IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

- Доколкото знам, в момента се подготвя алтернативна на Националното сдружение „Недвижими имоти“ организация, която да предложи собствен законопроект за дейността на брокерите.

Безспорно е, че трябва да има публичен регистър на брокерите на имоти и само вписаните в регистъра да могат да упражняват професията. Дискутира се какви трябва да бъдат критериите за вписване в регистъра и за институцията, която трябва да поддържа регистъра. Доколкото знам колегите, които са на мнение, че регистъра на брокерите трябва да се поддържа от държавна структура – министерство, агенция или друго ведомство, планират да се обединят в организация, която да защитава позицията им и да я наложи в практиката.

- Нека поговорим малко за пазара на имоти. Ваши колеги отчитат, че има някакво оживление, естествено не това, което се случваше допреди няколко години. Вие какви наблюдения имате?

Наблюденията ми за оживление на пазара на имоти са доста разнопосочни, поне ако изхождам от разговорите с колеги. Това е свързано с цените, на които се предлагат имотите и цените, на които се извършват продажби. Общоизвестен факт е, че се сключват сделки на цени, които се различават с 30-50% от офертните цени, т.е. имотите са надценени и цените им не са съобразени с възможностите на купувачите.

Има икономически показатели, които подкрепят това твърдение. Цената на един имот е наемът, който може да се получи от него за 10 години. Ако един имот в среден квартал със средно качество се отдава под наем за 400лв. на месец, то цената му е 48 000лв. (400лв./месец х 120 месеца).

Цената на един имот е доходът на едно домакинството за 3 години. Средната работна заплата у нас е около 700 лева. Това означава, че един работещ човек би трябвало да може да си купи гарсониера със средно качество в среден квартал за 25 200лв. (700лв. месечна заплата х 36 месеца).

Както виждаме от обявите за продажби, имоти от примерите се предлагат на пазара от 2 до 3 пъти по-скъпо.

- Каква корекция виждате?

Поевтиняване около два - до три пъти. Сега продажби стават случайно. Продават или хора, които са притеснени финансово и нямат избор по различни причини, или хора, които са разумни. Икономистите казват: „парите днес са по-скъпи от парите утре”, т.е. по-добре е да имаш пари днес, да работиш с тях и те да носят доход, отколкото продавачът да очаква да получи неизвестна сума пари в необозримо бъдеще. 

Очертава се икономическата криза да продължи 10 и повече години. Отлагането на продажба на имот за едно бъдещо време не е в полза на продавача.

- Ако се запази сегашното темпо на спад на цените, което отчитат и от статистическия институт, и агенциите на базата на тяхната си статистика, колко време ще продължи тази корекция? Може ли да се очаква някакъв период от време, в който отново да има рязко пропадане?

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите. Не очаквам обаче рязка промяна в цените на имотите, нито в посока поевтиняване, нито в посока поскъпване.

- Как Вие определяте какво е „нормален“ пазар?

За мен пазарът е нормален, когато един брокер прави поне по една сделка месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

