IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Ангелов: Явно правителството ще тегли заем, за да си купи време на власт

Икономистът определи като изненадващо решението на кабинета да преразгледа бюджета, а сигналите към инвеститорите са лоши

09:10 | 02.07.13 г. 74
Г. Ангелов: Явно правителството ще тегли заем, за да си купи време на власт

Дупката в бюджета, за която вчера говори премиерът Пламен Орешарски, е изненадваща новина, коментира в ефира на bTV икономистът Георги Ангелов. Той уточни, че до 31 май, или до края на мандата на служебното правителство, имаме излишък. "Не вярвам за едни месец така да са изпуснали нещата, че да има 1-2 млрд. лева "дупка", коментира още той.

Неговото обяснение е, че правителството има намерение да изтегли заем, за да си купи допълнително време на власт.

Ангелов припомни, че самият Орешарски през ноември при дебатите в Народното събрание е заявил, че бюджетът е подценен и с по-добра събираемост от акцизи ще могат да бъдат събрани 1 млрд. лева. Икономистът попита защо сега не започват действия за реализирането на тези планове, заявени преди изборите.

Преди седмици финансовият министър Чобанов заяви, че бюджетът няма да се актуализира. "За тези, които следят България, несигурното поведение на правителството е лош сигнал", предупреди Георги Ангелов.

Той обясни, че още от първия ден след изборите, преди да бъде съставено правителството и да започнат протестите, са започнали да растат рисковите премии. Според него е въпрос на време да се повишат лихвите по кредитите и вместо икономиката да се съживи, да потънем по-дълбоко в рецесията.

За проф. Иван Ангелов, икономически съветник на премиерите Георги Атанасов, Андрей Луканов и Жан Виденов, решението за актуализация на бюджета е изненада, но само при текущото състояние на бюджета. Пред bTV той обясни, че има няколко основания за теглене на заем.

В смутни времена събираемостта на данъците понижава, а самото правителство има намерение да предложи по-сериозни социални пакети до края на годината.

Проф. Ангелов обаче не препоръчва като първо действие емитиране на дълг. В писмо до премиера Орешарски той предлага "драконовски мерки" за събиране на данъците, както и съкращението с 10% на административните разходи.

Все пак тегленето на заем в размер на между 1-3 млрд. лева не би застрашило икономиката.

Георги Ангелов обаче не се съгласи с тезата, че ситуацията застрашава събираемостта на данъците и посочи, че служебното правителство е успяло да ги събере без пълни правомощия и без действащ парламент зад гърба си. За него най-лесното действие за повишаване на приходите е емитиране на дълг и вероятно към това ще пристъпи правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

