IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия би платила дълговете на Европа, но при условия

Идеята за комбиниране на голяма част от лошите европейски кредити в единен фонд с надеждата те да бъдат изплатени за 25 години набира подкрепа в Берлин

13:43 | 05.06.12 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс

Притисната от банкова криза и пазарни сътресения, Германия дава признаци, че е готова да приеме широка сделка, която ще спаси засегнатите от дълговата криза страни от еврозоната в замяна на по-централизиран контрол върху правителствените разходи, пише New York Times.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъква, че намирането на начин „за постигане на повече Европа, а не по-малко“ е следващата задача на европейските лидери. „Светът иска да знае как политическият съюз ще допълни валутния съюз“, казва Меркел. „Трябва да намерим отговор в обозримо бъдеще“.

Германското правителство остава непреклонно в отказа си да води дискусии за издаване на общи еврооблигации, отхвърляйки подобни идеи като противоконституционни. По-вероятен обаче е планът за комбиниране на голяма част от лошите европейски кредити в единен фонд с идеята те да бъдат изплатени за 25 години – предложение, което набира подкрепа в Германия като алтернатива на еврооблиагциите, коментират източници, близки до правителството в Берлин, цитирани от NYT.

Задълбочаващата се криза кара европейските лидери да търсят варианти за бъдещето на Европейския съюз (ЕС). Последните предложения включват фискална интеграция, общоевропейски банков надзор и по-тясна координация на икономическите политики.

Германските лидери не коментират детайлите на потенциалната сделка, към която вероятно не всички европейски страни биха се присъединили с лека ръка. Сделката би означавала разширяване на изпълнителната власт на Брюксел върху фискалната политика на страните членки, надзор над техните банки и общоевропейски гаранции за банковите депозити.

Идеите надхвърлят всичко обсъждано в Европа допреди половин година. Подобно разширяване на правомощията на централната администрация трудно ще получи единодушна подкрепа.

Докато по-малките европейски страни вероятно ще се присъединят, сделката почти сигурно ще срещне опозицията на Великобритания, която се е противопоставяла на предишни усилия за повишаване на фискалната дисциплина поради опасения за банковия си сектор.

Дори още по-несигурни са позициите на Италия и Франция. Никоя от двете страни не би желала да се окаже в ситуация да отговаря пред фискална и банкова администрация, която с право или не ще бъде приемана като инструмент на германското правителство.

Почти всички обаче са съгласни, че нещо трябва да бъде направено, при това - бързо.

В края на миналата седмица милиардерът инвеститор Джордж Сорос предупреди, че „политическата и социална динамика в еврозоната тласкат валутния съюз към дезинтеграция“ и че в най-добрия случай европейските лидери разполагат с 3 месеца, за да се справят със ситуацията.

Според плана, който до голяма степен беше игнориран при представянето си миналата година, дълговите излишъци в еврозоната – дефинирани като всички дългове, надхвърлящи 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните членки - или близо 3 трлн. долара – ще бъдат прехвърлени във фонд и ще бъдат изплащани в продължение на 25 години.

Предложението се различава от това за еврооблигациите отчасти защото е ограничено във времето и може по-лесно да бъде одобрено от Германския конституционен съд.

„Имаме впечатление, че германското правителство наистина разглежда тези възможности“, казва Волфганг Франц, професор по икономика от университета в Манхайм. „Ако отхвърлим еврооблигациите и интервенциите на Европейската централна банка (ЕЦБ), няма да ни останат много други опции освен надеждата“.

Отговорът на Берлин за еврооблигациите никога не е бил твърдо „не“. Той винаги е бил „все още не“. Единствено една по-интегрирана еврозона може да се възползва от германските фондове, казва Меркел, изтъквайки, че еврооблигациите са последната стъпка от дълъг процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Raboti, ти направо му изяде хляба на г-н Митев.Как не те беше срам в едно "просто" изречение да ни светнеш за грешката на Джон Лоу?!?Цитат:"Този шотландец се досетил, че ако се раздават кредити за покупка на акции в Източната индийска компания, печалбите на емитента (ИИК) ще литнат в небесата.Херцогът напечатал парите, французите ги заели и закупували бясно "продукта" от Луизиана. Но там нищо не се произвеждало. Инвеститорите се разорили. Замирисало на революция."*Херцогът - да се чете ФЕД, ЕЦБ, МВФ, СБ и други печатарски частни компании.Още един път поздравления +++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Залагам $1000, че Митев няма да се съобрази с очакванията ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
Tikvarova
преди 12 години
Тя работата с Джон Лоу е ясна! Въпросът е, че г-н Митев повтаря една суха фразеология до припадък!Нека да даде ясна и точна последователност от действия/стъпки със съответните параметри и времеви срокове, които ще изправят проблема. Сега му е лесно - след 24 часа и сме ток, но нека да опише за колко време и какво трябва да се направи според него...!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Джон Лоу не е допуснал никаква грешка. Този шотландец се досетил, че ако се раздават кредити за покупка на акции в Източната индийска компания, печалбите на емитента (ИИК) ще литнат в небесата. Холандците, собственици на ИИК, и тамошните банкери прогонили Джон Лоу.Лоу се озовал при Орлеанския херцог, запознал го с "грешката си", предложил му да снабди желаещите с пари, за да купуват "произведеното" в Луизиана и ... Херцогът напечатал парите, французите ги заели и закупували бясно "продукта" от Луизиана. Но там нищо не се произвеждало. Инвеститорите се разорили. Замирисало на революция. На ВФБР, може би!Джон Лоу се отправил към Италия ли беше, към Гърция ли.Та това е ГРЕШКАТА НА ДЖОН ЛОУ. Напечатани пари, с които инвеститорите купуват кухи активи и задлъжняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
Lamer777
преди 12 години
Г-н Митев, Джон Фицджералд Кенеди е убит на 22 ноември 1963 г. на 46-годишна възраст опитвайки се да поправи Грешката на Джон Лоу.Вие не се ли страхувате , че може да си навлечете гнева на ФЕД, ЕЦБ, МВФ, СТО, МФ и т.н и т.н. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 0
Tikvarova
преди 12 години
Г-н Митев,Умолявам Ви, поне се опитайте да промените исказа! Признавам, всеки път като видя Ваш коментар, се изприщвам.Хората Ви помолиха няколко пъти! Поне се опитайте да нахвърляте стъпките, които следва да се извършат за да се промени ДФУ. След това може и да ги бистрим, но дотогава - брррррр!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 4
nikolait
преди 12 години
с ИДНА дума Гърция пак победи! Не знам защо ручахме жабетата, ужким всичко правилно правихме, а загубихме отново в Балканското съревнование(да не правя прекалени исторически препратки). та чакм статия на Инвестор-а в стил "Къде сбъркахме....в България"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
E то беше ясно, че ако Германия не ги плати няма кой друг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
Г-н Митев, изписахте 30-40 реда, без да кажете нищо съществено по зададения от мен въпрос!Повтарям пак въпросите: 1. В какво състои, с какво се характеризира т.н. според вас ГОДНО финансово управление- дефиниция и основни параметри?2. Какви практически стъпки трябва да се предприемат, за да се реализира т.н. Годно управление?Можте ли да ми отговорите на тези въпроси- точно, кратко и ясно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
ВУЙЧО
преди 12 години
Нека първо задлъжнелите държави приемат пакта пък тогава чак можем да умуваме еврооблигации ли , централизиран банков контрол ли или друга алтернатива , германците едва ли ще играят на руска рулетка преди това да се случи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още