82
rate up comment 8 rate down comment 2
petiovi
преди 11 години
Малко по-спокойно, ако обичаш Сократе. Сигурно много много мога да ти говоря за реални взаимоотношения в недвижимите имоти в годините, но ти няма как да го знаеш. Истината е че примера, който съм дал е абсолютно проверен в практиката за реално действащи икономики, към каквато се стреми да стане и България. Та мой роднина (работещ в Англия) си купи къща в Южен Лондон за 330000 паунда при плащан наем преди това за същия имот от 1600 паунда месечно. И като разделиш 330000/1600=206 месечни наема/12=17 години срок на откупуване. Което означава, че като разделиш 100%/17год=5.88% год.доходност, което е много повече от 1% годишна доходност от лихви, които дават английските банки. А същият съседен имот, който е бил строен през 1925 год е бил закупен от родителите на тяхната съседка за 2500 паунда тогава. Е прави си сам сметките сега за търсенето и предлагането!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 4 rate down comment 1
arealpoint
преди 11 години
Оценител е доста трудна професия. Може да се консултира всеки, стига да знае какво иска. Целта е най-важна. Причината да съществува далеч не е чиновника. Въпроса е, че не всеки може да е оценител..., аи не трябва. Преди време можеше всеки инж. да е оценител на недв.имоти мисля, че го отмениха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 6 rate down comment 0
arealpoint
преди 11 години
Да, да не забравяме, че цената на материалите е доста еднаква в цяла Европа :) -относно доходите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
грубо казано съм съгласен. С едно изключение-махни изречението-особено в България-на всякъде е уникално и моделите са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 11 години
12х10х400 = 24 00012х15х400 = 36 00012 х 17.5 х 400 = 42 000 евро. Първото изчисление е супер некоректно. Следващите могат да се приемат само ориентировъчно по скалата висок-нисък наем на квадрат, според локацията. Метода на госпожата е правилен, но изчислението некоректно. Като поставим допустимите стойности на недвижомостите, според макроикономическите показатели, следва да отбележим че няма такова нещо като "апартаментите" или "имотите"- всяка ЛОКАЦИЯ (фактор номер 1) и всяко изпълнение са си нещо униклано. Особено, както казах, в България. То ние сме си уникални по принцип. :)Приятен и успешен ден на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
...остаряло и ще е паднал наема, който искаш. Тогава тая формула пак ще се окаже просто надпис на черната дъска. Та и по-долу казах-това е измислено от някой мним анализатор, който е чел за недвижимите имоти, писал за недвижимите имоти, но е нямал грам опит, за да види реално как се развива един пазар и какво се случва с него.Между другото-ако трябва да деля на сегменти пазарът а недвижими имоти-земя(с цел-промишлен-търговски строеж; жилищен строеж; земеделско обработване) и постройки(по предназначение-търговски;промишлени;жилищни;административни). Поведението на собствениците обикновено има две насоки-наеми(включително управление и преотдаване), продажби(включително лизингови схеми, класически продажби, ипотеки и т.н.) и ползване. С което изброяване исках да покажа, че опростенческо виждане за пазара е просто недопустимо-няма универсална формула, а за да сме честни-тая което ти предлагаш не е никаква формула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 11 години
Ще си позволя да повторя 1 констатация от поста си, защото ми се стори ,че не я схванахте: Изчислението 10х12хнаем не е коректно. То може да свърши работа в едно супер динамично общество, с много висок доход и съвсем друг тип строителство и дори манталитет от нашето. Другият фактор са доходите - масовият доход в България така или иначе е прекалено нисък, прави системата нестабилна и няма как да градим дългосрочни прогнози на тази база. Промени ще има - дано да са за добро. Предлагам ви следното изчисление: 12х15хнаем за недвижимост с висок наем. А за типичното апартаментче в окръжен град 17.5 х 12 х наем. Към днешна дата 2013. Тези цифри могат да се променят естествено. Но към днешна дата изчисленията на г-жата са некоректни и заблуждаващи. Ако дамата ми намери поносим апартаменти в София за 12х400х15 = 24 000 евро в район о вид какъвто мога да си взема под наем днес в София, нека ми пише лично съобщение ще и уредя стотици сделки за седмица. Ама "съвсем версаче вервай ми бате".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
за втори път-това никога не е излизало като сметка. Под никога имам предвид НИКОГА.Освен това 10% е доста висока доходност, в държава с под 5% лихви в банките(САЩ например). Освен това да избиеш за 10 год., нещо, което ивота му е минимум 50 год.(и повече-масово къщите в Англия са вековни) е доста некоректен начин за смятане-когато купуваш кола, за такси очакваш да я експлатираш максимум 10 год. и да я замениш. Тогава е нормално да търсиш бърза възвращаемост.Освен това-при 120 наема(въпреки, че по принцип класическата формула са 100 наема) подценяваш способността едно жилище да си покачва цената вървейки ръка за ръка с инфлацията(което преди беше вярно и вероятно пак ще стане вярно)-способност, която повечето стоки нямат. Т.е. това прави инвестицията, по-принцип по-изгодна. Също така, трябва да се има предвид, че ако пускаш хора да живеят под наем вътре, то на всяка година ще правиш освежаване и веднъж на 2-3 ще правиш основен ремонт. Освен това-за 10 год. жилището ти ще е морално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Сметката с 120-те наема е елементарно сравнение на инвестицията с доходност от 10 % . Ако приемем че покупката на жилище е финансова инвестиция а не емоционална покупка то доходността от нея би трябвало да се сравнява с алтернативни инвестиции нали ?п.п. Това че не излиза доходността не означава че методиката не е вярна а че недвижимия сектор е чудовищно раздут навсякъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
оценителят е професионален консултант, който консултира-той не купува, не продава, не се меси в никакви отношения-обикновено консултира банки. Причината да съществува като професия е-чиновника, който отпуска кредита от банката, ако тръгне и да оценява, ще има интерес да сложи каквато си иска цена на имота, за да вдигне стойността и да стигне таргетът си. На теория(само на теория) оценителят е независим и казва колко според него трябва да струва тоя имот-чрез ползването на едни три метода. Два от които са с формули. За имоти предназначени за живеене не е много творческа работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още