IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. Днес ви представяме позицията на Добри Божилов.

Въпросът за бъдещето на еврото и еврозоната е донякъде безсмислен вече, доколкото самата еврозона вече не съществува. Формално евро като валута съществува, но това далеч не е онова "евро", каквото беше заложено при създаването на монетарния съюз и по-късно вписано и в Лисабонския договор.

Оригиналното евро трябваше да е наднационална валута, управлявана  от независима институция, на която никой не може да влияе. Като основна  сила се посочваше именно наднационалният характер, който правеше невъзможно отделно правителство, имащо финансови нужди, да притисне своята централна банка да печата пари.

Реално, за да печата пари, на ЕЦБ й е нужно доста трудно постижимо решение на управителния съвет, състоящ се от представители на различни държави. Теоретично не е възможно да се въздейства на подобна институция.

Друг много важен елемент  на еврото беше абсолютната забрана  на централната банка да купува държавни облигации.

Фактически ЕЦБ беше централната банка-мечта - каквато нямаха нито САЩ, нито Япония. Една централна банка, фокусирана категорично само върху ценовата стабилност и нямаща никакви други задължения нито към политици, нито към държави.

Разбира се, всичко това се оказа просто една мечта. Европейската централна банка твърде лесно преодоля преградите пред печатането на пари и фактически се подчини на европейските правителства. Формалната независимост се разпадна.

Много бързо беше намерена и "вратичка" срещу забраната да се купуват държавни облигации и те вече се купуват. И накрая - ценовата стабилност фактически беше премахната като приоритет, доколкото вече дори официалната инфлация е над лимита от 2%, но ЕЦБ не взема никакви мерки срещу това.

Напротив - тя продължава проинфлационната си политика на "печатане на пари".

С отчитането на тези фактори очевидно трябва да се признае реалността, че настоящото евро и настоящата ЕЦБ са нещо съвсем различно от еврото и  ЕЦБ при създаването им.

Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Danny , анти цикличната политика + или - е за бизнеса ? По принцип България е лишена от правото да прави такава , та това което се случва у нас добре ли е или зле ? и не ми отговори на въпроса : къде съм казал че прогреса се дължи на държавата ? Или лижеш ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 12 години
Не си казал, но то прозира от думите ти. Иначе съм съгласен, че държавата трябва да играе някаква роля за да изглажда икономическите цикли, но по-скоро като следи дали пазара се саморегулира, т.е. да следи дали има реален пазар или има монополи, олигополи и т.н. Колкото до паричното предлагане там съм изключително несъгласен с тебе. Кейнс е един измамник най-великия на всички времена, та благодарение на неговите теории които в последните 30 години се прилагат навсякъде, банковия сектор и въобще финансовия сектор стана доминиращ в икономиката, защото той се облагодетелства от тази постоянна инфлация и печели точно от нея. Затова и Финансовия сектор прокламира тези овчарски тъпотии с постоянното печатане на пари и т.н., защото иначе става един съвсем незначителен сектор и печалбите там ще са минимални само за умните хора, както е в другите сектори, а то доскоро всеки овчар печелеше там. Така че такива балъци като тебе явно бачкат в банка и не са и чували за други икономически теории.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Комнетар 28 !Пич доста си зубрил в УНСС-то май ?Жалко чи така са те назобали с постулати на ПСЕВДОНАУКАТА ИКОНОМИКА !Прочети това :http://***.economicpolicyjournal.com/2012/04/my-speech-delivered-at-new-york-federal.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Дани , айде да ми цитираш къде съм казал подобни неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 3 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
data бегай в форума на КНСБ-то бе кумунуид !От такива *** като тебе света е в тези ***. Значи чивечкият ПРОГРЕС се дължи на държавните МИЖИТУРКИ ха ха ха , а не на ИНЦИАТИВНИТЕ и ПРЕДПРИЕМЧИВИТЕ, готовите да рискуват и ЗАГУБЯТ ха ха хаЕГАТИ ПРОМИТИЯТ МОЗЪКИ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Без социални системи кризите са още по дълбоки . Има си теория на циклите а и доста статистика от която е видно че след средата на 20 в. амплитудите на циклите се изглаждат . Но нека се придържаме към темата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 12 години
Ото фон Бисмарк въвежда първите пенсии за работниците през 1889 г. , но не това е тема на дискусията , а и здравеопазването е част социалната система и е едно от най големите завоевания на човечеството през 20 в. апропо пак заради така мразената "социална" държава . Въпросът е на темата е еврото и как се е или ще се промени .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 0
dobribozhilov
преди 12 години
Достиженията на човечеството са се появили въпреки глупостите, които е сторило, а не заради тях. Достиженията са благодарение на бачкатори и предприемачи,за които 16 часовият работен ден е нещо нормално - те сами си го определят, като могат и да не работят изобщо ако искат.Достиженията са продукт на талантливи хора,изобретатели, творци, които дават всичко от себе си, за да се получи нещо. Именно това е обратното на възпитателния ефект на социалната система.Тя мотивира хората да не правят нищо и на не отдават нищо от себе си. Колко ли милиони творци и работяги са пропуснати, защото са станали държавни чиновници или са били на някоя социална хранилка.Колкото до въпроса за социалистическата революция - то социалната система предизвиква революцията отлага проблеми за сметка на дългове. Задълбочава проблема и накрая трусът е по-голям. Без социални системи, кризите са по-малки и с по-малко трусове. Общества без кризи няма, но социалистическите кризи, особено след дълъг соц, са брутални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 2 rate down comment 0
Гари
преди 12 години
Направо се чудя как е прогресирало човечеството хиляди години без социални системи. Защото първата е въведена в САЩ чак през 1935 г., т.е. преди 67 г. Средната продължителност на живота преди 1000 г. е била под 30 г. заради високата детска смъртност. Напредъкът на медицината я намалява и увеличава продължителността на живота, не някакви измислени социални схеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 12 години
С тая "грешна" политика продължителността на човешкия живот се е вдигнала двойно от началото на века , а населението на земята е над 6 млрд. За качеството на живот няма нужда да коментирам . Или всички си мислят че достиженията на човечеството са се появили от нищото ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още