IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

- Доколкото знам, в момента се подготвя алтернативна на Националното сдружение „Недвижими имоти“ организация, която да предложи собствен законопроект за дейността на брокерите.

Безспорно е, че трябва да има публичен регистър на брокерите на имоти и само вписаните в регистъра да могат да упражняват професията. Дискутира се какви трябва да бъдат критериите за вписване в регистъра и за институцията, която трябва да поддържа регистъра. Доколкото знам колегите, които са на мнение, че регистъра на брокерите трябва да се поддържа от държавна структура – министерство, агенция или друго ведомство, планират да се обединят в организация, която да защитава позицията им и да я наложи в практиката.

- Нека поговорим малко за пазара на имоти. Ваши колеги отчитат, че има някакво оживление, естествено не това, което се случваше допреди няколко години. Вие какви наблюдения имате?

Наблюденията ми за оживление на пазара на имоти са доста разнопосочни, поне ако изхождам от разговорите с колеги. Това е свързано с цените, на които се предлагат имотите и цените, на които се извършват продажби. Общоизвестен факт е, че се сключват сделки на цени, които се различават с 30-50% от офертните цени, т.е. имотите са надценени и цените им не са съобразени с възможностите на купувачите.

Има икономически показатели, които подкрепят това твърдение. Цената на един имот е наемът, който може да се получи от него за 10 години. Ако един имот в среден квартал със средно качество се отдава под наем за 400лв. на месец, то цената му е 48 000лв. (400лв./месец х 120 месеца).

Цената на един имот е доходът на едно домакинството за 3 години. Средната работна заплата у нас е около 700 лева. Това означава, че един работещ човек би трябвало да може да си купи гарсониера със средно качество в среден квартал за 25 200лв. (700лв. месечна заплата х 36 месеца).

Както виждаме от обявите за продажби, имоти от примерите се предлагат на пазара от 2 до 3 пъти по-скъпо.

- Каква корекция виждате?

Поевтиняване около два - до три пъти. Сега продажби стават случайно. Продават или хора, които са притеснени финансово и нямат избор по различни причини, или хора, които са разумни. Икономистите казват: „парите днес са по-скъпи от парите утре”, т.е. по-добре е да имаш пари днес, да работиш с тях и те да носят доход, отколкото продавачът да очаква да получи неизвестна сума пари в необозримо бъдеще. 

Очертава се икономическата криза да продължи 10 и повече години. Отлагането на продажба на имот за едно бъдещо време не е в полза на продавача.

- Ако се запази сегашното темпо на спад на цените, което отчитат и от статистическия институт, и агенциите на базата на тяхната си статистика, колко време ще продължи тази корекция? Може ли да се очаква някакъв период от време, в който отново да има рязко пропадане?

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите. Не очаквам обаче рязка промяна в цените на имотите, нито в посока поевтиняване, нито в посока поскъпване.

- Как Вие определяте какво е „нормален“ пазар?

За мен пазарът е нормален, когато един брокер прави поне по една сделка месечно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

92
rate up comment 5 rate down comment 5
nesduhan_trader
преди 11 години
И стигнахме до началната ми теза, след неминуемия талаж, част от който (очевидно) платен. Съвсем нормално е една хазяйка да се съгласи на по-нисък наем, след като алтернативата е да не получава нищо от собствеността си. Ако приемем за верни сметките на тези селски тарикати (нищо, че са чужбински такива) ще излезе, че не можем да си позволим монолитно строителство, а трябва да опънем шатри и бунгала по околовръстното, тогава наистина "имотите" ще достигнат желаните от лелката цени.Също така нека сметнем на колко обяда, билетчета за автобус, комунални услуги и т.н. е равна една средна германска заплата и да поискаме веднага да се въведе "простичката сметка" към ясяка стока и услуга с цел "нормализиране на пазара". Ама не, само когато става дума да изсмучат имотите на бедния народец, само тогава може да правим такива "прости и верни сметки".... Това, че доходите са мизерни не означава, че трябва да приемаме положението за даденост, а трябва да се стремим към увеличение. Алтернативата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 5 rate down comment 2
Tony
преди 11 години
Dino 18, по същата логика твоята хипотеза е вярна. Въпросът е, дали твоята хипотеза може да даде обяснение защо наемите са толкова ниски???Може би има Друга хипотеза за ниските наеми и това е: Че средната работна заплата за София е 1000 лв., например. Дали при такава заплата може да се плаща наем 800 лв. и с останалите пари да се плаща парно, ток, транспортни разходи и др.?Може би Другата хипотеза е по-вярна от твоята?Наемът дава моментната цена на имота. Разбира се, в бъдеще наемът може да расте, ако икономиката тръгне нагоре, но Наемът Винаги ще определя моментната цена на имота, такак както P/E показва моментната стойност на една компания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 6 rate down comment 3
Dino 18
преди 11 години
То по същата логика на тази госпожа може да се каже че и наемите са силно подценени и следващите години трябва да се вдигнат така че да се получи със 120 наема да се изплати апартамент. Макар че това въобще не е вярно като цяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 7 rate down comment 4
nesduhan_trader
преди 11 години
Обида за интелекта на всеки от вас е да не забележи откровенният ЛОБИЗЪМ в коментара на тая госпожа! Няма никакъв проблем някой да си плати за такива коментари, вкл и да ги подкрепи по форумите. Въпроса е как ще реагира засегната страна. Акулите, които наобиколиха България, след като им замириса на бунтове, са последните, които биха дали реалната цена на имот - те искат да купуват на килограм. Защо "простичката" сметка е крива стана дума в доста от предходните коментари. Пък след като смятате сметката й за вярна, дайте пример и си продайте имотите. Ама вие искате ДРУГИТЕ да продават.... Чужденците ако могат ще се възползват. Имаше там един лаф за зелника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 11 години
Има и друга схема също не лоша : вземаш оскапяването на апартамента за периода на кредита събираш го с разходите за данъци и потдръжка и го разделяш на месеците в периода на кредита и си го сравняваш с наема . За да си точен можеш да заложих и някаква инфлация за периода .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 1 rate down comment 2
Tony
преди 11 години
Съгласен съм с data!Живее човека и плаща 45% от наема който се полага за такъв апартамент! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 11 години
Ако хората бяха смятали тази НЕВЯРНА и простичка схема с 120-те наема много хора нямаше да са набутат . И понеже тази схема е тотално грешна мой познат живее в апартамент с пазарна стойност 40000 eur. и плаща месечен наем от 300 лв. . Ти си сметни кога и колко трябва да е пазарната цена и дали трябва приятеля ми да си купува този апартамент . Доходността на бизнеса в който вложихме 40 хил евра вместо в апартамента е 20 % .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 1 rate down comment 4
cokrat1
преди 11 години
Търсенето и предлагането е универсален принцип. Той е най-отгоре. След него идват и много други уточняващи принципи та чак....до себестойността на един имот. Не ми се губи време в тоя допотопен начин на комуникация...чат...затова пиша колкото се може по кратко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 5 rate down comment 0
petiovi
преди 11 години
Но най-важното - да подбира правилните методи за оценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 5 rate down comment 1
petiovi
преди 11 години
Наистина е така - трудно е. И сега твърдя, че оценителя трябва да има много богат опит в познаването на недвижимите имоти и като конструкция и като история.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още