IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС иска единна цена на руския природен газ

Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС, коментира Йотингер

14:00 | 02.05.14 г. 48
<p>
	Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. <em>Снимка: Европейската комисия</em></p>

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Снимка: Европейската комисия

Европейският съюз (ЕС) иска единна цена на руския природен газ за всички държави-членки, предаде Ройтерс.

Това е съобщил еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер, който е във Варшава, за да се срещне с представители на Русия и Украйна във връзка с газовата война между двете източноевропейски държави.

Йотингер говори след среща с полския министър-председател Доналд Туск, който пък предложи създаването на Европейски енергиен съюз с цел намаляване енергийната зависимост на Европа от Русия. Туск предлага и съвместно закупуване на руски газ на европейско ниво като част от новия енергиен съюз.

"Искаме единна цена на газа за общия европейски пазар", заяви Йотингер на съвместна пресконференция с Туск.

Еврокомисарят каза още, че Европа трябва да изгради паневропейски мрежи за транспортиране на природен газ и електроенергия, включително повече интерконектори, както и терминали за втечнен газ с цел повече диверсификация на източниците на синьото гориво.

“Играта “разделяй и владей” и каквато и да е игра от този тип, която Москва предлага, не може и няма да бъде приета от държавите-членки на ЕС”, каза още Гюнтер Йотингер.

В момента държавите от общността купуват руски газ въз основа на двустранни договори с Москва и плащат различни цени, посочва информационната агенция. Общите покупки биха подобрили мощността на ЕС за водене на преговори и за понижаването на цената.

“Ние имаме много големи различия по отношение на цените на природния газ. Колкото по-висок е делът на руския газ в доставките на една страна, толкова по-високи са цените”, коментира още еврокомисарят.

Въпреки няколкото газови кризи между Русия и Украйна и частичното спиране на доставките на руски газ за Европа, транзитирани през Украйна, Брюксел не успя да намали зависимостта си от вноса на руско синьо гориво. Държавите от общността задоволяват около една трета от нуждите си от природен газ с доставки от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 6
studioaa
преди 10 години
Германия никога не е била толкова богата и могъща отколкото сега, а България е точно на обратния полюс, никога не сме били толкова бедни отколкото сега. Тъжен факт за съжаление. Единствените държави, които имат ползва от ЕС за големите икономики Германия, Франция и Англия, докато всички останали страдат наимоверно много от общия пазар. Възможно е Германия да изпревари САЩ по БВП на глава от населението съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 7
Pyramid
преди 10 години
А аз не съм сигурен дали Германия, Полша, Холандия, Белгия, Австрия, Чехия, и Словакия ще останат на същата позиция, ако Путин се съгласи...при условие, че цената се осредни за крайния потребител но, така щото общите разходи да не са под текущите. Очаквам това да облекчи нас но, да натовари още захранваните по Северен поток и по старото трасе през Украйна. Добра или лоша, Русия е основен доставчик и едва ли ще сдаде позициите си без бой. Отделно, немците може да поискат да донатоварят СП заради транзитните такси и, доколкото властта в Украйна в момента се ***, дядо Иван /Опс, В.В.П./ ще се изкефи да им вратне крана. Много са на кантар нещата въпреки, че звучи добре.Твърде добре, за да се реализира.Ама данО, ще стискам палци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
supertrader
преди 10 години
Това с цената не газта не е пазарна икономика, то е разделяйи владей и когато някой се опитва да разделя и разединява държавите от една икономическа общност то е напълно резонно да срещне отпор и да не му се получи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 4
supertrader
преди 10 години
А дано ама на дали , защото Германия купува много евтино и това евтино го плащат такива като нас пъки му работи на Путин схемата - разделяй и владей така. Германия стабилно използва ЕС и го прадава само и само да се задърържи мощна експортно ориентира икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
karadjata
преди 10 години
Най-накрая тия европейски *** ще се сетят да искат една и съща цена за всички страни членки, от това поне и ние ще можем да спечелим поне нещо от това членство, че да се подобри и бизнес климата и да сме по конкурентно способни на другите държави членки. а дано това с единната цена за всички се случи скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още