IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Среброто поскъпва с близо 7 на сто след неочакваното решение на Федералния резерв да не намалява оборотите на печатницата

08:06 | 19.09.13 г. 56
Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Златото и среброто поскъпнаха рязко след изненадата, която Федералният резерв поднесе на пазарите вчера. Ръководителите на централната банка решиха да не намаляват оборотите на печатницата и да запазят без промяна програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара.

Този ход не бе очакван от пазарите, тъй като през последните месеци различни представители на ръководството на Фед, включително и самият ръководител на институцията Бен Бернанке, даваха ясни сигнали, че се обмисля постепенно свиване обема на изкупуване на ценни книжа.

Ръководителят на Фед Бен Бернанке засега не се ангажира със задачата да започне с постепенното намаление на стимулите в месеците до края на годината. Стъпка, за която той загатна преди време.

„Няма определено начертан график. Трябва да подчертая това“, каза той по време на пресконференцията. „В случай, че данните потвърдят нашите основни очаквания, ако сме достатъчно убедени в перспективата…, то едва тогава може да има действия по-късно през тази година.“

Решението предизвика рязко отстъпление на щатския долар срещу еврото, като за часове зелените пари изгубиха над процент, за да се върнат над 1,35 EUR/USD.

Ефектът от действията на Фед обаче бе далеч по-силен на пазара на благородни метали.

Цената на златото записа най-голямо повишение за последните 15 месеца, повишавайки се с 4,1 на сто до 1 361 долара за тройунция. Въпреки повишението обаче благородният метал, който от април се търгува в условията на мечи пазар, се движи с поевтиняване от 19 на сто от началото на годината.

Среброто пък поскъпва още повече – с близо 7 на сто до 23,08 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 14
mos70
преди 10 години
От септември 2011 долар/злато рязко се потопи по простичката причина, че....стана ясно, че играта свърши и надежда няма- ЕС и САЩ вървят надолу, т.е. няма оптимизъм....е как няма да спадне! За какво да купуваш злато и с какво?!? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 13 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Не, защото в този период на време, покупките на луксозни стоки силно намаляват и даже спират... всички "звезди" стартират продажбата на многоспалните си имоти, луксозните коли намаляват продажбите и т.н. ... PORSCHE Carrera GT се спира от производство - много обичам този пример за такива като теб... особенно показва инерционния момент в очакванията ;)))и е още по-интересен факта КОГА точно става това: May 6, 2006 - а знаеш ли че точно тогава ФЕД сготвя вече подготвената криза? - и наште момчета са били предупредени за идващото и те НЕ СА ОЧАКВАЛИ инерционни моменти ;))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 14
mos70
преди 10 години
Обяснявам пак простичко и нагледно:* локалният пик на долар/злато е през март 2008. Тогава все още евро/долар не беше на върха* месец по късно през април 2008 евро/долар удря първия връх- 1.6016. През това време златото започва да коригира. Знаеш, че все пак има и инерционни процеси, които траят и с месеци* юли 2008 г евро/долар удря вторият връх от "двойният връх" и плувката почва да се потапя, като златото през този период също продължава да коригира (отново в синхрон с теорията ми :))* от октомври 2008 долар/злато започва похода нагоре по две причини: първа-инерционната причина, наречена "убежище" след като в САЩ вече започва пукането на балона, и втора причина- заработва печатницата на ФЕД, т.е. "напомпване на надежди"! Е как няма да покачва! :))************************************************************************************Убедих ли те, че теорията ми е 100% работеща и че, златото има поведението на "луксозна стока"! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Добре е, че си се определил че си прав :))Ама има няколко разминавания, над които искам да помислиш:когато е/$ стига 1.6 голда е вече надолу! Максимума му е при 1.45 !! - до тук все още си донякъде прав - ДА!Нооо...В ТОЗИ ПЕРИОД на Голдовски Разтеж ( 1/2007 - 6/2008 ) ВЕЧЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ НЕ се купуват луксозни стоки!Искам да ти кажа да си доизгладиш теорията дето намесваш луксозните стоки (1) и където за парично предлагане приемаш основно Quantitative easing (2)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 0
toto 2
преди 10 години
Че те вече на пластмаси започват да печатат пари ,а и парите стават все по-виртуални
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
Златото може да се върне, като разменно средство, заменяйки хартията и това може да стане по една много банална причина: не е изключено човечеството да преживее такъв технологически (пък и друг вид ) регрес, че да се изгуби технологията за печатане в/у хартия. С две думи, говорейки за златния стандарт, също трябва да имаме на ум старото правило: внимавай, какво си пожелаваш може да се сбъдне ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 17
mos70
преди 10 години
погледни евро/долар през посоченият от теб период....числото 1.6038 да ти говори нещо!? ;)Оптимизъма в Еврозоната движи цената на златото, през този период, което пак подтвърждава тезата ми- има ли оптимизъм, има интерес към лукса! През лятото на 2011 стана окончателно ясно, че играта свърши (тогава беше и пика с кризата в Гърция)....и златцето тръгна надолу!Прав съм...да знаеш! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 26 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
А "твоята теория" как обяснява периода 06/2005 - 06.2008 - преди старта на Quantitative easing ??? - тук имаме един ръст в цената на Голд-а почти 2.5 пъти БЕЗ Quantitative easing и БЕЗ покупки на луксозни стоки???Ха мислете повече де ;)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
mos70
преди 10 години
А като печатаме кухи пари, т.е. "надежди в аванс", после кой ше плаща сметката? Нали виждаш, вече 5-а година, до какво води 40 годишното кухо печатане....до ФАЛИТ!Не може и не бива да се печата, ако зад това няма създадена "материя", а са едни голи надежди! Няма кой после да плати сметката на измамените надежди! Стегнато движение в рамкиран канал- това е истината....без възможност за резки движения в двете посоки...с други думи- "рамкирана" пазарна икономика- така вижда аз нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 25
daller
преди 10 години
Абе идеята и ние да печатаме пари за да расте икономиката ни е добра, обаче по-важното е как да се разпределят тези пари. Американците ги дават на богатите, а според мен ние трябва да ги даваме на бедните: социлано-слабите, пенсионерите, безработните, малцинствата, и т.н.Иначе, просто ще пшовтторим несправедливостта, да даваме пари на богаташите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още