IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ все още са световният лидер

Системата от изградени съюзи и връзки с другите държави са най-голямото предимство на Щатите, смята проф. Брус Джоунс

18:23 | 11.05.14 г. 80
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ все още са световният лидер

Развиващите се пазари от своя страна имат склонността да търсят съперничеството или поне автономия, корените на което може би следва да търсим в така наречената „психология на растежа“. Те обаче знаят, че прекалено агресивен подход спрямо САЩ би застрашил техните глобални икономически интереси и свободното придвижване на стоките им по морските и въздушните пътища.

Това важи в особена степен за Китай, защото нейната вътрешна стабилност и външно влияние зависят до голяма степен от способността й да поддържа силен икономически растеж, което изисква все по-голям ръст на вноса на енергийни и други природни ресурси.

За да си осигури безпрепятствен достъп до тях, Китай има нужда от стабилност в страните, от които ги получава, както и на пазарите, в които може да инвестира, и в коридорите, които я свързват с доставчиците ѝ. А възможността на Китай да си осигури тези условия е силно ограничена (в Персийския залив например) и силно зависима от американските военни сили.

Накратко, намирането на баланса между порива за съперничество и този на въздържание е най-важното нещо в съвременната външна политика. А засега световният баланс накланя везните към въздържанието.

Разбира се, САЩ непременно ще се изправят срещу нови предизвикателства, всички от които можем да видим в Украйна. Държавите ще бъдат поставени на кръстопът дали да поддържат връзките си със САЩ, или да създадат нови такива с Китай. Сложната глобална система, в която са вплетени американските интереси, ще тества способностите на американската дипломация.

Може би най-големите трудности ще дойдат от вероятността развиващите се икономики да предпочетат самостоятелност вместо съюз. Китай и Индия може и да не са доволни от руските действия в Украйна, но нито една от развиващите се страни не си позволи да гласува срещу Русия на Общото събрание на ООН. Единствено Китай зае най-твърда позиция, като се въздържа в Съвета за сигурност. Развиващите се държави не застават зад Русия, но и не подкрепят Запада в опитите му да я изолира.

В края на краищата, естествената еволюция на света подчертава най-важното предимство на САЩ – възможността им да създават широки и разнородни коалиции. Броят на съюзите и връзките, които те са изградили, включително с някои от надигащите се сили, далеч надхвърля този на която и да е друга световна сила.

Няма съмнение, че САЩ вече не са неоспоримата сила, която бяха в края на Студената война, но засега те остават на водаческото място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 12 rate down comment 8
data
преди 10 години
календаре , вземаш топ 100 на университетите и гледай за какво иде реч. После пак говори за трендове и позиции . А това кое как и къде се произвежда - къде отива технологиите им ? ПРИ ТЕХНИТЕ СЪЮЗНИЦИ . Япония , Корея , Китай, Мексико , Бразилия , Индия , Европа .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 21 rate down comment 1
michaelis
преди 10 години
ем не баце, ама що си е право право е у всеки компютър има Intel, Nvidia, AMD и кво ли не, са технологии имат, не са *** някви, държавата е добра, но банкерите и техните военни *** *** майката на пейзажа и някой ден, ше си платат сметката и ше го отнесем заради тях всички, кво да се прай такъв е живота ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
и между другото интела ти е мейд ин при дръпнатите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 11
kalendar
преди 10 години
APM са голяма работа, да. Ама да ми говориш за процесорите е малко работата все едно понеже карам колата ми с Мишлен да казваш, че е френска.А на бас, че батерията, която позволява да работи толкова дълго телефона ми ще е измислена в Азия или Европа:) Щото моторола не ползвам:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
кажи ги тия иновации на сингапурците:) или на корейците и японците...Не казвам, че само там има иновации, ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 2
michaelis
преди 10 години
ааа ммм бате донякъде datata е прав, в китай се произвеждат да, но за огромно съжаление иновациите на технологиите (идеите) идват от американците и европейците. Аз не, че мразя американюгите, мразя им еврейските банкерчета, те са проблема, дет *** света не народа, народа само го отнася после, тва е тъжното ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 12
mathematician
преди 10 години
Процесорите и чиповете - Интел и АМД са американци. АРМ са англичани.Нанотехнологиите, електрическите автомобили.На бас че батерията, която ще позволява на телефона ти да работи една седмица без презареждане ще бъде измислена в САЩ.Изкуствения интелект и Биг Дейта (обработката на големи масиви от данни). Да си чувал че IBM имат компютър Watson, който може да дава по-смислени отговори от 99.99% от населението на Земята. Игра в едно тяхно шоу подобно на Стани богат.http://en.wikipedia.org/wiki/Watson_(computer)Някои от другите мислиш, че са на крачка и от това.Да не говорим колко време отне на европейци и руснаци да направят копия на GPS. Ем просто кат фасул. Ама изостават едно 20-30 години там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 6
Lucifer
преди 10 години
....нема лабаооо....учете китайски, до някъде и руският ще ви е полезен, но само да ви чуят че сричате нещо на английски и ще ви дръпнат очите като на Цун-Кай-***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 23 rate down comment 10
kalendar
преди 10 години
искам ти да си зададеш същият въпрос преди да ме питаш мен-в коя индустрия САЩ са заели категорично лидерска позиция, без да са тръгнали да се смъкват-даже в такива области от типа на интернет губят влияние на пазари като руският и азиятският и тая криза сега не им помага. А технологиите-технологичните например-в момента се създават до една в Азия. Едно нещо, поне едно нещо в твоята стая произведено ли е в САЩ???? И не ми казвай колко е важно да имаш интелектуални права, щото нито на Китай нито на Русия им пука за интелектуалната собственост, а за да сме честни-и в БГ не ни е до това. Освен това-искам да ми покажеш статистика за емиграцията в световен мащаб и ще ти стане нешприятно колко *** отива при арабите и китайците(които пък са с изходни визи-та ако решат да спрат изтичането на жълтури просто ще кажат-стига). А сега за тренда-гледай продажбите на оръжие в последните 10 год.(щото там му е майката), гледай къде се произвежда техниката, гледай къде има реална икономика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 20
data
преди 10 години
Казваш тренда бил САЩ да загубят лидерството си . Искам да си отговориш сам - има ли индустрия която се предполага че ще е водеща в следващите 30 г и САЩ да не са заели водещи позиции в нея в момента . И после помисли дали ще напишеш онова за трендовете отново :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още