IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС иска единна цена на руския природен газ

Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС, коментира Йотингер

14:00 | 02.05.14 г. 48
<p>
	Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: Европейската комисия</em></p>

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: Европейската комисия

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави-членки, предаде Ройтерс.

Това е съобщил еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на Европейски енергиен съюз с цел намаляване енергийната зависимост на Европа от Русия. Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 2 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
Не е нужно обурудването ти да е с произход Германия, можеш да купиш сносно оборудване и от Китай, САЩ, Русия или Бразилия, а отношението цена/качество далеч надминава немското на всички тези източници. Оборудването е дълготраен актив, и се амортизира за 20 г а не за 5. Всяка една от тези държави има по-голям пазар от Германия +Франция +Англия взети заедно и този пазар се развива много по-бурно. За всяка една от тези държави бихме могли да изнасяме нашата земеделска продукция и продуктите от други производства. Бихме могли да купуваме и далеч по-евтини ресурси отколкото сега пак от тези държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Правилно за това, че ще има ръст. Нооо ... някой тр. да инвестира крупни суми във валута (първоначално за вносното оборудване, а после за суровините за производство - ако се използват такива) и ще очаква да си възвърне именно тази валута , откъде ще дойде тя, ако няма износ, а левчетат инфлират спрямо валутата в която с направени първоначалните инвестиции?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 4
studioaa
преди 10 години
Подценяваш вътрешния ни пазар. За да го задоволиш на 100% означава да увеличим родното ни производство 7-8 ПЪТИ, а не със 7-8%. Това е колосален ръст за бизнеса. Връщането на лева ще намали драстично първоначалната инвестиция за бизнес, понеже повечето разходи са номинирани в левове. Връщането на лева ще срути цената на електроенергията, защото по-голямата част от нея идва от местни източници. Ще позволи премахване на въглеродните квоти и ще срути и цената на жилищата, намалявайки общотото чувство за бедност. Българите ще имат много повече свободни средства, които да харчат в нашите летни и зимни курорти както и да посещават кина и концерти много по-често от сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
За хранителната, земеделската и животновъдната продукция съм 100% съгласен, че можем и трябва да я заменим с изцяло наше производство. За мн. други промишлени производства обаче, първоначалните инвестиции са големи и са ни нужни обширни и сигурни външни пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Това, че страната е извън общия пазар на ЕС, не значи че може да продава никакви стоки там, може да се създадат споразумения за свободна търговия на някои стоки, но не на всички както е сега. Най-важното правило е в България да се потребявяват предимно наши стоки, а не вносни както сега. Абсурдно е да внасяме домати, картофи, хляб, сирене и кисело мляко както сега. След като се възстанови родното производство на тези стоки, ще се възвърнат много загубени работни места. Няма нужда да произвеждаме нещо скъпо и да го изнасяме на САЩ или Западна Европа, за да бъдем нормална държава. Ние нямаме нужда нито от немските коли, нито от френските вина, нито от британските лекарства нито от швейцарските шоколади това е истината. Освен това данъците да добив на природни ресурси у нас са смешни и водят до ограбване богатствата на държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ние в момента не произвеждаме достатъчно, за да задоволим собствените си нужди, а ти говориш за някакъв фантастичен експорт----------------------------------Ами не, друг въпрос задавам : " Кои са субектите, които ще направят инвестициите за възстановяване на тези производства, при положение, че реализацията на продукцията ще е насочена само към вътрешния пазар?" За тези инженери които казваш, че експортираме, тр. да има фабрики и заводи в които да работят именно тези първоначални инвестиции май няма кой да направи, още повече, ако разчита само на вътрешния ни пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Сам казваш , че работни места (до колкото) се създават, са в леката промишленост, без висока добавена стойност, с по-скромни размери на първоначалната инвестиция. Скъпите като първоначална инвестиция производства и сектори, няма как да разчитат само на вътрешния ни пазар за възвращаемост (а там тази първоначална инвестиция, вече е фактор в себестойността на продукцията). Като оставим на страна услугите и ИТ разработките (в които области могат да се реализират ограничен кръг хора, защото опира до интелектуални заложби), всяка друга сфера с по-висока добавена стойност (и по-високи възнаграждения) е свързана със сериозен разход за първоначалната инвестиция и няма как да се избие само от вътрешния ни пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Цената на оборудването формира много малка част от цената на повечето продукти и по правило се амортизира за много дълъг период от време (20-25г). Ние в момента не произвеждаме достатъчно, за да задоволим собствените си нужди, а ти говориш за някакъв фантастичен експорт на европейските пазари. Такова нещо има само на хартия, но не и в реалната българска икономика. Прав е нашия президент, България екпортира само и единствено лекари и инженери на ЕС и нищо друго. От нас зависи да променим това, а без собствена валута няма никакъв шанс за промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
абе има доста малки фирми предимно шивашки, както дограма, мебели и подобни, които разчитат предимно на износа. Безпосрно много изнасят и цената, която дават е ниска, но това е предимно и главно заради мизерните заплати, които раздават. А с мизерни заплати освен да си платиш комуналните услуги (които се владеят пак от чужденци) нищо много повече неможеш да направиш. Т.е. няма как да мръдне икономиката напред - ОСОБЕНО в провинцията. За София не говорим (за сега).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Пропускаш в разчетите и компонентата в цената на продукта, която се формира от производственото оборудване (което като правило е предимно внос), но както и да е. Въпроса е, какви инвестиции са необходими и къде са реалните субекти, които ще ги извършат, ако говорим, че целта ще е основно вътрешния пазар (защото ако някой от вън имаше намерение да прави производство тука, за да завладява европейските пазари , вече щеше да го е направил)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още