IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И все пак проблемът е в държавата

Банковата система е стабилна, фискалната позиция – също, почти нямаме дългове. Какво куца тогава?

11:19 | 28.06.12 г. 79
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
И все пак проблемът е в държавата

Фискалната стабилност не бива да е самоцел. Стабилността на банковата система – също. Ниските данъци пък не са достатъчни, за да раздвижат икономиката. Това са основните послания, които се очертаха на два ключови за перспективите пред икономиката на България форума.

Първият бе иницииран от президента на България Росен Плевнелиев и в него взеха участие водещи икономисти от всички основни неправителствени организации у нас и се проведе като дискусия в Университета за национално и световно стопанство. Вторият бе в рамките на класацията Банка на годината и в него участваха ръководителите на седем от най-влиятелните банки у нас, управителят на БНБ и представители на бизнеса.

И при двата форума дискусия почти липсваше, по-скоро се чуха мненията на различните заинтересовани страни. Непредубеденият наблюдател би останал доволен и от двете събития – на едното стана ясно, че икономиката е стабилна и че се очаква вълна от иновации и технологичен възход, а от другото – че банковата система прелива от пари, но за съжаление няма на кого да ги даде като кредит.

Тезата за стабилността на икономиката бе лансирана от президента Плевнелиев, който за пореден път очерта като личен приоритет иновациите, технологичното обновление, административната реформа и подкрепата за малкия и среден бизнес.

Добрата новина е, че на събитието в УНСС се прокраднаха добри идеи, лошата е, че те вероятно ще си останат само там. Бе направен опит да се развенчае митът за малките и средни предприятия, които ще изнесат икономиката на гръб през кризата, обърна се внимание и на това, че да станеш лидер в технологичните иновации е доста по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Проблемите на страната ни са ясни на всички и сякаш не е нужно да си брилянтен икономист, за да ги видиш – демографската структура се влошава катастрофално, производителността ни е далеч от средните за Европа стандарти, а в образованието нещата отиват на все по-зле.

Едва ли се ентусиазират, че бюджетът ни е близо до балансиран в момент, когато цяла Европа трупа дефицити. Виждаме, че и десетпроцентният данък не е в състояние да привлече инвеститори. Ниският процент на държавния дълг пък ни най-малко не ни нарежда сред фаворитите на финансовите пазари.

В същото време други страни от региона успяват да привлекат пари въпреки кризата. Това се случва с помощта на данъчни ваканции, строеж на инфраструктура и предвидима бизнес среда.

Така, както стабилността на банковата система сама по себе си не може да генерира икономически растеж, така това не може да направи сама и стабилната фискална рамка. Нужно е усилие в посока, която да има дългосрочна полза.

Банките вършат своята роля – те може и да не са двигател на растежа, но са рационални икономически субекти и едва ли ще започнат да кредитират безусловно с надеждата да съживят бизнеса. Неправителствените организации сочат с пръст към проблемните на икономическата среда – казуса с фалитите, обявявани със задна дата, бавните административни процедури, несигурната нормативна среда и липсата на доверие в съдебната система.

Така че е време държавата да нареди своята част от пъзела – като се започне от електронното правителство и намаляването на бюрокрацията в общините и ведомствата, мине се през здравното осигуряване и се стигне до образованието.

Президентът е категоричен: „не одобрявам наливането на пари в нереформирани сектори”. За съжаление обаче точно това продължава да се случва и в здравеопазването, и в държавната администрация, а и в показващата влошаващи се резултати образователна система.

Решението за електронното правителство няма да е лесно, защото заради него много хора ще останат без работа. То обаче е необходима крачка, за да се приключи с имиджа на бюрокрацията като сфера, където корупционните практики и неефективността имат водеща роля.

При здравеопазването ситуацията е сходна – все някой ще трябва да се нагърби с тежката задача да се закриват неефективни болници и да се режат бюджети. След гръмките закани на поредния здравен министър досега не виждаме нито това, нито обещаните мерки за събиране на повече здравни вноски.

Образованието може би е най-тежката тема, защото резултатите там ще дойдат най-бавно. Няма как обаче да се очаква резултатите да дойдат сами, реформа ще трябва да има и там. Защото при слабо средно образование няма как да очакваме блестящи резултати от висшите училища.

Три години от мандата на това правителство минаха и едва ли можем да очакваме сериозни реформи в нито едно от тези направления в изборната година. А когато държавата абдикира от малкото ѝ останали задължения, колкото и форуми да организира президентството, темите ще си останат едни и същи.

Какво куца на страната ни – държавната политика, банковата система или реалния бизнес? Какъв е пътят, по който трябва да поеме страната ни, за да върне доверието на инвеститорите? Очакваме мненията ви на info@investor.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

73
rate up comment 1 rate down comment 0
cokrat1
преди 12 години
Скивай сега "***" в конституцията пише, че държавата е социална. Тя наистина е такава. Аз съм го пробвал на собствен гръб. Примери колкото искаш...но не мисля да ти давам съвети в тая насока. Вземи по-прочети малко подходяща литература. Ако попиташ все пак каква...не "***"...потруди се сам!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 2 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Икономическият и политически елит, или олигархията, се държат като глутница, която си пази територията и това смущава инвеститорите. Другото е липсата на квалификация и ниското образование, некачествените и оскъдни трудови ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
***, а къде виждаш социална държава у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 1 rate down comment 0
Pitashtia
преди 12 години
Когато мафията си има държава и начело на тази държава е един мафиот за който има съмнения, че е поръчвал дори убийства, а медиите вместо да го оглозгат до кокал си мълчат като наакани, ами в такава държава инвестират само мутри. Имиджа на България и бизнес средата са негативни, а корупцията и некомпетентността сред държавните чиновници е епидемия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Ха добър ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
sillyboy
преди 12 години
Че държавата, държавата е проблема....Остава само да се замислите много внимателно - Какво е държавата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 3 rate down comment 1
aide_de
преди 12 години
68 коментара пред мен и никой от тях категорично не казва:Мафията е причината.Всичко друго е следствие от това.Но така ще е като си затваряме очите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 12 години
Проблемът винаги е в държавните приоритети !!! Когато приоритет на дадено управление е "социална", а не "просперираща" държава - резултатите са такива... просто защото "социалната държава" противоречи на икономическият здрав разум. Казано по най-*** начин - държава която обрича на безперспективност и емиграция младите и кадърни хора, а в същото време плаща на ***, за да се размножават като скакалци, се самообрича на гибел !!!Ще напиша днес статия по въпросът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 2 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Доверието се гради с години . Да заключим - няма бързо решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 5 rate down comment 0
azo
преди 12 години
Какво става, когато вълната на глобализацията залее едно немодерно общество?Отвън/отгоре идват идеи, които са чужди за нашата обществена среда и няма кой да ги осмисли и да прецени дали стават и дали са полезни за нашите условия.Масовият българин реагира резервирано, с неприязън и съответно съпротива.Страните минали по такъв път са имали винаги подходящ елит, който е знаел как да мотивира населението за градеж на нещо по-сложно и перспективно.Тук не - нашият "елит" първо гледа назад и второ се занимава най-вече със собственото си благополучие.Добре е само една фирма - тази, която разпределя обществения ресурс.За нея се произвеждат висшисти по икономика, финанси и право.А колко процента произвеждат нещо? А колко процента са хващали лопата или мотика?Решението е винаги само едно - трябва умно бачкане!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още