IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия би платила дълговете на Европа, но при условия

Идеята за комбиниране на голяма част от лошите европейски кредити в единен фонд с надеждата те да бъдат изплатени за 25 години набира подкрепа в Берлин

13:43 | 05.06.12 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс

Притисната от банкова криза и пазарни сътресения, Германия дава признаци, че е готова да приеме широка сделка, която ще спаси засегнатите от дълговата криза страни от еврозоната в замяна на по-централизиран контрол върху правителствените разходи, пише New York Times.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъква, че намирането на начин „за постигане на повече Европа, а не по-малко“ е следващата задача на европейските лидери. „Светът иска да знае как политическият съюз ще допълни валутния съюз“, казва Меркел. „Трябва да намерим отговор в обозримо бъдеще“.

Германското правителство остава непреклонно в отказа си да води дискусии за издаване на общи еврооблигации, отхвърляйки подобни идеи като противоконституционни. По-вероятен обаче е планът за комбиниране на голяма част от лошите европейски кредити в единен фонд с идеята те да бъдат изплатени за 25 години – предложение, което набира подкрепа в Германия като алтернатива на еврооблиагциите, коментират източници, близки до правителството в Берлин, цитирани от NYT.

Задълбочаващата се криза кара европейските лидери да търсят варианти за бъдещето на Европейския съюз (ЕС). Последните предложения включват фискална интеграция, общоевропейски банков надзор и по-тясна координация на икономическите политики.

Германските лидери не коментират детайлите на потенциалната сделка, към която вероятно не всички европейски страни биха се присъединили с лека ръка. Сделката би означавала разширяване на изпълнителната власт на Брюксел върху фискалната политика на страните членки, надзор над техните банки и общоевропейски гаранции за банковите депозити.

Идеите надхвърлят всичко обсъждано в Европа допреди половин година. Подобно разширяване на правомощията на централната администрация трудно ще получи единодушна подкрепа.

Докато по-малките европейски страни вероятно ще се присъединят, сделката почти сигурно ще срещне опозицията на Великобритания, която се е противопоставяла на предишни усилия за повишаване на фискалната дисциплина поради опасения за банковия си сектор.

Дори още по-несигурни са позициите на Италия и Франция. Никоя от двете страни не би желала да се окаже в ситуация да отговаря пред фискална и банкова администрация, която с право или не ще бъде приемана като инструмент на германското правителство.

Почти всички обаче са съгласни, че нещо трябва да бъде направено, при това - бързо.

В края на миналата седмица милиардерът инвеститор Джордж Сорос предупреди, че „политическата и социална динамика в еврозоната тласкат валутния съюз към дезинтеграция“ и че в най-добрия случай европейските лидери разполагат с 3 месеца, за да се справят със ситуацията.

Според плана, който до голяма степен беше игнориран при представянето си миналата година, дълговите излишъци в еврозоната – дефинирани като всички дългове, надхвърлящи 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните членки - или близо 3 трлн. долара – ще бъдат прехвърлени във фонд и ще бъдат изплащани в продължение на 25 години.

Предложението се различава от това за еврооблигациите отчасти защото е ограничено във времето и може по-лесно да бъде одобрено от Германския конституционен съд.

„Имаме впечатление, че германското правителство наистина разглежда тези възможности“, казва Волфганг Франц, професор по икономика от университета в Манхайм. „Ако отхвърлим еврооблигациите и интервенциите на Европейската централна банка (ЕЦБ), няма да ни останат много други опции освен надеждата“.

