IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Защо еврозоната е обречена и какво да очакваме от Германия - вижте поредната позиция в дискусията на Investor.bg

08:13 | 03.05.12 г. 117
Еврото - такова, каквото бе замислено, вече не съществува

Дискусията за бъдещето на еврозоната набира все по-голяма сила. Това ни накара да се обърнем и към нашите читатели и да разберем какви са техните очаквания за валутния съюз. Днес ви представяме позицията на Добри Божилов.

Въпросът за бъдещето на еврото и еврозоната е донякъде безсмислен вече, доколкото самата еврозона вече не съществува. Формално евро като валута съществува, но това далеч не е онова "евро", каквото беше заложено при създаването на монетарния съюз и по-късно вписано и в Лисабонския договор.

Оригиналното евро трябваше да е наднационална валута, управлявана  от независима институция, на която никой не може да влияе. Като основна  сила се посочваше именно наднационалният характер, който правеше невъзможно отделно правителство, имащо финансови нужди, да притисне своята централна банка да печата пари.

Реално, за да печата пари, на ЕЦБ й е нужно доста трудно постижимо решение на управителния съвет, състоящ се от представители на различни държави. Теоретично не е възможно да се въздейства на подобна институция.

Друг много важен елемент  на еврото беше абсолютната забрана  на централната банка да купува държавни облигации.

Фактически ЕЦБ беше централната банка-мечта - каквато нямаха нито САЩ, нито Япония. Една централна банка, фокусирана категорично само върху ценовата стабилност и нямаща никакви други задължения нито към политици, нито към държави.

Разбира се, всичко това се оказа просто една мечта. Европейската централна банка твърде лесно преодоля преградите пред печатането на пари и фактически се подчини на европейските правителства. Формалната независимост се разпадна.

Много бързо беше намерена и "вратичка" срещу забраната да се купуват държавни облигации и те вече се купуват. И накрая - ценовата стабилност фактически беше премахната като приоритет, доколкото вече дори официалната инфлация е над лимита от 2%, но ЕЦБ не взема никакви мерки срещу това.

Напротив - тя продължава проинфлационната си политика на "печатане на пари".

С отчитането на тези фактори очевидно трябва да се признае реалността, че настоящото евро и настоящата ЕЦБ са нещо съвсем различно от еврото и  ЕЦБ при създаването им.

Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
ОК
преди 12 години
Погребалните камбани започнаха да звънят. Май е време да се влиза в акции от периферията на еврозоната :) А апокалипсиса отново ще се отложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
И изобщо, сегашната корпоративна политика, та тя движи всичко в момента, и огромната алчност и зомбиране на едни в стремеж за постоянни печалби, поставянето на други във феодална зависимост, би довело до катастрофа.Моето лично мнение е, че е необходимо усилията да са насочени в друга посока, но да не отклонявам темата....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Ако Германия излезе от еврозоната, тогава развитието на идеята за ЕС ще спре. Нормално е да се изпада понякога в криза или затруднение. Съмнявам се, че Германия толкова бързо може да вземе подобно решение. Може би ще спечелят в краткосрочен план, но в дългосрочен ще се окажат изолирани. Статията представя една гледна точка, която според мен, няма вероятност да стане. Много по-вероятно беше византийците да фалират отдавна, но не го направиха, дори си взеха великденски премии. Много по-вероятно е половината държавна администрация да я изместят и след месец ББ да каже, че се е объркал и да я върне обратно. Германците са разумна и силна нация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
edimi
преди 12 години
"Наднационална" валута за ЕС във формата на политическото и фискално управление в момента не може да има. Вероятно, първо създаването на някаква форма на СЕЩ, а впоследствие наднационална валута би било по-успешно. НЯМА в света валута без държава! Прецедентът е златото!/като еквивалент за покупателна сила/ За една валута трябва да важат единни данъчни, митнически и фискални закони! Но, има и друг фактор. "Кооперирането" на държави и територии, създаването на огромни съюзи, блокове, разни "имперски" амбиции както се вижда от историята е пълен провал. Това глобализиране и лумпенизиране на хора е спирачка а не панацея за постоянно развитие нагоре. Дори да приемем, че постепенно се създадат 2,3,4...съюза/пр. ЕС, САЩ, БРИК и прочие/, ще дойде момент когато, те ще се окрупнят до ДВА. И тогава? Какво война?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 4
FINTA
преди 12 години
Бе тия приказки за гибел на еврото не са ли малко демоде вече?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
lyusien
преди 12 години
Пълни глупости Еврото ще продължава да съществува и още страни ще се присъединят към еврозоната Е Ц Б имаше нещастието че предишния и председател беше много слаб и допусна тази криза Е Ц Б ще прави всичко това което прави Ф Резерв включително и изкупуване на държавни ценни книжа когато това е изгодно Проблема на Европа е по скоро психологически отколкото чисто икономически Европа е най голямата икономика в света и ще продължава да бъде Просто неините граждани трябва да се чувствата па-вече европейци и по-малко германци французи холандци поляци българи румънци Чаооо Желая ви успех
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Скептично, но добро мнение според мен. Факт е, че без кардинални и разтърсващи промени се върви точно към такъв сценарий. За жалост евробюрократите не могат да реагират изобщо, нито навреме, нито адекватно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още