IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е повредила система Patriot в Украйна 

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев

06:36 | 17.05.23 г. 53
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Pawel Supernak
Снимка: EPA/Pawel Supernak

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев, както поиска Украйна. Говорител на британското правителство заяви: „Премиерът (Риши Сунак) и министър-председателят на Нидерландия (Марк) Рюте се договориха да изградят международна коалиция, която да предостави на Украйна ресурси за въздушни боеве - от обучение до закупуване на изтребители F-16." Украинският президент Володимир Зеленски приветства усилията на двете държави.

Система за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна очевидно е повредена

Според американски правителствени служители ракетна система Patriot в Украйна вероятно е била повредена от руска атака. Според първоначалната информация тя не изглежда да е била унищожена и не изглежда да се налага изтеглянето ѝ от Украйна, заявиха двама американски служители пред агенция Ройтерс при условие за анонимност.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта Русия е унищожила американска система за противовъздушна отбрана Patriot с ракета „Кинжал". Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че противовъздушната отбрана е прихванала 100% от руските ракети, изстреляни по украински цели.

Запорожската атомна електроцентрала възобновява нормалната си работа

Според руски официален представител служителите в Запорожската атомна електроцентрала са се върнали на работа. CNN съобщава, че работата е възобновена след майските празници. Електроцентралата е окупирана от руските сили от март миналата година. Преди майските празници украински официални лица заявиха, че град Енергодар, разположен в близост до атомната електроцентрала, е бил евакуиран преди очакваната украинска контраофанзива.

Възстановяването на Украйна ще струва много пари

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) публикува своите изчисления за възстановяването на Украйна след евентуален край на войната. Според тях за пет години ще са необходими общо 250 млрд. долара (230 млрд. евро) чуждестранен капитал.

Други събития от вечерта накратко

  • Ръководителят на руската наемническа групировка „Вагнер" Евгений Пригожин съобщи за смъртта на боец-доброволец от САЩ, който се е сражавал на страната на Украйна в Източна Украйна. Във видеоклип, разпространен от руски военни блогъри, Пригожин показа тялото на войника. 
     
  • Унгарското правителство съобщи, че е блокирало изплащането на следващия транш от военната помощ за Украйна от Европейския механизъм за мир (EPF).
     
  • Украйна участва в Центъра за върхови постижения по киберзащита на НАТО (CCDCOE) в Талин, съобщиха от външното министерство на страната. 
     
  • Южна Корея предоставя на Украйна финансова помощ в размер на 130 млн. долара. Пакетът, подписан от министъра на икономиката и финансите Чоо Кюн-хо и украинския министър на икономиката Юлия Звириденко, включва дарения и заеми за подпомагане, съобщава южнокорейското министерство на финансите.
     
  • САЩ обявиха награда от десет милиона долара за залавянето на руския хакер Михаил Павлович Матвеев. Според американското министерство на правосъдието той стои зад хиляди кибератаки по целия свят.
     
  • На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон насърчиха създаването на регистър на военните щети в Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

33
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... тцъ нефелен , patriot е система , от команден център , захранване , пускови установки с различни типове ракети , радари за близко и далечно наблюдение и целеуказване , складове ... в каква точно конфугурация са при украинците можем само да гадаем ... по крилата ракета вероятно изстрелват по една ракета и то от по-нискък клас . но по гиперзвуците и искандерите се изстрелват по две и то от топ конфигурацията ... може всичко да е но не подценяват "кинжалите" , все пак е хиперзвукова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: 0pk една синфония на копенишката функционална неграмотност, не че очаквам друго.... родена от опорките! Правиш ли разлика между свършват и свършиха ? ... другите неща даже незнам от къде ги измисли, ама вече ми писна да ви броя лъжжите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 10
sssaaa
преди 1 година
До: zelka007, Единствената "патова ситуация", че Пейтриът и Кинжал се унищожават в съотношение 1 към 1 или казано по-простичко за да го разбереш с 1 пейтриът се унищожава 1 кинжал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 2
penkiler1415
преди 1 година
До: corner Хвърчилата са безмислени... докато не ти потрябват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 11
andy
преди 1 година
До: zelka007Това да не са ти вдлъбнатите укри. Целта са складовете с западни муниции. Систематично ги прочистват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 4
zelka007
преди 1 година
До: Tikva007 ... така е , никой не отрича капацитета ти ... :))) ... м/у другото доста хора смятат , че кинжалите са ребрандирани искандери с променена геометрия и леко подобрена горивна камера ... нищо друго ... те затова и ги свалят толкова лесно ... а за парчетата от ракети из Киев потърси , има снимки на това-онова ... винаги можеш да сравниш топ ПВО системата на карабъл масква С300 ФОРТ , с този допотопен patriot от 70-те години на миналият век ... колкото искаш каквото искаш сравнявай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: corner ... така е , да направиш и управляваш балистична ракета е фасулска работа , всяко ТКЗС в матушката могат да ги правят ... :))) ... само един струг ти требва , тесла и клещи ... евентуално електрожен , но не е задължително , става и с нитачка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 1 година
До: corner... никой не вярваше , но стрелят по жилищни квартали и търговски центрове шииббаанните ууррууди от северна нигерия ... подстанции , топлофикации , гари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 8 rate down comment 10
corner
преди 1 година
До: penkiler1415Едно е да ги правиш сам , или да ги купуваш от себе си и да развиваш икономиката . Като на практика цената може и да е нищожна .Съвсем друго е да плащаш подобно на нас милиарди за безсмислени хвърчила .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 1
penkiler1415
преди 1 година
До: sssaaa Сметките ви са верни но защо не смятате изцяло. Една ракета Кинжал е 20 милиона. Една Калибър-6.5.Една Искандер-3 милиона. Като сложите чертата сметката е танто за танто но кой си свърши работата??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още