Отговорът на Берлин за еврооблигациите никога не е бил твърдо „не“. Той винаги е бил „все още не“. Единствено една по-интегрирана еврозона може да се възползва от германските фондове, казва Меркел, изтъквайки, че еврооблигациите са последната стъпка от дълъг процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 1
d333
преди 12 години
madcow, Германия е абсурд да спаси Испания, камо ли и Италия, Португалия, Гърция и цялата там навалица. Германия е като другите удавници, само дето можел бил да плува. Обаче се държат един за друг и си казват: Спокойно, ето.... аз се държа за него, той за мене... стоим стабилно над водата и всеки има опора... Малко по-късно абаче всички потъват заедно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Как ще ги спасят , те са неспасяеми..за Италия , Испания ...няма спасение..общ фонд и ала бала да им се сълбелат дълговете пък да се отложат с 25 години , а пари за рекапитализация на банките дето ще им замръзнат книгите в тая дупка ???? И не са 3 трилиона , а са 7-8 трилиона и плюс "хубавите" нисколихвени книги в Ез..т.е. плюс немските , холандски , белгийски стават 12 трилиона дългове. Еврото е заредено с 12 трилиона дългове , защото ако не се правеха дълговете , то отдавнада бе много по евтино.Интересното е че частните дългове са много повече дори , банките са кухи , че дрънчат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
От Меркел вече нищо не зависи , тя е независима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Фактически Германия е съгласна да продължат да и плащат , това дето Германия щяла да плати дълговете на другите дори звучи комично.Склонни са на 60% изолация на държавните дългове , но вече е прекалено късно за щото седмици ни делят от старта на експлозията на частните дългове. Доброто на Сириза е че тя ще вкара Гърция в страхтен филм и анархия и няма начин гърците и едно евро да си оставят в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 1
madcow
преди 12 години
Ммм ... що си мислиш, че Гърция ще участва в този механизъм БЕЗ да спазва правилата му? Аз пък точно обратното си мисля, гърците загубиха, защото сега Меркел и сие ще организират механизма зад гърба им, ще спасят Португалия, Испания и Италия, понеже те ще са навити на фискалния пакт и отговорностите, а СИРИЗА ще продължи да се репчи до фактическия фалит.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
d333
преди 12 години
Г-н Митев,Аз искам да ви питам нещо друго... Как смятате, че ще завърши тази криза в Европа, според вас? Разбирам, че Вие имате някаква идея какво да се направи, но нито Вие, нито аз, нито друг някой от този форум има някаква власт в Европа за да направи нещо. Та, ние просто можем да си предполагаме какво ще стане, затова ми е любопитно според вас накъде ще отидат нещата в крайна сметка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 9
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте Lamer777,Случилото се през 1963 не е възможно да е свързано с отношение към "Грешката на Джон Лоу", защото тогава никой не е знаел за нейно съществуване.Това, че не виждате "ФЕД, ЕЦБ, МВФ, СТО, МФ като обречени жертви не е голям проблем.Големият проблем е, че не виждата собствената си роля на жертва на "Грешката на Джон Лоу", при която заедно с останалите участници в стопански живот - колкото повече се трудите - толкова по-голяма криза ще се развие.Причината за тази ситуация е, че не отчитане различни качества на "Незлатни", спрямо "Златни пари".С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
Не колегата Митев се шегува - шегува се световната финансова върхушка, която цели да доизцеди, де що има, сокове из световната икономика, с риск да я удуши окончателно. Тези "шеги" са на наш гръб и не виждам главните виновници дори да си дават сметка, че режат клона, на който и те самите седят.Тъжно но, факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
СИРИЗА, казваш? А какви мерки предлага тя за поддържане икономическата жизненост и жизненото равнище в Гърция и за чия сметка? Високо бих оценил едно такова въображение, стига то да даваше безпорното решение на проблема "затънали в дългове", вярвай ми. Засега, обаче, ми убягва икономическата логика и още, не виждам как, на тази база, страните-портньорки по ЕС ще прегърнат една такава политика, която отсега декларира, че ще ги извози. А гърците би трябвало да са пълни фантазьори, ако дори допуснат, че без затягане на коланите - ама изобщо - е възможно да се справят. Само скачане по стачки и митинги не е достатъчно, трябва и акъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 0
Lamer777
преди 12 години
Здравейте г-н Митев !Шегувате се , нали ? Вие да не разбирате за 1963-та !И продължавате да се шегувате по-долу:"ФЕД, ЕЦБ, МВФ, СТО, МФ - жертви"Ххаахаха , признавам Ви ! Имате чувство за хумор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още