IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС иска единна цена на руския природен газ

Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС, коментира Йотингер

14:00 | 02.05.14 г. 48
<p>
	Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: Европейската комисия</em></p>

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: Европейската комисия

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави-членки, предаде Ройтерс.

Това е съобщил еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на Европейски енергиен съюз с цел намаляване енергийната зависимост на Европа от Русия. Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Това не е в резултат на това че сме в ЕС ! Това е рузултат от клептоманията и клептоманското управление,което допуска да има дефлация в цените на трайните стоки. 2007 година в строителството често срещаното заплащане беше 1500 евро на месец или 3000.В момента строителите които си намериха работа извън България пак ги вземат тези пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 3
SSIW
преди 10 години
С обезценка на лева, ще може да повлияеш на цените на храни , земеделска и животновъдна продукция наше производство и до някъде на цените на жилищата (т.е. цената на терена), но за почти всякакви други промишлени стоки, приоритетно се ползват вносни суровини и вносно производствено оборудване, което няма да ни позволи да получим голямо експортно предимство. Апък иначе за ЕС: в предния си пост не говорих за сегментация, вътре м/у членове на ЕС, а за преминаване, към съюз с играчи вън от ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Всички си спомняме кошмарните години 1996-1997, когато заплатите и пенсиите у нас паднаха до 5-6$ на месец. Голяма илюзия е да се заблуждаваме, че днес сме по-богати от тогава. Днес са на лице следните интересни абсурди:1 заплата = 5 кила кашкавал1 заплата = 2 чифта маратонки1 заплата = 1 резервоар гориво1 заплата = 1 нощувка на курорт1 заплата = 4 ризи1 заплата = 1 сметка за парноБлагодарение на ЕС символично газим във вода до кръста, но умираме от жажда независимо това. Ако някой се сеща за друго ефективно лечение на тази страшна болест освен връщането на свободно колебащия се лев да сподели с нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
supertrader
преди 10 години
Само Германия е проблем, с другите силни държави няма проблем. Проблема с Германия произтича от експортната ориентираност на икономиката и, тя трябва да си бъде отделно то останалите. Не може да консумира колкото произвежда, ОК ! трябва да плаща мита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
studioaa
преди 10 години
Аз подкрепям мнението на Сорос и според мен той е много прав за положението в ЕС. Създаването на допълнителна сегментация няма да помогне на България, а единственото нещо, което може да ни извади от комата е трайното изваждане на БСП/ДПС от властта и премахване на валутния борд който е основната причина за бедността у нас. Ние имаме огромна нужда от много по-слаб лев, не за да стимулираме експорта, а за да струтим цените на стоките произведени у нас, както и на жилищата. Когато разходите на едно семейство за жилище/енергия и храна паднат драстично, това ще намали бездността, ще намали износа на капитали и ще създаде много повече работни места за всички, защото ще остават много повече пари за други неща и следователно много по-силна икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
SSIW
преди 10 години
Обратно, ако се появи конкурентен център (иконом. пространство/пазар), който да се бори за интегрирането на тези държави в своята система, тогава образно казано ще се получи наддаване и сегашната европейска периферия, ще е в състояние да извлече далеч по-изгодни условия на участие в такова икономическо-търговско пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
Единствените държави, които имат ползва от ЕС за големите икономики Германия, Франция и Англия, докато всички останали страдат наимоверно много от общия пазар----За да се промени нещо, тр. да се появи алтернативен Пазар (зона в която вътрешно-общностно циркулират суровини, финанси и продукция/услуги), зона със свои митнически бариери и преференции за производството на членовете на такава зона. Т.е. тр. да възникне конкуренция, поне между две такива икономическо-търговски пространства, за привличането на тези маргинализирани държави в ЕС (който не са нужни на ядрото, като производствен капацитет). Докато не се появят гравитационни сили, които да се стремят да ги откъснат от влиянието на ядрото на ЕС, ядрото ще е в състояние с минимални разходи и минимално споделяне на ползите от общия пазар, да поддържа режима на протекторат в тези държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
Pyramid
преди 10 години
Тези партийни каси, мен ако питаш, да ги вземаме на абордаж, че аман съм рекъл от продажници. А Европа има един МНОГО СЕРИОЗЕН проблем: Тя дори не е федеративна. При това положение, Русия е в пъти по-мобилна при вземането на решения и провеждането на политики, докато при нас регионалните тежнения си казват думите, бюроклатите дълго се пощят а, накрая, като се стигне до прилагане на /каквото и да е/ и предваритилен, текущ и последващ контрол, и потенциалът за корупция е страховит, и моментът, най-често, изпуснат. Та, ще се изпотят някои хора с Русия. Няма да ги мисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 10 години
да, лятото и аз мога без газ... *** виж като дойде зимата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Всъщност искам да допълня, че от 2013г за пръв път в историята Канада и Австралия бият САЩ по БВП на глава от населението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още