IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли България към изгубено десетилетие?

Страната ни е попаднала в омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и устойчиво високи дългове, според икономисти на Capital Economics

13:07 | 18.01.13 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Върви ли България към изгубено десетилетие?

За страни като Гърция, напускането на еврото и завръщането към собствена валута се приемаше за потенциална панацея, която ще върне конкурентоспособността на страната, ще възстанови растежа и ще доведе до финансова стабилност.

България обаче, която девалвира валутата си, за да възстанови конкурентоспособността си, сега изглежда е изпаднала в „чистилище и преживява поредното изгубено десетилетие“, пише CNBC.

Доскоро България се смяташе за „остров на стабилността“ на фона на проблемите в еврозоната. През есента на 2012 г. новоизбраният президент на страната Росен Плевнелиев се похвали в интервю за CNBC, че страната е в добро фискално здраве, има конкурентна данъчна политика и бюджетен излишък въпреки рецесионния натиск, последвал финансовата криза.

Според някои анализатори обаче ситуацията далеч не е толкова розова. Вътрешната девалвация е довела до кошмарен сценарий, при който България „е попаднала в омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и упорито висока дългова тежест в частния сектор“.

В изследване, озаглавено „Изгубеното десетилетие на България“, публикувано вчера, Нийл Шеринг и Лиза Ермоленко, икономисти на Capital Economics, посочват, че корените на българските проблеми се крият в натрупаните по времето на кредитния бум от преди кризата дисбаланси, както и в метода, избран за справяне с тях – вътрешната девалвация. Стратегията беше предложена и като потенциална панацея за Гърция, докато все още не беше ясно дали страната ще остане в еврозоната или не.

Опитът на България да възстанови конкурентоспособността си и да премине към ориентиран към износа модел на растеж се оказа неуспешен, тъй като българският лев е с фиксиран към еврото курс, се изтъква в изследването.

„Фиксираният валутен курс в България означава, че страната трябваше да извърши вътрешна девалвация – процес, при който конкурентоспособността се възстановява чрез понижаване на заплатите и цените. Както стоят нещата сега, въпреки няколкото години на бюджетни икономии този процес все още не е завършен“, се посочва в доклада.

„Ако страната имаше плаващ валутен курс, възстановяването на конкурентоспособността щеше да бъде извършено чрез понижаване на курса на лева, което от своя страна би позволило преминаването към по-експортно ориентиран модел на растеж“.

Икономистите коментират, че „вътрешната девалвация“, извършена в България, е довела до друг вид проблеми, тъй като „свиването на заплатите и цените увеличава реалната стойност на вътрешния дълг и пречи на така необходимото понижаване на дълговата тежест“ - фактор, който води до вече споменатия „омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и упорито високи дългове“.

„Вътрешната девалвация“ все пак може да проработи в останалите страни от групата „BELL“ - Естония, Литва и Латвия - ако балтийските страни се завърнат към растеж, след като преживяха подобни на българския колапси на пазара на недвижимите имоти.

Анализаторите прогнозират, че растежът в България ще остане анемичен - около 2% (значително под нивата от около 6% преди кризата). Те предупреждават, че възстановяването на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до нивото от 2008 г. може да не се случи до 2015 г.

„Ако това се окаже вярно, българската икономика ще се окаже, че е преживяла почти едно цяло изгубено десетилетие“, отбелязва те.

