IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И все пак проблемът е в държавата

Банковата система е стабилна, фискалната позиция – също, почти нямаме дългове. Какво куца тогава?

11:19 | 28.06.12 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И все пак проблемът е в държавата

Фискалната стабилност не бива да е самоцел. Стабилността на банковата система – също. Ниските данъци пък не са достатъчни, за да раздвижат икономиката. Това са основните послания, които се очертаха на два ключови за перспективите пред икономиката на България форума.

Първият бе иницииран от президента на България Росен Плевнелиев и в него взеха участие водещи икономисти от всички основни неправителствени организации у нас и се проведе като дискусия в Университета за национално и световно стопанство. Вторият бе в рамките на класацията Банка на годината и в него участваха ръководителите на седем от най-влиятелните банки у нас, управителят на БНБ и представители на бизнеса.

И при двата форума дискусия почти липсваше, по-скоро се чуха мненията на различните заинтересовани страни. Непредубеденият наблюдател би останал доволен и от двете събития – на едното стана ясно, че икономиката е стабилна и че се очаква вълна от иновации и технологичен възход, а от другото – че банковата система прелива от пари, но за съжаление няма на кого да ги даде като кредит.

Тезата за стабилността на икономиката бе лансирана от президента Плевнелиев, който за пореден път очерта като личен приоритет иновациите, технологичното обновление, административната реформа и подкрепата за малкия и среден бизнес.

Добрата новина е, че на събитието в УНСС се прокраднаха добри идеи, лошата е, че те вероятно ще си останат само там. Бе направен опит да се развенчае митът за малките и средни предприятия, които ще изнесат икономиката на гръб през кризата, обърна се внимание и на това, че да станеш лидер в технологичните иновации е доста по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Проблемите на страната ни са ясни на всички и сякаш не е нужно да си брилянтен икономист, за да ги видиш – демографската структура се влошава катастрофално, производителността ни е далеч от средните за Европа стандарти, а в образованието нещата отиват на все по-зле.

Едва ли се ентусиазират, че бюджетът ни е близо до балансиран в момент, когато цяла Европа трупа дефицити. Виждаме, че и десетпроцентният данък не е в състояние да привлече инвеститори. Ниският процент на държавния дълг пък ни най-малко не ни нарежда сред фаворитите на финансовите пазари.

В същото време други страни от региона успяват да привлекат пари въпреки кризата. Това се случва с помощта на данъчни ваканции, строеж на инфраструктура и предвидима бизнес среда.

Така, както стабилността на банковата система сама по себе си не може да генерира икономически растеж, така това не може да направи сама и стабилната фискална рамка. Нужно е усилие в посока, която да има дългосрочна полза.

Банките вършат своята роля – те може и да не са двигател на растежа, но са рационални икономически субекти и едва ли ще започнат да кредитират безусловно с надеждата да съживят бизнеса. Неправителствените организации сочат с пръст към проблемните на икономическата среда – казуса с фалитите, обявявани със задна дата, бавните административни процедури, несигурната нормативна среда и липсата на доверие в съдебната система.

Така че е време държавата да нареди своята част от пъзела – като се започне от електронното правителство и намаляването на бюрокрацията в общините и ведомствата, мине се през здравното осигуряване и се стигне до образованието.

Президентът е категоричен: „не одобрявам наливането на пари в нереформирани сектори”. За съжаление обаче точно това продължава да се случва и в здравеопазването, и в държавната администрация, а и в показващата влошаващи се резултати образователна система.

Решението за електронното правителство няма да е лесно, защото заради него много хора ще останат без работа. То обаче е необходима крачка, за да се приключи с имиджа на бюрокрацията като сфера, където корупционните практики и неефективността имат водеща роля.

При здравеопазването ситуацията е сходна – все някой ще трябва да се нагърби с тежката задача да се закриват неефективни болници и да се режат бюджети. След гръмките закани на поредния здравен министър досега не виждаме нито това, нито обещаните мерки за събиране на повече здравни вноски.

