IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И все пак проблемът е в държавата

Банковата система е стабилна, фискалната позиция – също, почти нямаме дългове. Какво куца тогава?

11:19 | 28.06.12 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И все пак проблемът е в държавата

Фискалната стабилност не бива да е самоцел. Стабилността на банковата система – също. Ниските данъци пък не са достатъчни, за да раздвижат икономиката. Това са основните послания, които се очертаха на два ключови за перспективите пред икономиката на България форума.

Първият бе иницииран от президента на България Росен Плевнелиев и в него взеха участие водещи икономисти от всички основни неправителствени организации у нас и се проведе като дискусия в Университета за национално и световно стопанство. Вторият бе в рамките на класацията Банка на годината и в него участваха ръководителите на седем от най-влиятелните банки у нас, управителят на БНБ и представители на бизнеса.

И при двата форума дискусия почти липсваше, по-скоро се чуха мненията на различните заинтересовани страни. Непредубеденият наблюдател би останал доволен и от двете събития – на едното стана ясно, че икономиката е стабилна и че се очаква вълна от иновации и технологичен възход, а от другото – че банковата система прелива от пари, но за съжаление няма на кого да ги даде като кредит.

Тезата за стабилността на икономиката бе лансирана от президента Плевнелиев, който за пореден път очерта като личен приоритет иновациите, технологичното обновление, административната реформа и подкрепата за малкия и среден бизнес.

Добрата новина е, че на събитието в УНСС се прокраднаха добри идеи, лошата е, че те вероятно ще си останат само там. Бе направен опит да се развенчае митът за малките и средни предприятия, които ще изнесат икономиката на гръб през кризата, обърна се внимание и на това, че да станеш лидер в технологичните иновации е доста по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Проблемите на страната ни са ясни на всички и сякаш не е нужно да си брилянтен икономист, за да ги видиш – демографската структура се влошава катастрофално, производителността ни е далеч от средните за Европа стандарти, а в образованието нещата отиват на все по-зле.

Едва ли се ентусиазират, че бюджетът ни е близо до балансиран в момент, когато цяла Европа трупа дефицити. Виждаме, че и десетпроцентният данък не е в състояние да привлече инвеститори. Ниският процент на държавния дълг пък ни най-малко не ни нарежда сред фаворитите на финансовите пазари.

В същото време други страни от региона успяват да привлекат пари въпреки кризата. Това се случва с помощта на данъчни ваканции, строеж на инфраструктура и предвидима бизнес среда.

Така, както стабилността на банковата система сама по себе си не може да генерира икономически растеж, така това не може да направи сама и стабилната фискална рамка. Нужно е усилие в посока, която да има дългосрочна полза.

Банките вършат своята роля – те може и да не са двигател на растежа, но са рационални икономически субекти и едва ли ще започнат да кредитират безусловно с надеждата да съживят бизнеса. Неправителствените организации сочат с пръст към проблемните на икономическата среда – казуса с фалитите, обявявани със задна дата, бавните административни процедури, несигурната нормативна среда и липсата на доверие в съдебната система.

Така че е време държавата да нареди своята част от пъзела – като се започне от електронното правителство и намаляването на бюрокрацията в общините и ведомствата, мине се през здравното осигуряване и се стигне до образованието.

Президентът е категоричен: „не одобрявам наливането на пари в нереформирани сектори”. За съжаление обаче точно това продължава да се случва и в здравеопазването, и в държавната администрация, а и в показващата влошаващи се резултати образователна система.

Решението за електронното правителство няма да е лесно, защото заради него много хора ще останат без работа. То обаче е необходима крачка, за да се приключи с имиджа на бюрокрацията като сфера, където корупционните практики и неефективността имат водеща роля.

При здравеопазването ситуацията е сходна – все някой ще трябва да се нагърби с тежката задача да се закриват неефективни болници и да се режат бюджети. След гръмките закани на поредния здравен министър досега не виждаме нито това, нито обещаните мерки за събиране на повече здравни вноски.

Образованието може би е най-тежката тема, защото резултатите там ще дойдат най-бавно. Няма как обаче да се очаква резултатите да дойдат сами, реформа ще трябва да има и там. Защото при слабо средно образование няма как да очакваме блестящи резултати от висшите училища.

