IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е повредила система Patriot в Украйна 

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев

06:36 | 17.05.23 г. 53
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Pawel Supernak
Снимка: EPA/Pawel Supernak

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев, както поиска Украйна. Говорител на британското правителство заяви: „Премиерът (Риши Сунак) и министър-председателят на Нидерландия (Марк) Рюте се договориха да изградят международна коалиция, която да предостави на Украйна ресурси за въздушни боеве - от обучение до закупуване на изтребители F-16." Украинският президент Володимир Зеленски приветства усилията на двете държави.

Система за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна очевидно е повредена

Според американски правителствени служители ракетна система Patriot в Украйна вероятно е била повредена от руска атака. Според първоначалната информация тя не изглежда да е била унищожена и не изглежда да се налага изтеглянето ѝ от Украйна, заявиха двама американски служители пред агенция Ройтерс при условие за анонимност.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта Русия е унищожила американска система за противовъздушна отбрана Patriot с ракета „Кинжал". Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че противовъздушната отбрана е прихванала 100% от руските ракети, изстреляни по украински цели.

Запорожската атомна електроцентрала възобновява нормалната си работа

Според руски официален представител служителите в Запорожската атомна електроцентрала са се върнали на работа. CNN съобщава, че работата е възобновена след майските празници. Електроцентралата е окупирана от руските сили от март миналата година. Преди майските празници украински официални лица заявиха, че град Енергодар, разположен в близост до атомната електроцентрала, е бил евакуиран преди очакваната украинска контраофанзива.

Възстановяването на Украйна ще струва много пари

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) публикува своите изчисления за възстановяването на Украйна след евентуален край на войната. Според тях за пет години ще са необходими общо 250 млрд. долара (230 млрд. евро) чуждестранен капитал.

Други събития от вечерта накратко

  • Ръководителят на руската наемническа групировка „Вагнер" Евгений Пригожин съобщи за смъртта на боец-доброволец от САЩ, който се е сражавал на страната на Украйна в Източна Украйна. Във видеоклип, разпространен от руски военни блогъри, Пригожин показа тялото на войника. 
     
  • Унгарското правителство съобщи, че е блокирало изплащането на следващия транш от военната помощ за Украйна от Европейския механизъм за мир (EPF).
     
  • Украйна участва в Центъра за върхови постижения по киберзащита на НАТО (CCDCOE) в Талин, съобщиха от външното министерство на страната. 
     
  • Южна Корея предоставя на Украйна финансова помощ в размер на 130 млн. долара. Пакетът, подписан от министъра на икономиката и финансите Чоо Кюн-хо и украинския министър на икономиката Юлия Звириденко, включва дарения и заеми за подпомагане, съобщава южнокорейското министерство на финансите.
     
  • САЩ обявиха награда от десет милиона долара за залавянето на руския хакер Михаил Павлович Матвеев. Според американското министерство на правосъдието той стои зад хиляди кибератаки по целия свят.
     
  • На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон насърчиха създаването на регистър на военните щети в Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

43
rate up comment 4 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: penman 2-3ма са по полов път а.к.а. полезни идддиоти. Другите са за копейките, така че ги разбери! Поработи и ти като докер или склададжия и ще ги разбереш! .... и те водка пият, а пари немаааа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 6
khao
преди 1 година
До: zelka007 инструктирани са да пишат тук! Сега се бранят безаналоговите анимационни оръжия, че това им е последното с което плашеха! ... виж че по другите статии няма нито един! Няма кой един минус да ми зашие :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 10 rate down comment 7
penman
преди 1 година
Проруските кратуни здраво атакуват форума! Какъв и.д.о_т трябва да си, за да подкрепяш фащисткия режим на Путин? Явно голям или да си на хранилка от Москва, както другаря Копейкин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: Tikva007 ... докато зелката търси, ти измисли още няколко нови и невоерятни истории дето и децата ги знаят (но ние не) за калната армия! ... всеки за квото е учил и каквото работи! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 9 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Търси ти - нали това работиш. Търси под вола теле. На съда всичко е ясно. Да влезе уббитият! Остана само един въпрос: колко *украинци* от персонала на *патриота* тайно са отпътували ,завити в американското знаме, за САЩ. И децата знаят, че някои оръжия като хаймарс и патриот, които са интегрирани в информационната система на НАТО, както и каналите за връзка тях и с американското разузнаване се управляват от американци. Рано или късно нещата между Русия и американците ще се омажат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 12
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007, колко по-ясно да ти го напиша незнам. Ще опитам по Евроатлантически - 1 Патриот "сваля" 1 Кинжал, дори без да му се налга да изтрелва ракета, тя сама идва. Сега схвана ли, "фелен"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: khao ... мхм ... от около седмица свети синьото на доста места ... и непрекъснато се увеличава ... нищо , всичко върви по план ... в петък ще са в Киев , най-късно в понеделник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка то това е ясно от началото, само на копейките не им беше ясно... нали има ракетен щит над НАТО, никога не ни е било страх от ватттниците... просто Запада не искаше да си разваля търговийката с русия, но уви... бизнес с крадци и изнасилвачи, колкото и да искаш... не може да правиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 1 година
До: zelka007 явно това с кинжалите много е раздразнило Мордор и глей ... днес е имало мобилизация на тролссската *** :):) даже не забелязват че картата започна да се чисти от окупираните територии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
А най-важното е, че един от големите митове рухна - за несваляемите москалски ракетки. И оттук - натам всички плашения от Мордор за ядрени удари изглеждат все по-жалки, просто ПВОто над Европа ще ги свали и няма да стигнат доникъде. Даже изобщо не споменавам, че 2/3 от тях са на по 40-50 години и изобщо няма и да излетят. Като видяхме нивото на танковете и оборудването които извадиха алкохолиците, е ясно какво ще е положението и с ракетите. Пocpaна алкохолна kлoaкa.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още