IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е повредила система Patriot в Украйна 

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев

06:36 | 17.05.23 г. 53
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Pawel Supernak
Снимка: EPA/Pawel Supernak

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев, както поиска Украйна. Говорител на британското правителство заяви: „Премиерът (Риши Сунак) и министър-председателят на Нидерландия (Марк) Рюте се договориха да изградят международна коалиция, която да предостави на Украйна ресурси за въздушни боеве - от обучение до закупуване на изтребители F-16." Украинският президент Володимир Зеленски приветства усилията на двете държави.

Система за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна очевидно е повредена

Според американски правителствени служители ракетна система Patriot в Украйна вероятно е била повредена от руска атака. Според първоначалната информация тя не изглежда да е била унищожена и не изглежда да се налага изтеглянето ѝ от Украйна, заявиха двама американски служители пред агенция Ройтерс при условие за анонимност.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта Русия е унищожила американска система за противовъздушна отбрана Patriot с ракета „Кинжал". Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че противовъздушната отбрана е прихванала 100% от руските ракети, изстреляни по украински цели.

Запорожската атомна електроцентрала възобновява нормалната си работа

Според руски официален представител служителите в Запорожската атомна електроцентрала са се върнали на работа. CNN съобщава, че работата е възобновена след майските празници. Електроцентралата е окупирана от руските сили от март миналата година. Преди майските празници украински официални лица заявиха, че град Енергодар, разположен в близост до атомната електроцентрала, е бил евакуиран преди очакваната украинска контраофанзива.

Възстановяването на Украйна ще струва много пари

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) публикува своите изчисления за възстановяването на Украйна след евентуален край на войната. Според тях за пет години ще са необходими общо 250 млрд. долара (230 млрд. евро) чуждестранен капитал.

Други събития от вечерта накратко

  • Ръководителят на руската наемническа групировка „Вагнер" Евгений Пригожин съобщи за смъртта на боец-доброволец от САЩ, който се е сражавал на страната на Украйна в Източна Украйна. Във видеоклип, разпространен от руски военни блогъри, Пригожин показа тялото на войника. 
     
  • Унгарското правителство съобщи, че е блокирало изплащането на следващия транш от военната помощ за Украйна от Европейския механизъм за мир (EPF).
     
  • Украйна участва в Центъра за върхови постижения по киберзащита на НАТО (CCDCOE) в Талин, съобщиха от външното министерство на страната. 
     
  • Южна Корея предоставя на Украйна финансова помощ в размер на 130 млн. долара. Пакетът, подписан от министъра на икономиката и финансите Чоо Кюн-хо и украинския министър на икономиката Юлия Звириденко, включва дарения и заеми за подпомагане, съобщава южнокорейското министерство на финансите.
     
  • САЩ обявиха награда от десет милиона долара за залавянето на руския хакер Михаил Павлович Матвеев. Според американското министерство на правосъдието той стои зад хиляди кибератаки по целия свят.
     
  • На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон насърчиха създаването на регистър на военните щети в Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

23
rate up comment 6 rate down comment 8
corner
преди 1 година
До: zelka007Не вярвам някой да използва кинжали , за да събаря жилищни и административни сгради .А при дронове и балистични ракети си е чиста загуба .Освен това отклонените и повредените с ПВО ракети наистина падат в жилищни квартали . А жилищни квартали незащитени има в цяла Украйна , не виждам някой да ги напада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: zelka00: Добре де, няма нужда да ми носиш от 9 кладенци вода - аз съм специалист, още по-малко пък ти. Само мерак не стига. Важни са изяснилите се след пушилката факти: няма свалени *кинжали*, има изтърбушен *патриот* - грешката е вярна. Този път даже няма снимки на Кличко до парчета от някакъв *искандер*, прекръстен на *кинжал*. А шест трябва да се търкалят из цял Киев. Вместо това публикуването на видеа от тази нощ е обявено за държавно престъпление от най-висока степен на преследване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
До: corner... пробвал ли си да обмислиш една извратена гледна точка ... пазят си столицата и хората живеещи в нея от масово истрелваните балистични ракети ... знам , че е доста трудно да го схванете , но каква е цената на това да опазиш човешки живот от блатните uзверги ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 7
corner
преди 1 година
До: zelka007"според мен имат поне по 190-200 ракети на всеки patriot или около 400 общо са получили ... с толкова балистични ракети разполагат на склад рашибозуците .... "1. както вече споменахме - системата на патриот е толкова скъпа , че тя няма какво толкова по- скъпо от нея самата да пази - там е да пази себе си 2.двете системи дадени на Украйна имат такъв обхват , че могат да опазят землището на 2-3 села - затова се използват за охрана на стратигически обекти - но нищо повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 10
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa ... нефелен , що четеш от контролирани евроатлантически сайтове ... !! ... взимай пример от отрядният ви ръководител , дядя вова / борката / данчонефелнатарубла ... винаги дава православни и проверени източници с рассийски корени и оконания ... няма да докопаш рубли така както я караш в момента ... !! ... пусковете на ракети за по няколко $млн се одобряват минимум от полковник , това ти го гарантирам с две ръце ... !! ... и при хамериканците и при украинците и при рашибозуците ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... според мен имат поне по 190-200 ракети на всеки patriot или около 400 общо са получили ... с толкова балистични ракети разполагат на склад рашибозуците , горе-долу толкова са получили и украинците за защита ... засега се очертава патова ситуация ... вече няма да можете да рушите инфраструктура в големите градове ... що спрехте селфитата на северната табела на Олешка , некъв проблем ли има ?! не позволява времето ?! мъгливо ли е ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... значи самата система patriot е проектирана и се разполага в периметър от 1 до 10км , точно с цел да бъде съхранена максимално и лесно да се заменя или разпределя по други подобни системи ... освен това очевидно украинците са заредили различни носители на пусковите установки , и се предполага че имат и последно поколение pac3 , с което са свалили кинжалите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 8
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007Е как от къде ги чета. Питай чичо гугъл да ти каже - Марк Канчиан, пенсиониран полковник от запаса на морската пехота и старши съветник в CSIS. Или викаш това не е изгодно да се чете? Даже сигурно ти звучи "Недемократично"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 11
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... впечатлително , а ?! аз изброих около 22 или 24 пуска , което отговаря на 6 кинжала и 9 крилати ракети ... така работи НАТОвското ПВО , нефелен ... :))) ... сваля и най-прехвалените страшилки ... а рассийското ПВО как опази карабъл масква , или летището в крим с изтребителите и щурмоваците , или летището в архангелск с стратегическите бомбардировачи ?! ... започваш ли да фащаш некви разлики ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 2
corner
преди 1 година
До: AchtungПатриота е с много модули и трудно да се унищожи , ако са заменяеми - по изгодно е да му се пущат примамки .Той е предназначен за защита на ядрени централи , потенциални носители на ядрено оръжие , стратегически обекти , но не и за играчка в каквото го превърнаха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още