви по кредитите и депозитите. Честно казано и това ми е изгодно, защото никога не съм вярвал, че герб и бсп ще поемат риск и да си отрежат "пътя за остъпление".Например: увеличават заплати, пенсии, поръчки към обръчите от фирми и няма пари за никакви пенсии и заплати=> девалвация и заплатите и пенсиите се появяват.Ако имаш евро, няма как да си девалвираш валутата, без и последната бабка в затънтеното село да разбере. че си се издънил яко и падаш от власт.Така че, не приемането на еврото е ясен знак, че правителството не отрича възможността за лесно девалвиране на лева, което си е чист политически риск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Все пак си мисля, че трябва да сме приемем, евро просто с допълнителни условия. В смисъл, че тези "спасителни кредити" са така или иначе забранени според общите правила на ЕЗ. А Гърция просто трябваше да си фалира и до днес да сме забравили за случая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 11 години
Кое е "политически", кое пък "идеологически" съюз? Кои политики и кои идеологии се съюзиха? Пък за израза "мултидържавна държава", не смятам и да питам. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 1
Dreamer
преди 11 години
Защо няма да приемем еврото????Ами защото управляващите още не са успели да изперат всичко, което са заграбили......Като успеят може да приемат еврото, ако не ги сменят до тогава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Да не забравяме, че ще има и изненади - Европа е люлката на технологиите, а те толкова много могат да променят живота на хората ! Та за какво си говорим въобще - Европа ще загине и умре , ако еврото се обезцени и дълговете се изпарят !!!!!! Абсурд !!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
supertrader
преди 11 години
Това са глупости , ако сега ни пускат в ЕЗ ние незабавно трябва да изпозваме да влезем. Това е големият ни шанс по отношение на валутата ни.Тази криза е цирк и никаква ЕЗ няма да се разпадне и разтрогне , еврото може да се обезцени 1000 пъти , но ЕЗ ще продължи да съществува - тя е политически и идеологически съюз и мултидържавна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още