Образованието може би е най-тежката тема, защото резултатите там ще дойдат най-бавно. Няма как обаче да се очаква резултатите да дойдат сами, реформа ще трябва да има и там. Защото при слабо средно образование няма как да очакваме блестящи резултати от висшите училища.

Три години от мандата на това правителство минаха и едва ли можем да очакваме сериозни реформи в нито едно от тези направления в изборната година. А когато държавата абдикира от малкото ѝ останали задължения, колкото и форуми да организира президентството, темите ще си останат едни и същи.

Какво куца на страната ни – държавната политика, банковата система или реалния бизнес? Какъв е пътят, по който трябва да поеме страната ни, за да върне доверието на инвеститорите? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

53
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
нека да приключим темата така: "Държавата - това сме ние!" хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 0
kalski
преди 12 години
Как да ги понесе тези отговорност и наказание, като държавата по дефиниция е организация, която не носи отговорност пред никого (претендира, че има правото да взима окончателни решения по всички въпроси, включително такива, които засягат самата нея). Тази черта на държавата неизбежно привлича именно тези, имащи най-силно желание да грабят и да тъпчат хората. Практически невъзможно е да промениш това. Но хората могат да направят друго - да живеят без държавата, да управляват сами живота си, вместо да дават парите си на политическите изчадия и да се заблуждават, че последните ще изпълняват желанията им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 1 rate down comment 1
edimi
преди 12 години
Е, да, държава населена само от Андрешковци, няма как да просперира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 2 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
НЯМА политик ПОНЕСЪЛ ОТГОВОРНОСТ И НАКАЗАНИЕ. За това е така. Да не говорим, че НЯМА смислен анализ на изпълнено/направено/-неизпълнено/ненаправено/ за да се "претеглят" поне горе-долу нещата. Че ще се пръкне изведнъж кадърен - ТЦ. Дори хипотетично да предположим че стане, цеееелия апарат как ще промени? Трябва все пак екип. Сам самичък и за "00" не е. След всяка революция/буря/, на повърхността излиза всичкия ***/мътилка/, избистрянето е дълъг процес, но дори и тогава, остават закачени достатъчно *** по повърхността. Нещата, които казвам не означават, че съм против радикални промени. Добре е да се учим от грешките си просто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Всъщност Росенец се смята от европейците за руски анклав направо.Там изобщо не важат закони! Та контролен орган ще припари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 0
Alonso
преди 12 години
Основен индикатор за интереса на чуждестранни инвеститори към икономиката на една страна е свободният пазара на нейната борсова търговия. На БФБ обаче няма никой желаещ да купува http://economistbg.blogspot.com/2012/06/blog-post_18.htmlНямат желание не само външните а дори и нашите инвеститори защото няма ДОВЕРИЕ. Няма доверие в държавата в мажоритарите в съдебната система. А защо няма доверие ? Кой трябва и може да върне доверието освен държавата? Крайно време е управляващите да разберат че държава без развит капиталов пазар не може да привлича инвестиции и да направят нещо по въпроса. Дори и ако трябва на борсата да останат 5% от сегашните компании !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 3 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Не си прав за счетоводството. На входа е свързана с Лукойл Русия фирма - Литаско....доставките стават чрез нея...и така цялата печалба отлита към Лукойл Русия....но това се нарича трансферно ценонобразуване което се санкционира от нашето законодателство...нооооо... няма контролен орган който да приложи на практика тези текстове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Лукойл са с перфектно счетоводство. Просто купуват суровината много над пазарната стойност. Така отчитат загуби и прехвърлят парите към доставчика.А проблема е, че си приватизирахме монополна компания реално на вносителя на суровината - голяма грешка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Вътрешен е доколкото имаме държавници. Да ама ние си имаме само политици. И автоматично става външен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
После трябва да се действа извън рамката. Всички сме ограничени от някаква рамка, в която ни казват " ми виж ся, това е правилно". Излизане от рамката е примерно да се Бойкотират изборите. НЯМА ПОЛИТИК за който да се гласува догодина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още