IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ все още са световният лидер

Системата от изградени съюзи и връзки с другите държави са най-голямото предимство на Щатите, смята проф. Брус Джоунс

18:23 | 11.05.14 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ все още са световният лидер

Развиващите се пазари от своя страна имат склонността да търсят съперничеството или поне автономия, корените на което може би следва да търсим в така наречената „психология на растежа“. Те обаче знаят, че прекалено агресивен подход спрямо САЩ би застрашил техните глобални икономически интереси и свободното придвижване на стоките им по морските и въздушните пътища.

Това важи в особена степен за Китай, защото нейната вътрешна стабилност и външно влияние зависят до голяма степен от способността й да поддържа силен икономически растеж, което изисква все по-голям ръст на вноса на енергийни и други природни ресурси.

За да си осигури безпрепятствен достъп до тях, Китай има нужда от стабилност в страните, от които ги получава, както и на пазарите, в които може да инвестира, и в коридорите, които я свързват с доставчиците ѝ. А възможността на Китай да си осигури тези условия е силно ограничена (в Персийския залив например) и силно зависима от американските военни сили.

Накратко, намирането на баланса между порива за съперничество и този на въздържание е най-важното нещо в съвременната външна политика. А засега световният баланс накланя везните към въздържанието.

Разбира се, САЩ непременно ще се изправят срещу нови предизвикателства, всички от които можем да видим в Украйна. Държавите ще бъдат поставени на кръстопът дали да поддържат връзките си със САЩ, или да създадат нови такива с Китай. Сложната глобална система, в която са вплетени американските интереси, ще тества способностите на американската дипломация.

Може би най-големите трудности ще дойдат от вероятността развиващите се икономики да предпочетат самостоятелност вместо съюз. Китай и Индия може и да не са доволни от руските действия в Украйна, но нито една от развиващите се страни не си позволи да гласува срещу Русия на Общото събрание на ООН. Единствено Китай зае най-твърда позиция, като се въздържа в Съвета за сигурност. Развиващите се държави не застават зад Русия, но и не подкрепят Запада в опитите му да я изолира.

В края на краищата, естествената еволюция на света подчертава най-важното предимство на САЩ – възможността им да създават широки и разнородни коалиции. Броят на съюзите и връзките, които те са изградили, включително с някои от надигащите се сили, далеч надхвърля този на която и да е друга световна сила.

Няма съмнение, че САЩ вече не са неоспоримата сила, която бяха в края на Студената война, но засега те остават на водаческото място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 2 rate down comment 1
Сините камъни
преди 10 години
Гери Индиана от 1950 година, там е имало много германци!И днес има, малко , предимно клошари или отглеждащи котки и кучета.https://***.youtube.com/watch?v=jWTPPnYhA3w
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Състоянието на стоманения град, показва състоянието на икономиката на САЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
Как изглежда днес символът на стоманата на САЩ, Гери Индиана!?Градът на Майкъл Джаксън!https://***.youtube.com/watch?v=RiXyljuaoZo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Ето сега наистина знам какво ще се случи със света. Ако американците правят основните и най важни части за компютъра и след това предпочитат да ги дадат на китайците да ги сглобяват, вместо да ги дадат на шестте и половина процента безработни в собствената си страна, това е наистина показателно. Интересно защо в такъв случай най-големият длъжник в света е USA, а Китай - най-големият кредитор. Очевидно сглобяването на компютри е много по-доходно от производството на възлови компоненти. Тук явно има нещо, което не разбирам. Или американците са най-умните хора в света, или са *** на вселената. Ти ми кажи кое е вярно, защото трети вариант просто не мога да си представя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Аха , така се почва - първо иматацията , после иновацията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 14 rate down comment 0
V.At.
преди 10 години
В много отношения си прав ,но !Понеже съм на възраст помня, когато японското бе синоним на това което е сега китайското. Така беше и с корейското и т.н. За супермодерните по онова време касетофони беше валиден лафа "Хубав ли е или японски?" Сони беше жълта марка а модерни бяха Грундиг, Телефункен. Нещо да ви говори като марки освен минало величие?Така, че АКО успеят китайците да развиват, не само да копират, може и да успеят.Все пак горчивия вкус остава от това, че се дискутира - САЩ-Русия, САЩ-Китай, а Европа бавно си отива към периферията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
0pk
преди 10 години
Като тръгне приказка, че сестра ти е ку*ва, върви доказвай, че нямаш сестра :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 8 rate down comment 0
Lucifer
преди 10 години
""....САЩ все още са световният лидер...."" - ...това "все още".... означава, че вече се съмняват или че изобщо не си вярват или в най-добрия случай лидерството им се превръща в носталгия....със спомени за стари лаври означава че вече си АУТ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Да, въпроса за елита, който води обществото е неделим от проблема, който коментираме . Дори нещо повече : струва ми се, че "болно" общество, трудно би излъчило "здрав" елит/лидерство , не знам да ли съм прав, но ми се струва, че елита е продукт на "ферментационните" процеси, които се развиват в самото общество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
В такъв случай определящото за просъществуване или доминация идва от силата и качествата на лидерствата в това общество.Има начини и такива индивиди да се водят на каишка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още