IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска единна цена на руския природен газ

Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС, коментира Йотингер

14:00 | 02.05.14 г. 48
<p>
	Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: Европейската комисия</em></p>

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: Европейската комисия

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави-членки, предаде Ройтерс.

Това е съобщил еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на Европейски енергиен съюз с цел намаляване енергийната зависимост на Европа от Русия. Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Един братовчед на майка беше взел пари на заем от роднините и направи магазин за техника 90те години и върна парите на всички за...за някакво смешно малко време(примерно-6 месеца)-явно е имало ужасен глад да пазаруват хората... е и сега има глад, ама пари няма, за жалост:) Как да е-няма скоро да се върне това време, не и докато съотношението на работещи/неработещи(тук говоря по принцип за слабите групи не за малцинствата конкретно, даже смятам пенсионерите за по-голяма тежест) не се промени. Та явно трябва да поизмрем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Аз съм споменавал-доста съм млад, за да помня това време, но ако се замисля-със сигурност вътрешният ни пазар е бил по-добър за масови стоки тогава, от колкото сега:)Терминал 2 не е изход иначе има какво да научи човек постовете. Вчера посрещах мой много близък, който от 9 години не се беше прибирал, но сега смята повече да не заминава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
сичко ше се опраи. И бях много активен в процеса на "демократизация". Не знам дали можеш да си представиш колко съм разочарован. Да, наистина "имам право" на дребен бизнес, обаче на мен половината от усилията ми отиват да се боря със системата и нелепите и изисквания, вместо да си върша работата. А за терминал 2 вече съм стар и те така. Сега ми остава само да чакам да дойде кризата, защото по време на криза съм много добър. А на държавата свет ше и се извие. Но това може да са и само мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
Знаеш ли, "имаш право на дребен бизнес" е малко условно казано. То по принцип имам право и президент на страната да стана. Откак е дошла демокрацията се занимавам с дребен бизнес и по едно време ми хрумна нелепата идея, че по Тошово време условията за дребен бизнес бяха ... по-добри. Имаше едно предприятие - Ширпотреба се казваше в което човек можеше да работи в своя работилница и със свои машини. Аз самият съм работил 3 години на шприц. Разликата с държавните предприятия беше огромна. Например - много се държеше на качеството. Сбъркаш ли някой детайл шефа идва и ти казва - прави нов. За сбърканата продукция заплата няма. Ама впоследствие нещо ме домързя да бачкам и пак отидох на държавна работа в един институт. Там до края на март не се работеше. През обедната почивка отивахме в един ресторант и се прибирахме към края на работното време. А заплати си получавахме най-редовно - макар и малки. И там имаше "частно", макар и нелегално. Та като дойде демокрацията и си викам - е те сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
Преди малко обяснявах на жена ми, че трудно виждам принципни разлики между СССР и ЕС-квоти за производство, единни цени, контролирани медии, санкции ако не си послушен, даже и общ враг си имаме и забрана за самостоятелна външна политика(а и вътрешна, ако помним изказванията на френският и немският посланици по време на протестите). Само сега имаш право на дребен бизнес(ако едрият не те задуши), ама това е малко успокоение, а и преди е имало ЧасПром.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Да, затова казах, че сме изпуснали каруцата вече. По-вероятно безвъзвратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Установихме, че по една или друга причина, до момента не се е появил този юнак, които да инвестира тук в такова начинание и с нужния мащаб. Явно, ако държавата не е в състояние да привлече чужди инвеститори, то кръга на потенциалните, крупни такива тука на наша територия, които да се нагърбят с такава задача или се свива до отделни субекти или въобще клони към нула (просто при цялото крадене в държавата, пак сме назад с натрупването на капитали, което се е осъществило за векове в някой др. страни ония са крали от целия свят;))). Тогава единственото решение остава, държавата да ги направи тези инвестиции, като най-крупен собственик на активи, с отворен достъп до финансиране и то в такива размери, което не е посилно за никой друг икономически субект в БГ. Съвсем очевидно е, че държавата не се засилила да предприема подобни стъпки, нито е ясно, какъв капацитет реално има, за реализацията на такава стратегия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 2 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Проблема не е в оборудването и купуването му! Повярвай ми. Проблема е, че...-----------------Ами моята версия за проблема е следната : в България не са се появили тези инвестиции, които да създадат гръбнак на икономиката и на тази база да се надгражда. Защо не са дошли тези инвестиции? вероятно една от основните причини е защото е имало къде другаде да отидат при по-изгодни условия и по-добри перспективи (плюс някой политически съображения;))). По въпроса за земеделието и това, че там действията на държавата бяха от А до Я фиаско, е трудно да се спори. Също така съм съгласен с колегата по-долу, че свободния лев, ще стимулира търсенето на бг-продукт (този, който се произвежда в момента), НО ... Другото нещо в което, аз съм убеден е, че единствено със земеделие, манифактурно производство и дюкянна търговия (в общи линии това, което наричат малък и среден бизнес), развита държава трудно ще станем, ще ни трябва индустрия и промишленост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Извинявай,ти правиш ли, изобщо, разлика между амортизиране и износване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не си прав, че вътрешния ни пазар хич го няма. Нижди има много но няма кеш, който да върже потребностите към задоволяването им. Проблема не е в оборудването и купуването му! Повярвай ми. Проблема е, че като отворена икономика ние свикнахме да внасяме наготово, защото "всичко го има измислено и що ще се трудиш да прайш нещо дето го има вече". Каруцата сме я изпуснали отдавна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още