IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. Снимка: Ройтерс

Клеветници, лъжци, лицемери. В момента това са най-любимите думи на унгарския външен министър Петер Сийярто. Той обвинява половин дузина европейски правителства, че не казват истината за бежанската криза.

А засегнатите реагират своевременно. Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску нарече правителството в Будапеща "аутистично“. Хърватска съобщи, че министър-председателят Виктор Орбан подклажда истерии в Будапеща. Сръбският външен министър Ивица Дачич гръмогласно обяви, че страната му е заплашена да се превърне в "концентрационен лагер" заради затварянето на границите от страна на Унгария и Хърватска. 

Към стандартния репертоар сега спадат и други взаимни обвинения във фашизъм. Политическият тон в Централна и Югоизточна Европа рядко е изискан, но бежанската криза доведе според наблюдатели до истинска словесна война в региона, пише в свой анализ Der Spiegel. „Нашият министър на външните работи Сийярто наистина се изразява грубо, това няма нищо общо с дипломацията", казва политологът Атила Тибор Наги от базирания в Будапеща Méltányosság Institute. Сръбският анализатор Йелена Милич от намиращия се в Белград Център за евроатлантически изследвания (CEAS) препоръчва на своето правителство да се изказва „по-предпазливо", защото в противен случай Сърбия рискува планираното за края на годината начало на преговорите за присъединяване към ЕС.
 

 

Вербалната враждебност в Централна и Югоизточна Европа е израз на нова ледникова епоха на тукашните държави в техните междусъседски отношения. И то почти десетилетие след разширяването на ЕС и многобройните опити двустранното и многостранното сътрудничество в региона да се постави на една постоянна, сигурна основа. Но сега става брутално ясно колко бързо връзките на сътрудничество и добросъседски отношения могат да се разпаднат в случай на криза.

Сърбия и Македония протестират от известно време срещу унгарската ограда на границата със Сърбия. И Хърватия и Румъния вече осъждат оградата по техните гранични участъци, която унгарците започнаха да строят наскоро. Будапеща от своя страна обвинява страните по маршрута на бежанците през Балканите - Гърция, Македония, Сърбия и от скоро Хърватия, че само пропускат бежанците. Всички те заедно се оплакват на Гърция, че тя не защитава външните граници на ЕС, както и на германския канцлер за това, че е "поканила" бежанците.

Комуникация помежду си очевидно те не водят, поне такива са и оплакванията от Унгария в Македония. Да не говорим за бившите уж отлични модели на сътрудничество, като например редовните съвместни унгарско-румънски междуправителствени заседания.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 40 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Забравил си да копираш "ВМЕНЕНА"!Това, че в Брюксел се опитват да вменят определени ценности на населението от Източна Европа, не означава, че същото това население ще ги припознае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Хаха... "Екстри от Унгария и САЩ" явно трябва да се чете "Експерти от ...", ама копи/пейст на доверие... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 36 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Или:"мериканският експерт Джералд Селенте прави паралел с обстановката в света преди Втората световна война.Ние вървим към война. Историята на 30-те години на миналия век се повтаря. Имахме срив на борсите, Голяма депресия, валутни войни, търговски войни сега сме свидетели на бежански поток , хора , които бягат от войни, заливат бреговете на Европа. Една голяма терористична атака в Западния свят може да отприщи желание за отмъщение сред обществото, което да доведе до катастрофа. Ако такъв атентат се случи, хората може да започнат да слагат жълти значки на всекиго, заяви Селенте, като напомни за опознавателните знаци, които нацистите са слагали на евреите в навечерието и по време на Втората световна война."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
А това как ви звучи:"Лондон. Премиерите на Унгария и Италия предупредиха за голямата опасност, която представлява неконтролирания наплив от имигранти от Близкия изток и Африка към Европа. Екстри от Унгария и САЩ предупреждават, че ескалирането на ситуацията може да доведе дори до световна война, пише Daily Express.Ситуацията с увеличаващото се напрежение между европейските страни много напомня обстановката в навечерието на Първата световна война, смята унгарският политически журналист Пинтър Бенс.Също както тогава налице е голяма несигурност, закриват се канали за дипломация, липсва солидарност, оказва се натиск за предприемането на действия, а държавите си разменят заплахи. Това никак не прилича на Европа на сътрудничеството, добави той."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 16
993
преди 8 години
Много те моля, обясни ми: "ценностна и система, ценостна система припозната от населението" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 38 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
- Ами от "хубавото" бягат. "Хубавото" им го донесоха фашингтонци.баллаху балакбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 19
993
преди 8 години
Това, че се пише критично за Източна Европа, не означава нейното очерняне. Статията не е от западен източник, а от анализатори точно от Източна Европа! Защо назоваване на нещата с истинските им имена е очерняне?! А това кога си почнал да пишеш на компютър си е твоя работа... Виждам, че уникалното самочувствие на Бай *** не ти е чуждо. Ама холан... Когато си по-добър от тези "лицемери", в което се съмнявам, тогава би имал моралното право да ги критикуваш. Ник-ът ти, обаче, казва всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 43 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
" Ледена епоха в Източна ЕвропаСтраните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ враг в момента е Брюксел "Подмяна:Врагът е Фашингтон. В Европа, Брюксел просто е негов "пророк". Баллаху балакбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 51 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
A ти си нямаш представа колко са националистични държавите в Западна Европа явно. А на компютър съм писал много преди да има баба ти Меркел и преди да сме имали и намек от идея да се присъединяваме към ЕС и най-вероятно преди ти да си бил роден. За каква алтернатива ми пишеш? Къде видя да говоря за или против ЕС и за някакви алтернативи? Няма алтернатива, просто не приемам източна Европа да бъде очерняна от западните лицемери, които са много по-лоши, защото са всичко, което и хората от източна Европа, но плюс това са и лицемери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 59 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Правописа си е правопис! Грешката ми е налице. Зададеният въпрос обаче е пределно ясен, въпреки сбърканият правопис! Да не забравяме и следното! Това, че ти си написал по-грамотно коментара си, спрямо моя, не означава, че и съдържанието зад буквите е същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още