IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. Снимка: Ройтерс

Клеветници, лъжци, лицемери. В момента това са най-любимите думи на унгарския външен министър Петер Сийярто. Той обвинява половин дузина европейски правителства, че не казват истината за бежанската криза.

А засегнатите реагират своевременно. Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску нарече правителството в Будапеща "аутистично“. Хърватска съобщи, че министър-председателят Виктор Орбан подклажда истерии в Будапеща. Сръбският външен министър Ивица Дачич гръмогласно обяви, че страната му е заплашена да се превърне в "концентрационен лагер" заради затварянето на границите от страна на Унгария и Хърватска. 

Към стандартния репертоар сега спадат и други взаимни обвинения във фашизъм. Политическият тон в Централна и Югоизточна Европа рядко е изискан, но бежанската криза доведе според наблюдатели до истинска словесна война в региона, пише в свой анализ Der Spiegel. „Нашият министър на външните работи Сийярто наистина се изразява грубо, това няма нищо общо с дипломацията", казва политологът Атила Тибор Наги от базирания в Будапеща Méltányosság Institute. Сръбският анализатор Йелена Милич от намиращия се в Белград Център за евроатлантически изследвания (CEAS) препоръчва на своето правителство да се изказва „по-предпазливо", защото в противен случай Сърбия рискува планираното за края на годината начало на преговорите за присъединяване към ЕС.
 

 

Вербалната враждебност в Централна и Югоизточна Европа е израз на нова ледникова епоха на тукашните държави в техните междусъседски отношения. И то почти десетилетие след разширяването на ЕС и многобройните опити двустранното и многостранното сътрудничество в региона да се постави на една постоянна, сигурна основа. Но сега става брутално ясно колко бързо връзките на сътрудничество и добросъседски отношения могат да се разпаднат в случай на криза.

Сърбия и Македония протестират от известно време срещу унгарската ограда на границата със Сърбия. И Хърватия и Румъния вече осъждат оградата по техните гранични участъци, която унгарците започнаха да строят наскоро. Будапеща от своя страна обвинява страните по маршрута на бежанците през Балканите - Гърция, Македония, Сърбия и от скоро Хърватия, че само пропускат бежанците. Всички те заедно се оплакват на Гърция, че тя не защитава външните граници на ЕС, както и на германския канцлер за това, че е "поканила" бежанците.

Комуникация помежду си очевидно те не водят, поне такива са и оплакванията от Унгария в Македония. Да не говорим за бившите уж отлични модели на сътрудничество, като например редовните съвместни унгарско-румънски междуправителствени заседания.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 32 rate down comment 0
deant
преди 8 години
И още нещо - нарочното преместване на хора един континент в друг няма нищо общо с идеите на Глобализма. При мечтания глобализъм всички поставени правила важат на всяко място на планетата и няма нужда да бягаш от едно място на друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 33 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
никога няма да стане това. Може икономически да се обединим, може да имаме силно глобално правителство, но нищо повече. Културно винаги ще сме различни. Пак да цитирам(по памет)-Паскал Бонифас(френски професор, тяхното гуру на геополитиката): глобализацията касае едва 2% от световното население-ако не ми вярвате отидете в някое малко френско селце и ще видите, че хората ви гледат с подозрение(в тоя стил беше написано). Аз пък ще добавя-отидете в пернишко и няма само да ви гледат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 34 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Нещо издишаш с аргументите. В този форум, все още сред изтрещялите има и двама трима, способни да спорят аргументирано и .... както виждаш те засипахме с аргументи, на които нямаш какво да отговориш освен " аз съм там аз съм по-добър от вас, защото съм там и имам глобално мислене"Признай поражението си в спора и се замисли над фактите а не над високопарните изрази на Юнкер и текстовете на Ленън
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 29 rate down comment 1
deant
преди 8 години
има още много вода да изтече преди да минем към гложалното мислене и бъдещето на глобализма. Първо трябва да се решат всички проблеми в Изтока, Африка и Южна Америка. САЩ допълнително усложняват нещата с мераците си за световно господство и оправданието им наречено "Налагане на демокрация" било то военно и или пропагандно с разните си Отворени общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 21 rate down comment 10
993
преди 8 години
Quote: "Дали квотния принцип е добър, имам своите съмнения!" Научи се да четеш! Явно когато си почнал да пишеш на компютър си забравил да четеш внимателно ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 31 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
е...в твоя стил(ако и да ме игнорираш)-дрънкаш глупости от които идея си нямаш. Повтаряш заучени фрази, които откровено са лишени от смисъл. Аргументите ти са ad hominem, което пък показва, че си...дето викат американците-full of shit.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 37 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ха ха, квотния принцип бил добър. А мога ли да ти задам въпроса, който министър Бъчварова постави - КАК аджеба ще ги принудиш тези "мигранти" да се заселят в България, Унгария, Полша и др.?На това по времето на комунизма му викахме "интерниране". Как принудата на бежанците да живеят някъде в ЕС, където не искат се вписва в глобалните ти, либерални, демократични, човеколюбиви, хуманни, космополитни и прочие разбирания?Или щом ЕС го е казал, значи е добър, щото те... знаят, не са *** кат мизантропа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 20 rate down comment 16
993
преди 8 години
Не съм твое момче и не желая да имам нищо подобно с мизантроп и *** като теб! Грешно прецени възрастта ми... Живей си в *** и си грухти щастливо. Светът ще се върти и без теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 34 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
И да продължа-искаш да ми кажеш, че тая борба срещу нелегалните имигранти в САЩ е нещо различно от това, което става в момента в ЕС??? Значи-те може, а тук не може??? Това не е ли двоен стандарт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 19 rate down comment 4
993
преди 8 години
Твое право! Уважавам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още