Подобно на Латвия България стана жертва на горещи капиталови потоци, особено в сектора на недвижимите имоти. Това доведе до прекомерно задлъжняване в частния сектор, бум на вътрешното търсене и разширяване на дефицита по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
"Ти гледаш в паричен вид, аз говоря в реален вид", но все пак БВП се измерва в пари. "Ако тези 500 кила не можеш ги изнесеш и затова да девалвираш и си мислиш че е умно - то това е глупаво. Ако външна страна не сака твои продукт по-ред причини не ти е виновна паричната маса". Ако не можеш да станеш по-продуктивен или както ти го наричаш ефективен, то единственото ти решение е да си обезцениш валутата, а ако както е в БГ и това не можеш(това е и в ЕС-Гърция), то ти остава само да сваляш заплати. Съгласен съм ако кажеш, че имаш първото в предвид- да не се свалят заплати, а да се вдигне ефективността демек да произведеме 500 кг. отгоре доматки при същите разходи. Така съм при тебе. Само от поста ти не го разбрах явно точно така.Ще се разбереме на края ама много писане беше;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Кое точно не ти хареса, че не разбрах - няма как да сваляш заплати в нашата действителност, остава ти да ги замразиш и да чакаш така инфлационно да се понижат. Инфлацията е доста висока, при това не само у нас. Евровата рядко успяваше да седи под таргета от 2%, за други държави да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Колега, само да ти кажа пропускаш нещо много ценно. Ти гледаш в паричен вид, аз говоря в реален вид.Не случайно през 19в.в САЩ и САЩ е пример тогава за пазарна икономика и свободни капитали. Именно тогава са били най-големите човешки и икономически прогреси и да цента пада в паричен вид. Разбира се че така става, но да не мислиш, че това не е икон. растеж.А и да не забравим гледаме маржовете и при сваляне на цена се вдигат обемите и пак има печалба за прозиводителя, а и за потребителите повече реални блага.Съгласен с теб, че трябва се изнася. Всичко тръгна от факта за ацикличността. Ако тези 500 кила не можеш ги изнесеш и затова да девалвираш и си мислиш че е умно - то това е глупаво. Ако външна страна не сака твои продукт по-ред причини не ти е виновна паричната маса.Иначе аз съм пазарен играч, за разлика от многото соцове тук и Рикардо много го уважавам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
"Ако тази година при Х ресурси имаме 1т домати а след 1 години при същите ресурси 1.5т - се говори за ефективно производство". Ами айде да помислиме заедно къде е растежа. ами 500 кг. домати имаме повече, ама тези домати струват пари. Та ако ресурсите са ти съшият този Х, кой ще ти купи доматите. Ми трябва да сваляш цената ама при ресурс Х, ще стане, че продаваш 1,5 т. за цената на 1т. Е къде е растежа? растежа е да си продадеш 1 т. на местните и да изнесеш 500 кг. Е така расте икономиката. Мярката е в пари не в Тонове. На прав път си само не се отричай рано рано от дядо си Рикардо. Има още много други като него и все умни глави. Тука нас по форумите ни остави ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Къде ме хвърляш в теорията на Рикардо за сравнителните и абсолютните предимства.Аз ти говоря ефективно производство. Хайде дори ще ти кажа и чисто производство. Ефективността е степента на задоволяване на крайният резултат. Ако тази година при Х ресурси имаме 1т домати а след 1 години при същите ресурси 1.5т - се говори за ефективно производство. Ако ще сравняваме специализации и трудемно и капиталоемки прозивдства разбирам да се сравняваме. Аз ти говоря изцяло растеж се постига с ефектно производство, инвестиране в капитал или промяна на техническото равнище. Това, че изнасяме е следствие на производителността ни. Но да се говорим, да се осланяме на износ и да девалвираме е отровена глупост.Както казах и по-рано износ е свързан с икономическото състояние на външните контрагенти.А иначе мерси да за немците ми е ясно не случайно ти го писах това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 1
Chick-Chirick
преди 11 години
"Благосъстояние се гради от ефективно производство. не на износ." Никога номиналните, само релативните цени са от значение за икономиката. Ако имаш ефективно производство, самата дума ефективно предполага сравнение, по-добър си от друг значи и релативно по-евтин следователно изнасяш. Тук идва смисъла на специализацията. Внасяш това в което другите са по-добри (изгодни) и продаваш това в което ти си добър. Колкото по-добър или ефективен си толкова за теб чуждите стоки стават по-изгодни. Така ти можеш да консумираш повече респективно да ставаш по-богат, като в същото време да не ти е по-скъпо. А за немските компании - те са на двойна далавера. веднъж продават стоката, а още веднъж финансират купувача демек продават продукта кредит и печелят лихва. Помисли върху това!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
"2. Т.нар вътрешна девалвация - единственият начин е да се случи за сметка на повишена инфлация"Ще ме извиниш надявам се, че трябва да използвам такъв израз, но това което си написал е откровена глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Ами хайде да видим ако Немеските банките не бяха финансирали всички правитества и компния ТБ в ЕС дали щяха си продават стоките.Ако търговския ти партньор е в рецесия ти си в стагнация, как си представяш износа да е двигател? Благосъстояние се гради от ефективно производство. не на износ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Аре да си представим 2 сценария:1. Пада борда - к'во се случва с цените на енергоносителите и всичко по веригата ? А кредитите в евра ? сигурно >2/3 от ипотеките са в евра - това значи директно да изгърмят и банките2. Т.нар вътрешна девалвация - единственият начин е да се случи за сметка на повишена инфлация, която така или иначе е факт, въпреки бодряшките доклади на НСИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 11 години
Ами виж в този учебник който четеш, какво пише за кратко-, средно- и дългосрочен период. Виж дали пише и нещо за да го нарачем повишаване на благосъстоянието на една нация? Дали силната немска икономика е силна от вътрешно търсене или е богата от експорт как мислиш? И преди всичко недей да разбираш въпросите като критика, по лесно се живее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още