IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Среброто поскъпва с близо 7 на сто след неочакваното решение на Федералния резерв да не намалява оборотите на печатницата

08:06 | 19.09.13 г. 56
Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Златото и среброто поскъпнаха рязко след изненадата, която Федералният резерв поднесе на пазарите вчера. Ръководителите на централната банка решиха да не намаляват оборотите на печатницата и да запазят без промяна програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара.

Този ход не бе очакван от пазарите, тъй като през последните месеци различни представители на ръководството на Фед, включително и самият ръководител на институцията Бен Бернанке, даваха ясни сигнали, че се обмисля постепенно свиване обема на изкупуване на ценни книжа.

Ръководителят на Фед Бен Бернанке засега не се ангажира със задачата да започне с постепенното намаление на стимулите в месеците до края на годината. Стъпка, за която той загатна преди време.

„Няма определено начертан график. Трябва да подчертая това“, каза той по време на пресконференцията. „В случай, че данните потвърдят нашите основни очаквания, ако сме достатъчно убедени в перспективата…, то едва тогава може да има действия по-късно през тази година.“

Решението предизвика рязко отстъпление на щатския долар срещу еврото, като за часове зелените пари изгубиха над процент, за да се върнат над 1,35 EUR/USD.

Ефектът от действията на Фед обаче бе далеч по-силен на пазара на благородни метали.

Цената на златото записа най-голямо повишение за последните 15 месеца, повишавайки се с 4,1 на сто до 1 361 долара за тройунция. Въпреки повишението обаче благородният метал, който от април се търгува в условията на мечи пазар, се движи с поевтиняване от 19 на сто от началото на годината.

Среброто пък поскъпва още повече – с близо 7 на сто до 23,08 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 7 rate down comment 5
mos70
преди 10 години
Като тегля чертата на дискусията (с което и ще приключа)- "ценноста" на златото, извън био-химичните му свойства и използването му в някои производства е.....нереална! Тя е емоционална и куха....както и на *** пари!Виж за оръжията си прав...те са реално са по-ценни от златото, щото с тях може да си набавиш "хляб", когато не ди достига....:)))) Ама със злато можеш да си набавиш "хляб" само и единствено, ако има някой друг, който вярва (т.е. има "надежда"...пак опряхме до нея), че ще може да направи същото...:))) Т.е. при златото- всичко е в главата, но...при С-400 - е в материята! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
ЗАЩО, ще разбереш когато прегледаш химичните и физичните особености на всички метали в Менделеевата таблица, ако искаш може и неметалите - примерно въглерод - основна съставка на диамантите. Само не ме питай защо са ценни диамантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Концепцията за цялото ти съществуване е в главата ти. Затова има твърди основни на които да стъпиш. Прав си от древни времена има 2 важни материални основи на които да стъпиш. Злато и Оръжия, като ако имаш повече от едното може да го ползваш за да си добавиш другото. Това е глобалната мисъл. Ценноста на хляба идва от стомаха ти, който скърца, и ако нямаш умения да го направиш, трябва да имаш нещо срещу което да го размениш. Защо са избрали златото... прочети следващия пост ->
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 6
mos70
преди 10 години
Защото е "прието" още от пещерите, че златото е "еталон", който може да служи за размяна. Която размяна ще можеш после да размениш за "хляб"! "Ценноста" на златото, както и на всяка стока, вкл. и на парите.... е в главата....и никъде другаде! Тъй като обаче златото не може да се печата, а се купува, т.е. разменя се за "надежди", т.е. неговата цена е правопропорционална на количеството "надежди", т.е. кухи, хартиени пари!Толкова ли не може да разбереш глобалната ми мисъл!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 0
deant
преди 10 години
А от къде ще вземеш хляб? Откъде ще вземеш маса? Откъде ще вземеш дрехи? Или имаш всички умения да ги създадеш тези неща? Защо според теб Китай и Индия изкупуват златото? Щото идват добри времена ли? Защо САЩ не може да върне златото на Германия? А защо изобщо германците си искат златото? Това са все въпроси интересни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 7
mos70
преди 10 години
Златото се пази лоши времена, не за добри*******************************************************Пълни глупости на търкалета!И за какво ми е златото през лоши времена? Кво ше правя с него? На кого ще го продам (като времената са лоши за всички, а не само за мен) и на кого ще му е нужно злато, когато няма "хляб" на масата!Мисли в дълбочина и излез от шаблоните! Ако аз знам, че няма кой да купи това злато, аз НЯМА да купувам злато! Елементарно е! А никой няма да купува злато, ако не е сигурен, че то ще поскъпва...а то няма да поскъпва, ако се задават лоши времена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 10 години
Хаха... колко глупости изчетох из коментарите, докато стигна до твоите 5 реда, в които се казва всичко по темата... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 3
mos70
преди 10 години
И аз съм ти отговорил в пост 21! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 13 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Златото се пази лоши времена, не за добри. Концепцията ти е грешна. Мислиш за хартиено злато с което можеш да спекулираш. Т.е. да купиш евтино в лоши времена и да продадеш скъпо в добри. Физическото злато е точно наобратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Писал съм и преди за какво служи златото в несигурно времена, и най вече след апокалиптични случки. Пренася стойност. Намери някъде го прочети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още