IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Върви ли България към изгубено десетилетие?

Страната ни е попаднала в омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и устойчиво високи дългове, според икономисти на Capital Economics

13:07 | 18.01.13 г. 51
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Върви ли България към изгубено десетилетие?

За страни като Гърция, напускането на еврото и завръщането към собствена валута се приемаше за потенциална панацея, която ще върне конкурентоспособността на страната, ще възстанови растежа и ще доведе до финансова стабилност.

България обаче, която девалвира валутата си, за да възстанови конкурентоспособността си, сега изглежда е изпаднала в „чистилище и преживява поредното изгубено десетилетие“, пише CNBC.

Доскоро България се смяташе за „остров на стабилността“ на фона на проблемите в еврозоната. През есента на 2012 г. новоизбраният президент на страната Росен Плевнелиев се похвали в интервю за CNBC, че страната е в добро фискално здраве, има конкурентна данъчна политика и бюджетен излишък въпреки рецесионния натиск, последвал финансовата криза.

Според някои анализатори обаче ситуацията далеч не е толкова розова. Вътрешната девалвация е довела до кошмарен сценарий, при който България „е попаднала в омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и упорито висока дългова тежест в частния сектор“.

В изследване, озаглавено „Изгубеното десетилетие на България“, публикувано вчера, Нийл Шеринг и Лиза Ермоленко, икономисти на Capital Economics, посочват, че корените на българските проблеми се крият в натрупаните по времето на кредитния бум от преди кризата дисбаланси, както и в метода, избран за справяне с тях – вътрешната девалвация. Стратегията беше предложена и като потенциална панацея за Гърция, докато все още не беше ясно дали страната ще остане в еврозоната или не.

Опитът на България да възстанови конкурентоспособността си и да премине към ориентиран към износа модел на растеж се оказа неуспешен, тъй като българският лев е с фиксиран към еврото курс, се изтъква в изследването.

„Фиксираният валутен курс в България означава, че страната трябваше да извърши вътрешна девалвация – процес, при който конкурентоспособността се възстановява чрез понижаване на заплатите и цените. Както стоят нещата сега, въпреки няколкото години на бюджетни икономии този процес все още не е завършен“, се посочва в доклада.

„Ако страната имаше плаващ валутен курс, възстановяването на конкурентоспособността щеше да бъде извършено чрез понижаване на курса на лева, което от своя страна би позволило преминаването към по-експортно ориентиран модел на растеж“.

Икономистите коментират, че „вътрешната девалвация“, извършена в България, е довела до друг вид проблеми, тъй като „свиването на заплатите и цените увеличава реалната стойност на вътрешния дълг и пречи на така необходимото понижаване на дълговата тежест“ - фактор, който води до вече споменатия „омагьосан кръг на слаб растеж, фискални икономии и упорито високи дългове“.

„Вътрешната девалвация“ все пак може да проработи в останалите страни от групата „BELL“ - Естония, Литва и Латвия - ако балтийските страни се завърнат към растеж, след като преживяха подобни на българския колапси на пазара на недвижимите имоти.

Анализаторите прогнозират, че растежът в България ще остане анемичен - около 2% (значително под нивата от около 6% преди кризата). Те предупреждават, че възстановяването на брутния вътрешен продукт (БВП) на страната до нивото от 2008 г. може да не се случи до 2015 г.

„Ако това се окаже вярно, българската икономика ще се окаже, че е преживяла почти едно цяло изгубено десетилетие“, отбелязва те.

Подобно на Латвия България стана жертва на горещи капиталови потоци, особено в сектора на недвижимите имоти. Това доведе до прекомерно задлъжняване в частния сектор, бум на вътрешното търсене и разширяване на дефицита по текущата сметка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

46
rate up comment 1 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
Програма за решаването на икономическите проблеми на България:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 0 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
Програма за решаването на икономическите проблеми на България:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/01/blog-post_19.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
С нетърпение чакам времето, когато като излизам в чужбина за уикенда, да спестявам пари, в сравнение, ако прекарам уикенда в къщи! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 27 rate down comment 4
Императорът
преди 11 години
БГ.БГ е напълно прав. Всеки получава това, за което харчи пари, така е и с държавите.Ако управляващите бяха инвестирали в индустрия - щяхме да имаме фабрики, а не безработица;Ако бяха инвестирали в АЕЦ Белене, щяхме да имаме точец - вместо да внасяме такъв след 15-20 години;Ако бяха инвестирали в златодобив - нямаше злато за милиарди да напуска завинаги България и истинският му собственик - Българският народ.Само че управляващите инвестират данъците ни в развъждането на *** - затова получаваме ***. Криминалните хроники доказват неоспоримо това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 11 години
Колега не се борете със следствията, търсете истинската причина! Да прав сте, но друга е причината да е така... ако не ви харесва музиката не обвинявайте композитора, а търсете кой я поръчва !!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 7 rate down comment 3
Vesko94
преди 11 години
Причината за тромавото възстановяване, ако въобще можем да говорим за такова, е некадърната политика на партия ГЕРБ. В периода 2009-2010г. можеха да се направят далеч по-правилни за обществото реформи, но явно невежеството на това правителство му идва малко в повече. Този плосък данък, който е наличен от 2007г. насам, спъва допълнително възстановяването на страната. Сегашната данъчна система не работи в полза на страната.. За мен прогресивно подоходно облагане би било по-правилното в случая, защото както казах плоският данък само задълбочава бедността, социалното неравенство и все повече ни отдалечава от Европа, към която уж сме тръгнали, ама надали ще стигнем някога с темповете, които имаме сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 0
plamen1972
преди 11 години
Що за реотани са тия - че тя девалвацията се извърши през 1997г. с въвеждането на фиксиран валутен курс в пъти под покупателната способност на лева. Всеки, който е бил в чужбина ако е честен към себе си ще потвърди колко по-евтино е всичко в България. Освен това фактът, че в последните години износът беше двигател на растежа в БГ най-красноречиво говори за конкурентоспособността на българските износители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 1 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
Който плаща той поръчва музиката... или преведено на финансов език - който печата $-те, той раздава заемите... а който дава заемите, той определя правилата... в "познатата ни реалност", на който не му харесва... да си я смени! В противен случай има 3-нива на въздействие за да му се хареса :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 13 rate down comment 0
BG.BG
преди 11 години
Загубените десетилетия са повече. Това ще продължи ако не престанем да прахосваме по 3,2 млрд. лв. на година от бюджета за издръжката на паразита. Към това трябва да се добавят и около 7 млрд. лв. косвени разходи (не създаване на продукт, не плащане на осигуровки, покриването на безбройните им кражби, горски пожари, гледане на изоставените им деца, разнасянето на тежки зарази и прочее). Най-голямата загуба остават десетките милиарди изчислени в хората. Тези, които сме ги създали и образовали, но са напуснали България и дават наученото другиму. Това може да се прекрати като се повиши стандарта ни на живот. Единственото условие е да спрем да хвърляме милиарди на вятъра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 11 години
върви към отрицателното 30-летие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още