IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Среброто поскъпва с близо 7 на сто след неочакваното решение на Федералния резерв да не намалява оборотите на печатницата

08:06 | 19.09.13 г. 56
Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Златото и среброто поскъпнаха рязко след изненадата, която Федералният резерв поднесе на пазарите вчера. Ръководителите на централната банка решиха да не намаляват оборотите на печатницата и да запазят без промяна програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара.

Този ход не бе очакван от пазарите, тъй като през последните месеци различни представители на ръководството на Фед, включително и самият ръководител на институцията Бен Бернанке, даваха ясни сигнали, че се обмисля постепенно свиване обема на изкупуване на ценни книжа.

Ръководителят на Фед Бен Бернанке засега не се ангажира със задачата да започне с постепенното намаление на стимулите в месеците до края на годината. Стъпка, за която той загатна преди време.

„Няма определено начертан график. Трябва да подчертая това“, каза той по време на пресконференцията. „В случай, че данните потвърдят нашите основни очаквания, ако сме достатъчно убедени в перспективата…, то едва тогава може да има действия по-късно през тази година.“

Решението предизвика рязко отстъпление на щатския долар срещу еврото, като за часове зелените пари изгубиха над процент, за да се върнат над 1,35 EUR/USD.

Ефектът от действията на Фед обаче бе далеч по-силен на пазара на благородни метали.

Цената на златото записа най-голямо повишение за последните 15 месеца, повишавайки се с 4,1 на сто до 1 361 долара за тройунция. Въпреки повишението обаче благородният метал, който от април се търгува в условията на мечи пазар, се движи с поевтиняване от 19 на сто от началото на годината.

Среброто пък поскъпва още повече – с близо 7 на сто до 23,08 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 13 rate down comment 0
deant
преди 10 години
И най-вече за какво говори факта, че втората икономика в света - Китай непрекъснато увеличава златния си резерв през последната година. Масово изкупуване. Сигурно ще го ползват за платки за новия Ишит? Индия прави същото - там хората масово купуват физическо злато - в някои случаи под формата на бижута, което доведе до увеличаването на вносното му мито до 15%. Да прави са хората, че златото е варварска отживелица. Същото са и войните и оръжията и наркотиците (а тях никой не спира да прозвежда). За жалост вървят ръка за ръка. Ако някой ден намерим начин да тези неща да изчезнат, сигурно и златото няма да се търси толкова. Демек - още сме си варвари - и който си мисли обратното, да спре филма на пауза и да се огледа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
mos70
преди 10 години
Аз пак да питам- за какво да си купувам физическо злато....ако нямам "надеждата", че ще дойдат още по-добри времена, през които ще мога да го лашна на някой, дето си мисли, че и той ше може да го лашне? :)))Схващаш ли тънкият момент? Въпроса е- защо??? :) И отговора е, че златото е наистина една "луксозна стока", която "не се разваля"....тя даже реално вече не е разменно средство...а е просто "стока", която е прието още от древността, че е "ценна"! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 1
nobel
преди 10 години
Колко верни мисли, и колко грешни изводи накрая. ...ако няма "надежда", златото няма никаква надежда да расте. Ами безспорно, нали точно това е бил ЕДИНСТВЕНИЯТ смисъл на златния стандарт - да не растат нито златото, нито валутите. Когато си сигурен, че хартиените пари имат стойност - защо ти е да си купуваш злато? То не служи за нищо, а на всичко отгоре от време на време има лоша ликвидност. Човек инвестира пари в злато тогава, когато не е сигурен в хартиените пари. Няма защо да инвестирам пари в злато, ако мога да си купя с тях храна, дрехи, кола или машини и суровини за производството. Но ако съм опрял до това да си купувам злато, значи нещата не са на добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Да и проблема му е че гледа цената на хартиеното злато, а не на физическото такова. Защото да си купиш физическо е няколко пъти по скъпо от хартиеното. Хартиеното е по скоро инструмент за спекулации, а не е нито луксозна стока и реално не е по-различно от фиктивността на долара и еврото. Т.е. просто още една валута, този път с абсолютно измислена и манипулируема стойност. В неговата основа е лоста за манипулацията на всички останали валути.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Ами твоята теория отрича това, необяснявайки покачването на цената на златото през 2007 и 2008г - ти ми стигна само до долара и аз ти казах ЧАСТИЧНО си прав и ти заора в конкретни месеци и очаквания!! - аз очакванията ти ги разбих с конкретен пример - фирмата Порше... ама четеш ли?Това е единия от поводите да се включа... ама ти се увърташ много и не искаш да го допуснеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 13 rate down comment 0
nobel
преди 10 години
И аз имам един въпрос. Защо цената на златото се влияе само и единствено от цената на долара и само и единствено от състоянието на американската икономика. Защо преди няколко часа, като се вдигна златото падна само долара, а не и останалите валути? Моето мнение е, че това движение е било бягство от долара, защото за да се вдигне буквално за броени минути цената на златото толкова много, значи, че много хора са купували, като при това са купували именно срещу долари и нищо друго. Нямаме забележимо покачване на цената на златото - има само срив на долара. А в тая работа аз не виждам много поводи за оптимизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
mos70
преди 10 години
Е аз по-долу какво казах...нали ти казах същото! търсенето на "убежище" е инерционно явление, останало от древността. Но за да се случи това "търсене" трябват две неща: 1. "Надежда" и вяра в бъдещето. 2. Пари за закупуването на "Надеждата""Надеждата" обаче не може да се появи, ако ги няма....*** пари...което жалко, но е явление, което ФЕД налага още от 30-а година, и което е пагубно за хората, защото ги обрича Фалит!Ако няма "надежда" в главата и "надежда" в джоба- златото няма никаква, ама никаква надежда да расте! :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
А някой път ще ти обясня и каква е целта!!! :))))))))))))))))) - и какви са следствията от нея и какви са симптомите и как да провериш реалността...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Основната ти грешка е че приемаш само лукса/моркова...Затова когато това чувство е доминирано в реалността теорията ти частично познава някои взаимовръзки - казвам някои, защото и ТУК имаш грешки...А Вярната теория е 2-полюсна /до момента, после ще се смени/... та изтърваш СТРАХА!!!Именно движейки в двете крайности (на Човешка реакция от тези основни чувства) ФЕД пълни /във втория случай изкуственно - QE/ липсващите пари и ВЪПРЕКИ спрените покупки на ЛУКСОЗНИ СТОКИ, то златото пак расте! --> ПОЛЗВА СЕ СТРАХА /функция "убежище"/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 9
mos70
преди 10 години
Знам, че знаеш, че съм прав...но няма да паднеш по гръб! :)) Пак да кажа: няма логика във времена на криза и липса на пари, да покачва цената на едно разменно средство на лукса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още