Три години от мандата на това правителство минаха и едва ли можем да очакваме сериозни реформи в нито едно от тези направления в изборната година. А когато държавата абдикира от малкото ѝ останали задължения, колкото и форуми да организира президентството, темите ще си останат едни и същи.

Какво куца на страната ни – държавната политика, банковата система или реалния бизнес? Какъв е пътят, по който трябва да поеме страната ни, за да върне доверието на инвеститорите? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 12 години
Няма как да имаш деца при положение че средния доход на глава от населението е 600-700 лв. или поне толкова е средни осигурителен доход . Съжалявам че не мога да кача тук кривата на раждаемостта , но там ясно се вижда кога в България растат доходите и кога спадат . Примера с Африка е неуместен - най малкото заради културните различия .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 12 години
Не само с производство . И не е вярно че не може да се направи нещо :1. Пътната инфраструктура - много правилно избран приоритет 2. Образувателната инфраструктура - училищната инфраструктура е в окаено състояние 3. Интернет трябва да се запише в конституцията като основно право 4. Държавна инфраструктура - всичко с ударни темпове трябва да се качи на електронен носител Това на първо време .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Определено не смятам, че си прав. Доходите и демографията нямат директна връзка. Например Африка - най-бедния континент има силно положителна демография въпреки Спин и т.н. Ами ***, че те са най-репродуктивните в БГ. Проблема е в грешната политика по въпроса в момента. На практика тя дори не е направена умишлено, но в БГ се стимулира бедните, тези които не могат да си позволят деца те да имат.Една жена с доходи 3000лв сегашната с-*** направо я наказва ако реши да има деца. По никакъв начин не се насърчава жененето и създаването на семейство. Нелогичното образование и липсата на култура също има голямо значение. И най важното - липсата на усещане за перспектива е убийствено.Един човек на 25 дори да работи за 2000лв не вижда никаква перспектива за бъдещето в БГ. Затова и той не мисли за деца, а за емиграция.При мен е същото - парите не са ми проблем, но бих емигрирал заради мизерията и простотията която ме залива навсякъде. А морал ? и не визирам политиците а нормалните хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 3
data
преди 12 години
Ако няма относителна сигурност за доходите си в средносрочен плам , каквато и съдебна система да имаш - деца няма да правиш . Ако разгледате крива на раждаемостта в България ще видите че тя се срива до 1997 г. след което расте до 2008-2009 и след това започва да пада . Или с други думи с покачването на доходите се покачва и раждаемостта .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Без производство пари няма. Производството е унищожено или натикано в ъгъла. Всичко което излиза като кадри е професии зад бюро. Верно е, има държави които се развиват без производство. Но те си имат собствени банки, собствен финансов сектор, който по един или друг начин носи разтеж. Ние и това нямаме. Местните фирми се затриват в полза на чуждите корпорации, имаме 1-2 БГ банки, всичко останало е чуждо. Нямаме нищо, което да подкрепи дохода ни. Каруцата е изтървана отдавна и скоростта надолу се увеличава и наближава светлинна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Проблема е само един и единствен ЛИПСА НА СЪДЕБНА ВЛАСТ.Когато знаеш че като някой ти навреди(в индивудален план - я някой те ограби като най-малкото или пък си фирма искат яко под масата) и да знаеш, че никои не може те защити - то тогава няма смисъл да правиш каквото и да е креативно. Защото това е посегатество и на капитала, на обществник капитал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 12 години
Проблема не го търсят на правилното място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
...така че по-добре да се отдадем на времето си, да го приемем, за да може по-бързо да изпием горчивия хап, пък после - божа работа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
george_tn
преди 12 години
...и така мислят всички по цял свят и решенията.. все не идват. Мисля си че човечеството първо ще трябва да мине през глобален тоталитаризъм преди да може да преоцени и открие нова или съзнателно регресира към стара обществена парадигма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
data
преди 12 години
Демографията е сложен проблем , по дългосрочен дори и от образованието . За да има решаване на проблема с демографията трябва да има адекватна доходна политика - както от страна на правителството така и от страна на фирмите . Ако няма решение на проблема с доходите и от там с демографията и да наливаме пари в образование няма да постигнем нищо освен това че ще продължим да захранваме чуждите икономики с образовани кадри .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още