IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Явно правителството ще тегли заем, за да си купи време на власт

Икономистът определи като изненадващо решението на кабинета да преразгледа бюджета, а сигналите към инвеститорите са лоши

09:10 | 02.07.13 г. 74
Г. Ангелов: Явно правителството ще тегли заем, за да си купи време на власт

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май, или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за едни месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.

Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

63
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
А за повече разделение на властите съм бил и по времето на Първанов. Дори си спомням, че му писах през сайта му, дали не смята, че правомощията на президента трябва да бъдат увеличени....Отговор обаче, от него или някой от неговия екип, не последва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"И ако смяташ, че неформалните връзки е възможно в някакъв тип система да се срежат"-----------------Къде видя да вярвам в подобно нещо?! Що не четеш по-внимателно, а?! Казах, че на тези неформални връзки трябва да се противопоставят други. Има съществена разлика. Ама ако искаш да ме обвиниш във всички грехове за които се сетиш... ами няма как да те спра.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Аве ти си тотален талибан ве. Аз ти говоря, че на практика няма разделение между законодателна и изпълнителна власт (и това не е добре), а ти се опитваш да ми противопоставиш някакви дебели книги които са били актуални кой знае кога. А нещата са прости, колкото и да се опитваш да ги изкараш достъпни само за академици. Ако искаме да спазим принципа за разделение на властите трябва изпълнителната власт да е независима (това е класическото определение). А аз отивам отвъд него и казвам, че дори и формално да направим това (както са направили в САЩ), то няма да е достатъчно защото поради НЕФОРМАЛНИ (а и формални, но неинституционализирани, като партийните например) връзки, разделението на властите пак избледнява и спира да работи. В резултат на което политиците се самозабравят. Това. Просто като фасул.А мантрата, че през 4 години може да избираме по-добре да не я коментирам - толкова е опровергана от практиката, особено у нас, че и 20 вагона с книги да ми изкараш пак ще ти се смея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
извинявам се-нямах предвид парламентарна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
"Причината, която ме накара да напиша това произведение, е отчайващото политическо невежество на българското общество. "Е...това е начало на сериозно изследване...не мога да споря с твоите източници. Абе, Рико-моите уважения, ама що не престанеш да се правиш на по-голям *** от колкото си. Темата е дали президента трябва да има по-голяма власт-във парламентарна република не! Ако не вярваш пиши ми на лично да ти дам 2-3 заглавия да ги прочетеш и да поговорим пак. И ако смяташ, че неформалните връзки е възможно в някакъв тип система да се срежат, то тая система би била тоталитарна и дейстаща само на база подозрения. Осъзнаваш ли това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
Абе..от къде ги копаш тия глупости безподобни:) И моля те-не ме замеряй с авторитети, защото ще ми станеш като боксова круша:) Зад моята теза седи где що има юрист и мислител в тая насока, а зад твоята...платената *** на герб ли беше тази Радева??? А тоя другия пич, не съм го чувал-и отказвам да му чета дългото душеизявление:)Как да е-ако трябва да обобщя-тая работа ти е ясна, колкото на мен ми е ясна астрофозиката-даже докато ти пиша на бюрото ми седи литература по въпроса съвсем не свързано с теб. Но ти отказваш да прочетеш или поне да вникнеш в това което ти пиша. Ти му викаш срастване, щото ти се иска да го виждаш по тоя начин-аз ти обяснявам, че ако не си си доволен от представителя си го сменяш след 4 год. ти се правиш, че не съм ти го написал. Някой си недоволен от живота пич пише някакви глупости без вероятно да си направи труда(казвам го напосоки-не го прочетох, само цитата ти погледнах) да се пообразова по темата и ти му ръкопляскаш-браво...ама е непродуктивно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
а ТИ дали си чел някога какво си написал-очевидно не си прочел какво съм написал аз, ама поне твоето писание чел ли си го:) Да не говоря, че примера с фирмата, макар и не перфектен именно с твоя аргумент говори с в моя полза-конкуренцията се показва на всичките избори. Няма какво да отказвам или съответно да не отказвам да вдявам. И не ме обвинявай, че говоря като политолог - трудно ми е в няколко стотин знака да ти преразкажа цели книги без да ползвам клишета-щото ти отказваш да осъзнаеш каква велика глупост избълва първоначално и после как започваш да отричаш фундаментите на съвременните държави(дали са перфектни тия аргументи е друга тема). А власт на фигура, която няма право на власт по презумпция от момента на създаване-независимо колко ти е симпатичен сегашният президент-граничи с глупоста-даже не просто граничи а е преминала границата. И не знам кой ти е размътил мозъка, но в твоя живот искане за импийчмънт имаше Бил Клинтън, макар и неуспешно-толкова за целият мандат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И още един цитат:Целият демократичен модел, върху който се опитваме да стъпим е под въпрос. Все повече хора имат усещане, че не са представени в институциите, което на свой ред отключи създаването на движения като Анонимните и Окупирай, поясни Радева.И това е така, защото (повтарям): Властта развращава, а абсолютната власт развращава абсолютно.http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/mira-radeva-konstitucionniiat-syd-moje-da-reshi-politicheskata-kriza-u-nas,153829/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Ето ти един цитат от специалист по темата:"Изпълнителна власт...Третият и най-лош вариант е, когато суверенът не съставя изпълнителната власт, не може да прави промени в нея и да упражнява какъвто и да е контрол, а държавната администрация не се съставя по писани правила. Това става, когато изпълнителната власт се съставя от законодателния орган, който има неограничена власт за определен период от време."http://kaily.dir.bg/_wm/news/news.php?nid=54979&df=45&dflid=3
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Още по-малко пък ми давай за пример конкретната ситуация в БГ парламента. Идеята за независима изпълнителна власт е, дори и парламента да иска да я свали, да не може въпреки наличното в него мнозинство (ако се събере такова). Така, както е например в САЩ - президента и правителството си карат пълни мандати независимо от конфигурацията в конгреса и сената. И дори и да се оплакват, че им се спъва работата (защото често се случва президент и правителство от една партия и конгрес/сенат от друга), това е положението. Всъщност даже е още по-лошо, защото парламента е двукамерен и има още една спънка. Но всичко това е замислено така за да не се злоупотребява с властта (независимо от възможните "спънки").
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още