IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Среброто поскъпва с близо 7 на сто след неочакваното решение на Федералния резерв да не намалява оборотите на печатницата

08:06 | 19.09.13 г. 56
Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Златото и среброто поскъпнаха рязко след изненадата, която Федералният резерв поднесе на пазарите вчера. Ръководителите на централната банка решиха да не намаляват оборотите на печатницата и да запазят без промяна програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара.

Този ход не бе очакван от пазарите, тъй като през последните месеци различни представители на ръководството на Фед, включително и самият ръководител на институцията Бен Бернанке, даваха ясни сигнали, че се обмисля постепенно свиване обема на изкупуване на ценни книжа.

Ръководителят на Фед Бен Бернанке засега не се ангажира със задачата да започне с постепенното намаление на стимулите в месеците до края на годината. Стъпка, за която той загатна преди време.

„Няма определено начертан график. Трябва да подчертая това“, каза той по време на пресконференцията. „В случай, че данните потвърдят нашите основни очаквания, ако сме достатъчно убедени в перспективата…, то едва тогава може да има действия по-късно през тази година.“

Решението предизвика рязко отстъпление на щатския долар срещу еврото, като за часове зелените пари изгубиха над процент, за да се върнат над 1,35 EUR/USD.

Ефектът от действията на Фед обаче бе далеч по-силен на пазара на благородни метали.

Цената на златото записа най-голямо повишение за последните 15 месеца, повишавайки се с 4,1 на сто до 1 361 долара за тройунция. Въпреки повишението обаче благородният метал, който от април се търгува в условията на мечи пазар, се движи с поевтиняване от 19 на сто от началото на годината.

Среброто пък поскъпва още повече – с близо 7 на сто до 23,08 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Освен това сега, когато знаем какво се е случило, или си мислим, че знаем какво се е случило можем да дадем известна прогноза какво ще се случи по-нататък. Ще се повишава ли цената на златото в най-близко време? Отговорът е "не". Който е могъл да купи на ниската цена и да продаде на високата вече е купил и продал. Големите купувачи могат да изчакат по-ниска цена. Те не бързат за никъде. Освен ако самите американци не решат да купуват, но това вече заплашва собствената им валута, а те не са толкова глупави, че да вярват на приказките в investor-а, че евтината валута била панацея и лекарство то всички болести. Ако големите купувачи на злато са чували за моята теория (а всичко показва, че са чували) сега те ще изчакат отново американците да бъдат принудени да продават. А те ще бъдат принудени, или ще ги принудят. Никак не е случайно, че Китай има огромни резерви в .. сами се сещате, а същото се отнася и за Русия и страните, производителки на петрол. Никак не е случмайно, че американците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 3 rate down comment 0
d333
преди 10 години
nobel, хубаво разсъждаваш.... Само едно не ми се връзва според твоята теория. Защо им е на американците да продават физичестко си, като могат да манипулират цената му чрез хартиеното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Ами да, за сега съм на 100% прав. Всички валути, до които имам достъп са поскъпнали едновременно със златото. В същата минута и секунда. Това означава, че златото не е поскъпнало. Доларът е поевтинял и нищо повече. НИЩО ПОВЕЧЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
А между другото сещаш ли се кой е извършил най-големите покупки, та да се вдигне цената му с около 5%. До колкото ми е известно, за да се вдигне цената на златото с такъв процент в световен мащаб са необходими покупки между 400 и 500 ТОНА. Ловиме ли баса, че основната част от това количество са го купили .... пак американците. Иначе защо ще пада толкова много долара. И ако теорията ми е вярна значи ще видим много скоро каква ще бъде картинката, когато отново го продадат. Известни количества мисля, че ще реализират още днес. Сега отивам да гледам графиките, защото преди малко е отворила борсата в Ню Йорк и после пак ще си говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Ако хляба беше в хляба, сега щеше да се вдига цената на пшеницата. А истинските търговци на злато сега прогнозират, че цената му ще спада. Ако те мислеха като теб щяха да си купуват земя, редосеялки, трактори, комбайни и силози, за съхранение на зърното. Само че, хляб се ражда всяка година, независимо, че го изяждаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Не исках да те обидя, извинявай. Ами ти предвиждаш колапс. То и аз така мисля. Но хляба е в хляба не върши работа за мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 2
mos70
преди 10 години
Ха ха...очаквано се появиха и обиди! Това, че усещам нерви в теб (защото явно си търговец на злато), показва, че съм прав!!"хляб", "развлечение" и секс...това движи човека от както се е появил....и кът гледам- няма да се промени още хИляди години! :)))зАрежи тва злато...няма хляб в него...За напред - хляба ще е във "хляба"! Високите технологии, чието развитие за последните 10 години, в пъти изпревари технологичното и интелектуално развитие на индивида, е новият балон, който ще се спука! Помни ми прогнозата! Все още не е платена цената за 40 годишният финансов балон, който беше надут, и благодарение на който се получи този технологичен скок....имотите гръмнаха...остават Хай-Тека!Пак ще си говорим след известно време и запомни какво съм предрекъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Мерси:) Има доста логика в това което казваш. Както и колегата SSIW. Ако златото беше толкоз безполезно - нямаше да се върти като пералня из целия свят. И все пак не забравяйте, че щом някой реализира големи покупки - значи някой е реализирал големи продажби! И това е точно в тон с това което каза nobel - в случая САЩ прави и двете. Не забравяйте, че никой не е влизал и няма право да влезе в трезора на ФЕД. Когато германците са поискали - са им показали само мижава час от някакво злато. Вариантите са 2 - или САЩ са прибрали по-голямата част от световното злато, но го държат на съвсем друго място - или просто са го разпродали всичкото и търгуват "хартиено", което разбира се също се печата. И някой ще ми говори, че Понзи схемите били незаконни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Ако ти си достатъчно неграмотен, за да не можеш да оцениш химико/физичните свойства на един елемент и да ги сравниш спрямо други (включителни и няколкото съставляващи зелената хартия/хавлия) не се мъчи да разбереш какво е стойност на нещо. Т.е. мислиш само със стомаха си и за глада си. Те право са казали, че на мъжа всяка мисъл му минава през търбуха. И вземи си купи един хляб днес. Още по добре си купи машинка за домашен хляб и накарай жена ти да ти направи истински хляб. Разликата е долу горе колкото между хартиеното и физичкото злато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Ако (теоретично погледнато) всички шматароци, които сме на пазара , купуваме златото от големите играчи, когато е на върха и го продаваме , когато е на дъното, след няколко итерации, ще останем и без злато и без кеш, аз ако бях голям играч, щях да се опитам да реализирам някаква подобна схема . Как се създават психологическите нагласи в шматароците за вземане на неизменно грешните решения е отделна тема и си е тънка работа, но не е неосъществимо.Та за Индия , Китай и др. страни ... аз мога да им продавам злато с/у долари, след това да им купувам златото, като му падне цената, обаче, ако се опитат да търгуват петрола на Иран с юани и рупии , мисля, че ще им блокирам акваторията. И златото и *** имат стойност, ако са подплатени с пушки и армия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още