IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е повредила система Patriot в Украйна 

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев

06:36 | 17.05.23 г. 53
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Pawel Supernak
Снимка: EPA/Pawel Supernak

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев, както поиска Украйна. Говорител на британското правителство заяви: „Премиерът (Риши Сунак) и министър-председателят на Нидерландия (Марк) Рюте се договориха да изградят международна коалиция, която да предостави на Украйна ресурси за въздушни боеве - от обучение до закупуване на изтребители F-16." Украинският президент Володимир Зеленски приветства усилията на двете държави.

Система за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна очевидно е повредена

Според американски правителствени служители ракетна система Patriot в Украйна вероятно е била повредена от руска атака. Според първоначалната информация тя не изглежда да е била унищожена и не изглежда да се налага изтеглянето ѝ от Украйна, заявиха двама американски служители пред агенция Ройтерс при условие за анонимност.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта Русия е унищожила американска система за противовъздушна отбрана Patriot с ракета „Кинжал". Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че противовъздушната отбрана е прихванала 100% от руските ракети, изстреляни по украински цели.

Запорожската атомна електроцентрала възобновява нормалната си работа

Според руски официален представител служителите в Запорожската атомна електроцентрала са се върнали на работа. CNN съобщава, че работата е възобновена след майските празници. Електроцентралата е окупирана от руските сили от март миналата година. Преди майските празници украински официални лица заявиха, че град Енергодар, разположен в близост до атомната електроцентрала, е бил евакуиран преди очакваната украинска контраофанзива.

Възстановяването на Украйна ще струва много пари

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) публикува своите изчисления за възстановяването на Украйна след евентуален край на войната. Според тях за пет години ще са необходими общо 250 млрд. долара (230 млрд. евро) чуждестранен капитал.

Други събития от вечерта накратко

  • Ръководителят на руската наемническа групировка „Вагнер" Евгений Пригожин съобщи за смъртта на боец-доброволец от САЩ, който се е сражавал на страната на Украйна в Източна Украйна. Във видеоклип, разпространен от руски военни блогъри, Пригожин показа тялото на войника. 
     
  • Унгарското правителство съобщи, че е блокирало изплащането на следващия транш от военната помощ за Украйна от Европейския механизъм за мир (EPF).
     
  • Украйна участва в Центъра за върхови постижения по киберзащита на НАТО (CCDCOE) в Талин, съобщиха от външното министерство на страната. 
     
  • Южна Корея предоставя на Украйна финансова помощ в размер на 130 млн. долара. Пакетът, подписан от министъра на икономиката и финансите Чоо Кюн-хо и украинския министър на икономиката Юлия Звириденко, включва дарения и заеми за подпомагане, съобщава южнокорейското министерство на финансите.
     
  • САЩ обявиха награда от десет милиона долара за залавянето на руския хакер Михаил Павлович Матвеев. Според американското министерство на правосъдието той стои зад хиляди кибератаки по целия свят.
     
  • На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон насърчиха създаването на регистър на военните щети в Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 7 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... нефелен , никой не стреля с ракета за няколко $млн по фърчило за няколко $хил ... :))) ... откъде ви изравят такива математици ?! айде за домашно виж какви системи за защита от дронове получават и ползват украинците ... patriot-ите ги получиха за защита от балистични ракети - искандери и кинжали и носители на ядрени бойни глави , които ползват рашибозуците но с конвенционални заряди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 12
corner
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка1. по една цел патриота изстрелва няколко ракети , които да атакуват под различен ъгъл .2. Миг - 31 се приема че носи кинжал , а те се опитват да го свалят преди хиперзвуковата фаза , което съвсем не значи че винаги е кинжал , а не примамка .3. самата система на патриота е толкова скъпа , както и поддръжката , че ако се разхвърля цената и върху броя на изстреляните ракети през краткия живот не се знае по- колко милиона ще отидат на ракета отгоре .4. кинжалът - няма це ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 10
Achtung
преди 1 година
Руснаците няма как да са уцелили Патриота, защото всичките им ракети са свалени, според изказването на Зеленски на 100% и то няма как иначе, анимационните ракети като Кинжал лесно се свалят. Според ЦРУ истинските руски ракети свършиха още Март 2022, така, че остават само иранските дронове, по които явно отиде целия боекомплект на Патриота за 150 млн долара, после може би е гръмнала някаква газова бутилка която леко е израснала една система Патриот, но за по лесно пак обвиняват руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 11
0pk
преди 1 година
До: khao а най-лесно е да си малоууумeн евратлантик, всеки ден се оказва нещо друго и ти си длъжен да вярваш като оффца! Веднъж ще кажеш, че ракетите свършват. Втори път ще кажеш, че хаймерсите обърнаха войната. Трети път ще кажеш, че патриотите свалят кинжали, ама ще мълчиш как преди това си казвал, че они са свършили. Четвъртия път ще кажеш, че от хаймърсите всъщност няма нужда, щото не е останало какво да се поразява с тях, мълчейки че всъщност не са обърнали хода на войната... :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 11
sssaaa
преди 1 година
"Пейтриът" - Изстрелването на една ракета за $4 млн. по дрон за $50 хил. е губеща стратегия.Между другото 1 цялостна система Пейтриът струва 170млн $. и цената започва да се увеличава в зависимост от типа ракети. Само 1 пускова установка струва 10млн. $. 1 Камион има 8 установки с до 4 ракети. Необходими са 600 войника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 1 година
До: Tikva007 лесно е да си малоууумна копейка, всеки ден се оказва нещо друго и ти вярваш като оффца! утре ще се окаже че всичките са били празни, другиден че кинжалите само на хартия са хиперзвукови, че целите на войната са трети, че всъщност сте искали да загубите.... и те така те, наслушахме се на измислиците ти, маллоум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: corner Едно кинжалче струва 10 милиона, а Патриота е 4 милиона, айде сега погледни и военния бюджет на САЩ и пPaccия и после скимти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
*** н а д у п и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Лелее, местните чебypaшници сън не ги лови от факта, че Патриота така безжалостно *** кинжалчетата и им показа голия гАз. Поредния москалски мит и опорка отиде в канала. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 25 rate down comment 25
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: От мъглата школо Днепър полека изплува и друга версия: никакви *шест кинжала* не са пращани по Киев. Шест МиГ-31 с кинжали са били във въздуха, което не значи автоматично, че са ги изстреляли. Изстрелян е един, когато е засечено мястото на *патриота*. Преди това са засипали Киев със стари С-300 за шаш на ПВО-то. Има клип в нета, как *патриотът* изстрелва на конвейр 32 ракети и малко след това получава по канчето. Така де, и аз да ти разкажа една приказка, няма само ти да си измисляш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още