IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. Снимка: Ройтерс

Клеветници, лъжци, лицемери. В момента това са най-любимите думи на унгарския външен министър Петер Сийярто. Той обвинява половин дузина европейски правителства, че не казват истината за бежанската криза.

А засегнатите реагират своевременно. Министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску нарече правителството в Будапеща "аутистично“. Хърватска съобщи, че министър-председателят Виктор Орбан подклажда истерии в Будапеща. Сръбският външен министър Ивица Дачич гръмогласно обяви, че страната му е заплашена да се превърне в "концентрационен лагер" заради затварянето на границите от страна на Унгария и Хърватска. 

Към стандартния репертоар сега спадат и други взаимни обвинения във фашизъм. Политическият тон в Централна и Югоизточна Европа рядко е изискан, но бежанската криза доведе според наблюдатели до истинска словесна война в региона, пише в свой анализ Der Spiegel. „Нашият министър на външните работи Сийярто наистина се изразява грубо, това няма нищо общо с дипломацията", казва политологът Атила Тибор Наги от базирания в Будапеща Méltányosság Institute. Сръбският анализатор Йелена Милич от намиращия се в Белград Център за евроатлантически изследвания (CEAS) препоръчва на своето правителство да се изказва „по-предпазливо", защото в противен случай Сърбия рискува планираното за края на годината начало на преговорите за присъединяване към ЕС.
 

 

Вербалната враждебност в Централна и Югоизточна Европа е израз на нова ледникова епоха на тукашните държави в техните междусъседски отношения. И то почти десетилетие след разширяването на ЕС и многобройните опити двустранното и многостранното сътрудничество в региона да се постави на една постоянна, сигурна основа. Но сега става брутално ясно колко бързо връзките на сътрудничество и добросъседски отношения могат да се разпаднат в случай на криза.

Сърбия и Македония протестират от известно време срещу унгарската ограда на границата със Сърбия. И Хърватия и Румъния вече осъждат оградата по техните гранични участъци, която унгарците започнаха да строят наскоро. Будапеща от своя страна обвинява страните по маршрута на бежанците през Балканите - Гърция, Македония, Сърбия и от скоро Хърватия, че само пропускат бежанците. Всички те заедно се оплакват на Гърция, че тя не защитава външните граници на ЕС, както и на германския канцлер за това, че е "поканила" бежанците.

Комуникация помежду си очевидно те не водят, поне такива са и оплакванията от Унгария в Македония. Да не говорим за бившите уж отлични модели на сътрудничество, като например редовните съвместни унгарско-румънски междуправителствени заседания.

Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

60
rate up comment 27 rate down comment 1
george353
преди 8 години
Трагедията на тези хора. А какво да кажем за трагедията на 1 млрд. африканци където канибализма е нещо нормално? Да вземем и тях да ги подслоним. Човешката история е история на непрекъснато насилие и трагедии. Европа е една от малкото останали оазиси които трябва да опазим на всяка цена. Европа с нищо не е длъжна на тези хора които идват от култура на постоянно насилие и регрес. Култура която от векове с нищо не е допринесла за науката, свободата на словото и жените, скептицизма, светското, идивидуализма, свободата да изповядваш своята религия, и много други. Тези хора в по-голямата си част не подлежат на интеграция. Това неминуемо ще доведе до социално напрежени в близко бъдеще което с времето ще ескалира. Мюсулманските гета са факт и техния брой продължава да расте. Това са No Go зони където полицай и бял не стъпват, като шведското гето Малмо например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 18 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
http://stara-bulgaria.eu/?p=23654&oid=2689366
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 22 rate down comment 1
STRAHO
преди 8 години
Междувременно планът си се изпълнява по гарфик. Нещата се подготвят за момента в който във водещите държави на Европа, издигнати на вълната на радикализацията, ще бъдат инсталирани лидери ала Порошенко и КО. Зад шумотевицата предизвикана от бежанската вълна се извършват усилени приготовления :)" Той коментира информация от раззследване на германската държавна телевизия ZDF, според която 20 американски атомни бойни глави B61-12 ще бъдат разположени в германската военновъздушна база Бюхел в Райнланд Пфалц. Това са мощни смъртоносни оръжия от най нов тип, които могат да бъдат използвани от самолетите Торнадо на германските ВВС. В базата в Бюхел и в момента има американско атомно оръжие............... Авторите на разследването вече обявиха обявиха, че информацията за бомбеното попълнение е потвърдена от Бундестага. Според социалдемократа и експерт по сигурността Томас Хитчер правителството ще вложи около 112 млн. евро през следващите години за развитие на военната база в Бюхел..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 25 rate down comment 3
kalendar
преди 8 години
не е удобен на никоя власт) и ще го чета в захлас. Хайде да ти цитирам един от хората на Куфарджиев(знам-не си чувал кой е; порови малко и ще разбереш):"Очевидно 10 ноември(1989 г.) у нас НЕ БЕШЕ И НЯМАШЕ КАК ДА БЪДЕ БЪЛГАРСКО ЯВЛЕНИЕ(няма как да го удебеля, за това го пиша с големи, за да наблегна на него-б. календар). Затова и критиката на Ж. Виденов срещу "българската перестройка" и срещу "перестройчиците" е лишена от здрав разум. Дейците на десетоноемврийската акция не бяха нейни стратези, те нямаха и нямат и няма да имат утре нито историческа заслуга, нито историческа вина за последвалите глобално-исторически програмирани радикални промени в България(освен за техническият индивидуален и личностен облик), как и да се оценяват тези промени."Няма да ти пиша кой е автора-ако се имаш за начетен ще си го издириш сам, а после ще му прочетеш житието, за да разбереш има ли право той да говори така или няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 25 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
Хахахаха:) сега пак ще ме игнорираш, щото явно това ти е практика...Хайде да видим един два факта(ще ползвам уикито, ако и да не е достоверен източник):Дойче веле (на немски: Deutsche Welle) е международна медия в Германия, включваща телевизия, радио и информационен портал в интернет.Официалната цел на медията според Закона за Дойче веле е да разпространява в чужбина широкообхватната картина на политическия, културен и стопански живот в Германия, а също и да представя и разяснява германските възгледи по важни въпроси.С две думи-нещо като ТАСС, ама немско и по-зле.Избягвам да цитирам и двете агенции.Илия Троянов е роден на 23 август 1965 година в София. През 1971 година семейството му емигрира в Западна Германия, където получава политическо убежище.Ако от него очаквам критично мислене, то значи съм наивник. Нали знаеш, че истинските комунисти са избити преди 44та:) е-истинските дисиденти(повечето) са избити преди 89та. Цитирай ми например Тодор Кавалджиев(надали-не е удобе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 25 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
На базата на какво заключи, че имам някакъв проблем?Време имаш достатъчно, цял ден дебнеш какво пиша, не се прави на важен и зает
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 20 rate down comment 8
993
преди 8 години
Нямам толкова време като теб да се мотая по форуми... А ти все пак си помисли. Може и да проумееш какъв е проблемът ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 25 rate down comment 2
Людени
преди 8 години
ЛеденаТА епоХА е породена от .... грандиозен провал на външната политика на ЕС (Магарини ?) .... доколкото я има такава, обща !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 27 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Ахахахахааааа това ли успя да измътиш? Я кажи, там в ЕС акъла на кило ли го дават или на метър? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 19 rate down comment 8
993
преди 8 години
"Фактът, че милиони хора напуснаха България след 1989 година за мен е драматично доказателство за пълния провал на елитите, за провала на българския народ в опита му да узрее."http://***.dw.com/bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%B4-%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D1%83-%D0%B4%D0%B0-%D1%83%D0%B7%D1%80%D0%B5%D0%B5/a-18731353
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още