IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Среброто поскъпва с близо 7 на сто след неочакваното решение на Федералния резерв да не намалява оборотите на печатницата

08:06 | 19.09.13 г. 56
Изненадата на Бернанке изстреля златото с над 4%

Златото и среброто поскъпнаха рязко след изненадата, която Федералният резерв поднесе на пазарите вчера. Ръководителите на централната банка решиха да не намаляват оборотите на печатницата и да запазят без промяна програмата за изкупуване на облигации, която е на стойност 85 млрд. долара.

Този ход не бе очакван от пазарите, тъй като през последните месеци различни представители на ръководството на Фед, включително и самият ръководител на институцията Бен Бернанке, даваха ясни сигнали, че се обмисля постепенно свиване обема на изкупуване на ценни книжа.

Ръководителят на Фед Бен Бернанке засега не се ангажира със задачата да започне с постепенното намаление на стимулите в месеците до края на годината. Стъпка, за която той загатна преди време.

„Няма определено начертан график. Трябва да подчертая това“, каза той по време на пресконференцията. „В случай, че данните потвърдят нашите основни очаквания, ако сме достатъчно убедени в перспективата…, то едва тогава може да има действия по-късно през тази година.“

Решението предизвика рязко отстъпление на щатския долар срещу еврото, като за часове зелените пари изгубиха над процент, за да се върнат над 1,35 EUR/USD.

Ефектът от действията на Фед обаче бе далеч по-силен на пазара на благородни метали.

Цената на златото записа най-голямо повишение за последните 15 месеца, повишавайки се с 4,1 на сто до 1 361 долара за тройунция. Въпреки повишението обаче благородният метал, който от април се търгува в условията на мечи пазар, се движи с поевтиняване от 19 на сто от началото на годината.

Среброто пък поскъпва още повече – с близо 7 на сто до 23,08 долара за тройунция.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 19
mos70
преди 10 години
Скока на златото, след новината, че печатането, на кухи и несъществуващи пари, ще продължи, е още едно доказателство в правилността на твърдението ми от преди 2 дни, че златото е "луксозна стока" и както всяка луксозна стока- "върви" когато има пари...пък било то и фалшиви! Има ли "перспектива за разтеж"- лукса продължава, има ли сигнали, че гювеча свършва- свършва и интереса към лукса! Елементарно е!Ако се погледне исторически, златото е растяло значително, само и единствено- когато има оптимизъм! Свърши ли кеша, свършва и интереса към златото. Т.е. златото показва всички признаци на поведение на....най-обикновена "луксозна стока"!Извода е, че....*** хартиени пари са по-силни от златото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 30
korker
преди 10 години
Браво, нека да има работа, да се печатат повече пари и да се създават стимули.Време е и ние да вземем пример от развитите страни, да си развържем фиксирания курс и да отваряме печатницата. Само така ще имаме една съвременна икономика основана на растеж базиран на паричното печатане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още