IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС иска единна цена на руския природен газ

Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС, коментира Йотингер

14:00 | 02.05.14 г. 48
<p>
	Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: Европейската комисия</em></p>

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: Европейската комисия

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави-членки, предаде Ройтерс.

Това е съобщил еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на Европейски енергиен съюз с цел намаляване енергийната зависимост на Европа от Русия. Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
В България един неграмотен строител вземаше между 600-900 евро в бума на строителството, а на supertrader му се привиждат някакви фантастични числа. Тези хора, през живота си не са виждали повече пари на едно място отколкото струва една крава и си помислиха, че държат пилето със златните яйца. Радостта им продължи твърде дълго бих казал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Да не би да говориш за времето малко преди да се пукне строителния балон? Тогава всичко беше мед и масло ... докато спря да бъде мед и масло. А защо имаше балон? Защото кредитирането мина всякакви разумни граници. Както междувпрочем пак започна да става в момента. Видяхме, че европата леко тръгнала да се възстановява и юруш на кредитите!! Ако нещо не се промени в тази система до 5 години ще се повтори сценария от 2008 и 2009-та. И никакъв борд няма да ни спаси. Щото в момента да говорим че борда ни пази е абсурдно. Хората се пребиват да минат през терминала, а ние продължаваме с мантрата, че борда ни пази стабилни. Накрая ще останем една шепа хорица да си разменяме хипер скъпа валута.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 5 rate down comment 0
studioaa
преди 10 години
За пореден път показваш, че изобщо нямаш трезва преценка върху числата. За да вземеш 3000 евро чисто в Германия трябва заплатата ти да е около 70 хил. евро годишно или 95 хил. $. Германия не е български данъци все пак. Уверявам те, че няма НИТО ЕДИН майстор строител, които който печели толкова там, може би някой от строителите е сънувал, че печели толкова. Реалистичното възнаграждение на един строител в Германия е 1400-1900 евро на месец чисто или иколо 1400 лири във Великобритания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Някой сигурно е вземал и над 3000 лв, Дан. Някой, ама далеч не всеки. Та, няма ли покупателна способност, чудо голямо, че /уж/ има пазар. Особено за трайните стоки, ако цените са преколено високи...продавачите се налага дълго , дълго да чакат. Пазар винаги е имало, има и сега, ама тези с нереалните очаквания още не са изтрезнели. Аз не бъзрам, има време тези, дето са с акъла си, да разберат, що е то виртуална загуба, що е пропуснати ползи и т.н. А за останалите ...ами да губят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 4
supertrader
преди 10 години
Бъди реалист - 3000лв. заплати се плащаха, не да ми говорят за средна заплата 450 евро като за чудо.Ако цените не падат ще има пазар, сега няма защото цените падат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Перцакват другите, това не почтенно и не виждам защо трябва да сме в съюз с тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 2
studioaa
преди 10 години
Ние произвеждаме само 7% от това, което потребяваме. Ние не експортваме нищо, с изключение на обучени лекари и инженери, и нямаше нужда от общия единен пазар. Само собствената валута може да промени това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
Дефлацията е общ показател на паричното обращение, не на тези или онези стоки. И не е резонно, щом определени блага не са достатъчно достъпни и не може да бъдат свободно придобивани в страната от нейните граждани, да се търсят допълнителни способи цените им да се поддържат /ти мани цените, ами и ръст на същите/ с единствената мисъл да се угоди някому, закупил някакви НИ и мечтаещ да ги продаде на далаверка. Бъди реалист, слез на Земята: Стоките струват толкова, колкото вземеш за тях. Пазарът има определена покупателна способност и, не се ли впишеш, не той е виновен, а ти имаш проблем, дето имаш нереални очаквания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
studioaa
преди 10 години
Изобщо не си прав за това. Искам да припомня факта, че единица продукция = суровини + енергия +разходи за труд + печалба + данъци.Слабия лев не може да намали единствено първите 2 променливи от уравнението, докато ще съсипе последната променлива. За да изнесеш печалбата ще трябва да конвертираш левовете в евро, а това ореже ще печалбата много сериозно и ще спре износа на капитал поне частично, което е голяма цел на реформата. Когато лева движеше икономиката, покупателната ни способност беше в пъти над сегашната с еврото, защото можеш да размениш левовете за много повече родни стоки отколкото сега. Абсурдната ситуация на внос на домати от Йордания, картофи от Египет се секне и на много хора ще им загине бизнеса за вносители заради това скачат и защитават борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Pyramid
преди 10 години
Дани, дай да се разберем: Германия си е написала домашното и сериозно и отговорно си върши работата. ЗАТОВА е отличник и, ЗАТОВА, не бива да я виним. Като си свършим нашата работа така, както те, тогава може да сочим с пръст. Хем посрани, хем големи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още