IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия би платила дълговете на Европа, но при условия

Идеята за комбиниране на голяма част от лошите европейски кредити в единен фонд с надеждата те да бъдат изплатени за 25 години набира подкрепа в Берлин

13:43 | 05.06.12 г. 48
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и председателя на европейската комисия Жозе Мануел Барозо. Снимка: Ройтерс

Притисната от банкова криза и пазарни сътресения, Германия дава признаци, че е готова да приеме широка сделка, която ще спаси засегнатите от дълговата криза страни от еврозоната в замяна на по-централизиран контрол върху правителствените разходи, пише New York Times.

Германският канцлер Ангела Меркел изтъква, че намирането на начин „за постигане на повече Европа, а не по-малко“ е следващата задача на европейските лидери. „Светът иска да знае как политическият съюз ще допълни валутния съюз“, казва Меркел. „Трябва да намерим отговор в обозримо бъдеще“.

Германското правителство остава непреклонно в отказа си да води дискусии за издаване на общи еврооблигации, отхвърляйки подобни идеи като противоконституционни. По-вероятен обаче е планът за комбиниране на голяма част от лошите европейски кредити в единен фонд с идеята те да бъдат изплатени за 25 години – предложение, което набира подкрепа в Германия като алтернатива на еврооблиагциите, коментират източници, близки до правителството в Берлин, цитирани от NYT.

Задълбочаващата се криза кара европейските лидери да търсят варианти за бъдещето на Европейския съюз (ЕС). Последните предложения включват фискална интеграция, общоевропейски банков надзор и по-тясна координация на икономическите политики.

Германските лидери не коментират детайлите на потенциалната сделка, към която вероятно не всички европейски страни биха се присъединили с лека ръка. Сделката би означавала разширяване на изпълнителната власт на Брюксел върху фискалната политика на страните членки, надзор над техните банки и общоевропейски гаранции за банковите депозити.

Идеите надхвърлят всичко обсъждано в Европа допреди половин година. Подобно разширяване на правомощията на централната администрация трудно ще получи единодушна подкрепа.

Докато по-малките европейски страни вероятно ще се присъединят, сделката почти сигурно ще срещне опозицията на Великобритания, която се е противопоставяла на предишни усилия за повишаване на фискалната дисциплина поради опасения за банковия си сектор.

Дори още по-несигурни са позициите на Италия и Франция. Никоя от двете страни не би желала да се окаже в ситуация да отговаря пред фискална и банкова администрация, която с право или не ще бъде приемана като инструмент на германското правителство.

Почти всички обаче са съгласни, че нещо трябва да бъде направено, при това - бързо.

В края на миналата седмица милиардерът инвеститор Джордж Сорос предупреди, че „политическата и социална динамика в еврозоната тласкат валутния съюз към дезинтеграция“ и че в най-добрия случай европейските лидери разполагат с 3 месеца, за да се справят със ситуацията.

Според плана, който до голяма степен беше игнориран при представянето си миналата година, дълговите излишъци в еврозоната – дефинирани като всички дългове, надхвърлящи 60% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страните членки - или близо 3 трлн. долара – ще бъдат прехвърлени във фонд и ще бъдат изплащани в продължение на 25 години.

Предложението се различава от това за еврооблигациите отчасти защото е ограничено във времето и може по-лесно да бъде одобрено от Германския конституционен съд.

„Имаме впечатление, че германското правителство наистина разглежда тези възможности“, казва Волфганг Франц, професор по икономика от университета в Манхайм. „Ако отхвърлим еврооблигациите и интервенциите на Европейската централна банка (ЕЦБ), няма да ни останат много други опции освен надеждата“.

Отговорът на Берлин за еврооблигациите никога не е бил твърдо „не“. Той винаги е бил „все още не“. Единствено една по-интегрирана еврозона може да се възползва от германските фондове, казва Меркел, изтъквайки, че еврооблигациите са последната стъпка от дълъг процес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 12
Иван Митев
преди 12 години
(2) Здравейте mos70,(Продължение.)За да осъзнаете отговорът на Вашия въпрос, на Вас са необходими знания за Грешката на Джон Лоу.Знанията за Грешката на Джон Лоу са независими от тези за нейно прекратяване и за ГОДНО за Незлатни пари ДФУ.Днес посоката на обществено развитие е с грешката на Джон Лоу.За да е възможно прекратяване на сегашна криза първо е потребно промяна и посоката на обществено развитие да бъде без грешката на Джон Лоу.Преди да се осъществи промяна на посока на развитие и усвояване на необходими нови знания е невъзможен разбираем отговор за път, стъпки и резултат.Знанията имат своя логична последователност и не може без такива за същността на Грешката на Джон Лоу да се разбере начинът на нейно прекратяване, защото не знаете какво се прекратява.Поради същата логична необходимост, Вие най-напред се запознахте с цифрите и след това се учихте да смятате.С поздравиИван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 11
Иван Митев
преди 12 години
(1) Здравейте mos70,Днес е налично НЕПРИГОДНО за Незлатни пари държавно финансово управление (ДФУ).Хората сме жертви на тази държавна финансова грешка, която е особено важна причина за развитие на съвременна стопанска криза.При наличие на този държавен финансов недъг, стопанската ситуация е такава, че хората колкото повече се трудят толкова по-голяма криза се развива.Вие ме питате Какво представлява ГОДНО за Незлатни пари ДФУ? За да е разбираем отговора ми трябва да имаме взаимна разбираемост за:(1) Непригодност на ДФУ, спрямо стопанство с Незлатни пари. (Грешката на Джон Лоу и последици.)(2) Посока на обществено развитие.(3) Ползвани знания.(4) Пътят, по който ще се прави полезната промяна от непригодно към годно ДФУ. (5) Характеристиката на стъпките, които ще се правят, включително Как ДФУ ще стане годно за Незлатни пари?.(6) Резултат годно за Незлатни пари ДФУ.(Следва продължение.)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 11
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте dean.jordanov,Нямате основания за тези обвинения към мен.Защо не конкретизирате на кои въпроси нямате отговор?С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
няма да получиш отговор. аз пробвах 5-6 пъти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Сега когато и Германия омекне, ще омекне цялата ЕЗ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
mos70
преди 12 години
добре де, кАжи най-накрая- какво представлява ПРИГОДНОТО управление. дай му дефиниция, основни параметри..и т.н...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 14
Иван Митев
преди 12 години
Ситуацията с европейската криза е известна.Кризата е резултат от държавна финансова грешка да се ползва НЕПРИГОДНО за евро държавно финансово управление.Полезното решение е прекратяване на причината и до 24 часа време кризата ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още