73
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 10 години
Ако този заем наистина е за предпенсионни *** (което също е съмнително) и които били толкова деквалифицирани и неконкурентоспособни, че не можели да си намерят работа ами трябвало непрекъснато да им се раздават пари наготово за да ги трошат като финансират чужденците от супермаркетите ... това е направо без коментар. Хората в цял свят работят за парите си. Как така ще се раздават пари срещу нищо. Как става тая работа!?Като искат да им дават пари, да напишат европейски проект за временна заетост, да вземат по него 2.5 млрд, да върнат заема от 1.5 млрд. и пак ще разполагат с 1 млрд. чисти (които, обаче вече няма да са заем). И много по-добре е да им създадат заетост срещу заплащане. Да залесяват поразените от киселинен дъжд гори напр. с хибридни киселинно-устойчиви растителни видове. Поне ще подобрят имиджа на туризма ... и състоянието на здравеопазването в страната, защото 90% от съвременните хронични болести са пряк или косвен резултат от безразборното замърсяване на околната среда
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Абе, бегемане-я отскочи в другата тема, да ми разкажеш какво мислиш за промените в Конституцията-какви трябва да са? Не се крий, душко:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Състав на Софийски градски съд постанови 11 години затвор при строг режим за Митхат Табаков и 10 години затвор за Гюнай Сефер. Бившите депутати в 41-вото Народно събрание бяха признати за виновни за това, че са получили неправомерно над 370 000 лв. от Публични инвестиционни проекти" ЕАД чрез деклариране на неверни обстоятелства за извършени строително-монтажни работи.Третата подсъдима по делото Росица Милчева също беше призната за виновна.Злоупотребите на обвиняемите са свързани с две обществени поръчки за строеж на 7-километрова отсечка от селски път между с. Окорш, община Дулово и главния път Силистра - Шумен в края на 2006 г............................Ей това са експертите на БСП и ДПС, все крадци и престъпници.Орешарски е параван на организираната престъпност в България.Оставка!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
70
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
"И по-точно, че за да бъде независима една власт, едно от изискванията е да има определен мандат. " тотална глупост-оня пич с произведенията ли го е написал?Взема да го прочета-то взе да прилича като хумористична книжка:)И в същност има мандат...но и да нямаше-независими ли са монарсите? Щото виж-те нямат мандат. Иначе-да, прав си-обвързано е с мандата на НС-както казах-чети, ако можеш-делегираш власт на някой, той взима решения вместо теб. Както споменах по-рано-чл. 1 от Конституцията-властта е една, разделена на три. А тия велики Щати, дето си си ги заплюл-дори да е така(щото е съм чувал за подобно нещо-с различни по големина мандати, в една и съща институция), в България(и въобще на континента) е решено така-различните институции имат различен мандат. Абе-тая глава на раменете ти за какво я ползваш?:) Не става само с ядене, момче:) И след като ме разходи из материята, нека те завърна пак-президента, ако не е в изпълнителната власт няма работа с това вето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
69
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
И още нещо за мандатността: За да се избегнат моментните влияния, се прави така, че мандатите на хората в дадена власт да не съвпадат. Т.е. част от тях се избират сега, а друга част след някоя и друга година. Така работи американския конгрес - там половината депутати се избират през една година, а другата половина след две години. Така състава на конгреса се обновява на всеки 2 години. Затова не е много удачно (както си написал), да има избори по едно и също време за две власти (примерно законодателна и изпълнителна) - по-добре е да са разминати във времето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
68
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
За да излезем от личните нападки (които ти инициира!), ще се опитам да ти дам един съвет: Отвори някоя от онези книги, които казваш че са около теб и прочети за мандатността. Няма начин там да не пише нещо по този въпрос. И по-точно, че за да бъде независима една власт, едно от изискванията е да има определен мандат. Мандат който не може да бъде прекъсван по нечие друго усмотрение. Така например, главния ни прокурор има такъв мандат. Такива мандати имат и конституционните ни съдии. Но правителството няма! Повтарям - НЯМА такъв мандат. Правителството (изпълнителната власт) може да бъде свалено по всяко време от парламента (законодателната власт). Което прави правителството напълно зависимо от парламента, а от там следва, че (дефакто) няма разделение на двете власти. Което е нарушение на принципа за разделението на властите. Просто е - опитай се да го осъзнаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
67
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Момко, много си малък и късоглед за да ми даваш определения. ...А и си застанал на ниско, виждаш само тревата и си мислиш, че това е всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
66
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
абе пич- вярно спри да се излагаш :) Чети си там хората дето пишат произведения и си мисли, че са научни трудове. И ме замеряй още с тях:) Но си ги дръж за себе си, че си личи, че не ти е в амплоато и ти личи яко.А ако питаш що се хабя-спирам след минути-както написах в другият пост-жената я няма няколко дни и аз съм умрял от скука, но ей сега се прибира и приключвам с вас:)Абсолютист ми вика...илитерат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
65
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
За малко да пропусна - ти ако си доволен от живота що се абиш да ме репликираш, а?! Ами гледай си там живота и се радвай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
64
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
...Не че съм очаквал такъв отговор де - Първанов беше същия абсолютист като тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още