IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е повредила система Patriot в Украйна 

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев

06:36 | 17.05.23 г. 53
Автор - снимка
Създател
Снимка:  EPA/Pawel Supernak
Снимка: EPA/Pawel Supernak

Великобритания и Нидерландия искат да създадат международна коалиция за изтребители за правителството в Киев, както поиска Украйна. Говорител на британското правителство заяви: „Премиерът (Риши Сунак) и министър-председателят на Нидерландия (Марк) Рюте се договориха да изградят международна коалиция, която да предостави на Украйна ресурси за въздушни боеве - от обучение до закупуване на изтребители F-16." Украинският президент Володимир Зеленски приветства усилията на двете държави.

Система за противовъздушна отбрана Patriot в Украйна очевидно е повредена

Според американски правителствени служители ракетна система Patriot в Украйна вероятно е била повредена от руска атака. Според първоначалната информация тя не изглежда да е била унищожена и не изглежда да се налага изтеглянето ѝ от Украйна, заявиха двама американски служители пред агенция Ройтерс при условие за анонимност.

По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че през нощта Русия е унищожила американска система за противовъздушна отбрана Patriot с ракета „Кинжал". Украинският президент Володимир Зеленски пък заяви, че противовъздушната отбрана е прихванала 100% от руските ракети, изстреляни по украински цели.

Запорожската атомна електроцентрала възобновява нормалната си работа

Според руски официален представител служителите в Запорожската атомна електроцентрала са се върнали на работа. CNN съобщава, че работата е възобновена след майските празници. Електроцентралата е окупирана от руските сили от март миналата година. Преди майските празници украински официални лица заявиха, че град Енергодар, разположен в близост до атомната електроцентрала, е бил евакуиран преди очакваната украинска контраофанзива.

Възстановяването на Украйна ще струва много пари

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) публикува своите изчисления за възстановяването на Украйна след евентуален край на войната. Според тях за пет години ще са необходими общо 250 млрд. долара (230 млрд. евро) чуждестранен капитал.

Други събития от вечерта накратко

  • Ръководителят на руската наемническа групировка „Вагнер" Евгений Пригожин съобщи за смъртта на боец-доброволец от САЩ, който се е сражавал на страната на Украйна в Източна Украйна. Във видеоклип, разпространен от руски военни блогъри, Пригожин показа тялото на войника. 
     
  • Унгарското правителство съобщи, че е блокирало изплащането на следващия транш от военната помощ за Украйна от Европейския механизъм за мир (EPF).
     
  • Украйна участва в Центъра за върхови постижения по киберзащита на НАТО (CCDCOE) в Талин, съобщиха от външното министерство на страната. 
     
  • Южна Корея предоставя на Украйна финансова помощ в размер на 130 млн. долара. Пакетът, подписан от министъра на икономиката и финансите Чоо Кюн-хо и украинския министър на икономиката Юлия Звириденко, включва дарения и заеми за подпомагане, съобщава южнокорейското министерство на финансите.
     
  • САЩ обявиха награда от десет милиона долара за залавянето на руския хакер Михаил Павлович Матвеев. Според американското министерство на правосъдието той стои зад хиляди кибератаки по целия свят.
     
  • На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон насърчиха създаването на регистър на военните щети в Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 17.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 19 rate down comment 27
corner
преди 1 година
Явно много се радвате , но западът няма пари за Украйна . Кинжалът се сваля с повече от 1 патриот / ракета / на който цената му е 3-4 милиона $ . А колко струва комплексът очаквам вие да ми кажете. Отделно че не всички ракети са истински . Що се отнася до модерните западни самолети - ако ги свалят по 3-4 дневно и ако имат нещо общо с цените на нашите хартиени - то България щеше да фалира икономически в рамките на седмица , за фалирала украйна - не знам .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
шест "кинжала" ... за да одраскат боята на некъв спомагателен хардуер ... айде довечера пак ще пробват ... вероятно украинците ще им надуят някъде няколко балона с формата на himars или с формата на patriot , та да пострелят малко с високоточните си оружия блатните opkи , и форумните чебурашки екзалтирано да квuчат ... уцелихме , уцелихме , уцелихме ... :))) ... днес конашенко е средоточен в patriot , нема ли в сводката некой leopard или bradley ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 27
Импeраторът
преди 1 година
Ами той един наш генерал го каза още преди три месеца - няма червени линии и ще дадат Ф16 на украинците. Малко закъсняло решение, но се върви в правилната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още