IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли България към изгубено десетилетие?

Страната ни е попаднала в омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и устойчиво високи дългове, според икономисти на Capital Economics

13:07 | 18.01.13 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Върви ли България към изгубено десетилетие?

За страни като Гърция, напускането на еврото и завръщането към собствена валута се приемаше за потенциална панацея, която ще върне конкурентоспособността на страната, ще възстанови растежа и ще доведе до финансова стабилност.

България обаче, която девалвира валутата си, за да възстанови конкурентоспособността си, сега изглежда е изпаднала в „чистилище и преживява поредното изгубено десетилетие“, пише CNBC.

Доскоро България се смяташе за „остров на стабилността“ на фона на проблемите в еврозоната. През есента на 2012 г. новоизбраният президент на страната Росен Плевнелиев се похвали в интервю за CNBC, че страната е в добро фискално здраве, има конкурентна данъчна политика и бюджетен излишък въпреки рецесионния натиск, последвал финансовата криза.

Според някои анализатори обаче ситуацията далеч не е толкова розова. Вътрешната девалвация е довела до кошмарен сценарий, при който България „е попаднала в омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и упорито висока дългова тежест в частния сектор“.

В изследване, озаглавено „Изгубеното десетилетие на България“, публикувано вчера, Нийл Шеринг и Лиза Ермоленко, икономисти на Capital Economics, посочват, че корените на българските проблеми се крият в натрупаните по времето на кредитния бум от преди кризата дисбаланси, както и в метода, избран за справяне с тях – вътрешната девалвация. Стратегията беше предложена и като потенциална панацея за Гърция, докато все още не беше ясно дали страната ще остане в еврозоната или не.

Опитът на България да възстанови конкурентоспособността си и да премине към ориентиран към износа модел на растеж се оказа неуспешен, тъй като българският лев е с фиксиран към еврото курс, се изтъква в изследването.

„Фиксираният валутен курс в България означава, че страната трябваше да извърши вътрешна девалвация – процес, при който конкурентоспособността се възстановява чрез понижаване на заплатите и цените. Както стоят нещата сега, въпреки няколкото години на бюджетни икономии този процес все още не е завършен“, се посочва в доклада.

„Ако страната имаше плаващ валутен курс, възстановяването на конкурентоспособността щеше да бъде извършено чрез понижаване на курса на лева, което от своя страна би позволило преминаването към по-експортно ориентиран модел на растеж“.

Икономистите коментират, че „вътрешната девалвация“, извършена в България, е довела до друг вид проблеми, тъй като „свиването на заплатите и цените увеличава реалната стойност на вътрешния дълг и пречи на така необходимото понижаване на дълговата тежест“ - фактор, който води до вече споменатия „омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и упорито високи дългове“.

„Вътрешната девалвация“ все пак може да проработи в останалите страни от групата „BELL“ - Естония, Литва и Латвия - ако балтийските страни се завърнат към растеж, след като преживяха подобни на българския колапси на пазара на недвижимите имоти.

Анализаторите прогнозират, че растежът в България ще остане анемичен - около 2% (значително под нивата от около 6% преди кризата). Те предупреждават, че възстановяването на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до нивото от 2008 г. може да не се случи до 2015 г.

„Ако това се окаже вярно, българската икономика ще се окаже, че е преживяла почти едно цяло изгубено десетилетие“, отбелязва те.

Подобно на Латвия България стана жертва на горещи капиталови потоци, особено в сектора на недвижимите имоти. Това доведе до прекомерно задлъжняване в частния сектор, бум на вътрешното търсене и разширяване на дефицита по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 0 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Отвори си макртото и чети за - про циклични, контра циклични и А циклични.В случая износа е 3тия - защото износа не зависи от силата на икономиката, а зависи от потреблението на външните пазари. Дори тук да сме буум, износа може да пада и обратно - идеята е че няма корелация износ и сила на местна икономика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
какво разбираш под "ациклична променлива като износа"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Извод: Никога не вярвай на чужди статистики и поръчкови анализи. А за по-старите: Не били компютри а компоти, и не сме ги изнесли а ни ги върнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Пада дохода--> свива се потреблението-->падат цените. Само дето аз не виждам и една ценичка паднала. Не говоря за цените на Ролекси и Яхти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Чудно ми е при ациклична променлива като износа, как ще е мотор на икономически растеж - спестяванията, които се трансформират в инвестиции а те в производствени мощностти са факрота за растеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Е хубава работа да не разбираш. Как кои цени?! Ама то по учебник е така. Пада дохода--> свива се потреблението-->падат цените. Предлагаме и по-сложен вариант с валутен курс. Пада дохода релативно поради обезценката на валутата--> свива се потреблението на вносни стоки консумират се само родни такива-->падат цените ама релативните тези за населението най-вероятно се вдигат--> супер си оправяме външнотърговският баланс. Сега ти тука пускаш слухове, че цените растяли на всичко. Я да видиме сега. Да кажеме в БГ цената или ценови индекс се покачил с 2 % а в Европа с 2,4 %. Значи автоматично вече цената не ти се качва ами направо си пада. Извод: Никога не вярвай на чужди статистики и поръчкови анализи. А за по-старите: Не били компютри а компоти, и не сме ги изнесли а ни ги върнали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 15
dakl
преди 11 години
Ако не дай Бог Б.Б. е още един мандат на власт , вероятно ще се наложи въобще да се закрие държавта България, която и без друго не води никаква своя политика , а само следва указанията на тези които реално са ни назначили тези управници, нищо че ние уж гласуваме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Chick-Chirick
преди 11 години
Аз мисля, че покрай пълните глупости за които ти говориш, все пак има и една истина "Подобно на Латвия България стана жертва на горещи капиталови потоци, особено в сектора на недвижимите имоти". Нямаше да е лошо и авторите на анализа да обяснят, че по този начин от България беше ИЗВЛЕЧЕН паричен ресурс, а не да ни го продават за инвестиция по СТАНИШЕВСКИ. Факт е, че освен със сравнитело евтина работна ръка (това колко сме евтини наистина не е много сигурно, а е и много дълга тема), нямаме нищо друго с което да привлечем инветитори. На "Българските Родопи" от Аспен не кълве инвеститор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 0
Biso
преди 11 години
"свиването на заплатите и цените увеличава реалната стойност на вътрешния дълг и пречи на така необходимото понижаване на дълговата тежест"Не разбирам свиването на кои цени визират авторите на анализа?Цената на хранителните стоки се повишава, цената на енергоносителите се повишава, цената на комунални услуги се повишава, някои местни данъци и такси се повишават!При намалени заплати и увеличени разходи, реалния разполагаем доход на населението намалява, което води до свито потребление! Допълнително желанието на хората да заделят някой лев на страна за черни дни натиска потреблението на долу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
hellwitch
преди 11 години
Не е точно така, защото българската икономика расте основно на база на крайното потребление и капиталообразуването. След 2000г вноса е с доста по високи стойности от износа и има отрицателен нетен ефект в размера на БВП.Не трябва и да се забравя, че основния внос в България е на енергоносители - петрол и газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още