IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Какво е девиантно поведение и какво е когнитивен дисонанс - термини, които използвате?

Когато  новополучената информация е в конфликт с предварително съществуващите разбирания, хората често усещат умствен дискомфорт – психологическо явление, известно като когнитивен дисонанс. Следва реакция, чрез която хората се опитват да хармонизират когнициите /атитюдите, емоциите, вярванията или ценностите/ си и следователно да   облекчат менталния си дискомфорт.

Девиантно поведение е най-общо казано такова поведение, което се отклонява от масово възприетото за нормално поведение от гледна точка  на морал, култура, социално поведение, секс и т.н. Вероятно може да се спори кое е по-девиантно - новофилията или пълната отдаденост на определен вид спорт. За мен девиантното поведение е свързано почти винаги с бягство от психологически проблеми, натрупани в изминалия живот или ежедневния душевен дискомфорт, който не можем да разрешим.

- След като най-силният единичен импулс за щастие се свързва със секса, кои са топ 5 единични импулси?

Това е изследване на Канеман (2003) и колектив, което е проведено с жени в Тексас и реконструира техните усещания за ежедневните им активности, които носят удоволствие/щастие и неудоволствие/мъка на база време, използвано за дейността и нетен ефект. Следващите са: социализиране след работа, почивка, вечеря, обяд. Така формулирано изследването не изучава специфично парите. В същото време работата е на предпоследно място по получаване  на удоволствие и съответно  на второ място за неудоволствие. Специално това изследване е възможно да бъде оспорено от полова гледна точка, поради различната биохимия на женския и мъжки мозък.

- Как и кога трябва да започне да се развива усещане към парите у децата?

Това е част от процес на формиране на ценностната им система, останалото е вторично.

- Според книгата на Киойосаки, богат е този, на когото месечният доход надхвърля разхода, в този смисъл много пенсионери са по-богати от бизнесмени с многомилионен бизнес. В крайна сметка какво е богат? Има ли критерии, например спестявания, които да ти стигнат за 10 г. без да работиш?

Коранът забранява търговията с пари и не цели тяхното трупане, но насърчава богатството в предмети. Нито притежанието на Postmoney, нито притежанието на 25 автомобила не мисля, че води до по-пълно удовлетворение от живота. Има различни критерии, които се основават на бази данни, рационално поведение, актюерство и ежедневни разходи.

Дневните разходи на средния американец към момента (с изключение на плащанията по ипотеки, лизинг и битови сметки) са около 60 долара. Планът за пенсиониране от 401К щатски долара в Америка е една от целите за щастливо  пенсиониране там. Има и други подобни критерии. Въпросът какво е богатство или дали си богат не е важен. Важен е  въпросът дали си щастлив!

- Доколко имат значение средата и хората, с които общуваме? Някой хора заразяват и просто ти идва да се включиш в Postmoney състезанието, а именно къде ходил, как спечелил, какво щял да направи и човек седи и интуитивно си мисли "аз какво правя, трябва да се стегна" и състезанието набира скорост.

Отново отговорът е въпрос на ценности. Разбира се има израстване или регрес по отношение на ценностите спрямо библейската нормалност. Разбира се, че средата има влияние и индивидът се влияе от групово поведение, което е доста добре изследвано от социалната психология. Много от дилърите също изпадат под влияние на herd bahaviour (стадно поведение - бел. ред.)

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

31
rate up comment 8 rate down comment 2
OPASEN
преди 12 години
Подкрепям тезата на колегите, защитаващи хората, живеещи под наем, но наслаждавайки се на живота ;-)В подкрепа на това една супер лесна сметка:Вместо да купувате имот сложете кинтите в Банка на 6-7 % и с радост ще видите, че на 80'000 лева лихвата ще покрие наема и дори ще остане за харчене ;-)Не забравяйте и, че така допълнително спестявата пари от комисиони за брокери при покупката, нотариални и държавни такси, данъци, ремонти и ставате доста по-мобилни ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 3
индианеца
преди 12 години
Ами абсолютно съм съгласен. Имотите обаче засягат почти всички, а акциите само някои :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 11 rate down comment 2
plamenov
преди 12 години
Ами щом ще смятаме дай да сметнем цените на акциите преди 4г. и сега и да видим какво ще излезе ??? сходна или по-лоша картинка .......... нормално е при криза стойността на инвестициите на хората които не са успяли да ги обърнат в пари на време да е доста под туй което са инвестирали !! Не мислиш ли ?? защото аз познавам хора чийто инвестиции на БФБ Дек 2007 се оценяваха на над 350 000 лв а сега са на 25 000 лв. :)))) същото важи и за недвижимитте имоти :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 4
IvanG
преди 12 години
Прав е човека за жилищата. Когато човек има покрив става вързан за мястото където работи т.е. често в времето се примирява се да върши по малко продуктивна и интересна за него работа за сметка на комфорта да живее на мястото където е ипотекирал. Освен това жилищата като всеки актив се обезценяват предвид разходите които поглъщат за ремонт, застраховки и овехтяване. Инфлацията която идва ежегодно от банките тласка цените им нагоре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 1
Voldemor
преди 12 години
Какви панелки? Говорим за инвестициите в последните 15-20 години, които са основно в ново строителство. Инвестиции в панелки може да е правил само някой ***, но и те не са много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 1
plamenov
преди 12 години
НЕ ИСТИНАТА Е ЧЕ ЖИВОТА ЗАПОЧВАА ....... КОГАТО ЖЕНАТА И ДЕЦАТА ЗАМИНАТ НА ВИЛАТА!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 11 rate down comment 1
индианеца
преди 12 години
Споделям мението на автора дотолкова, колкото живота на повечето хора е един най-обикновен rat-race. Цял живот търкаля на едно място, докато си мисли, че печели много. За България говорим за имоти, понеже това е ТОП инвестицията тук. Като добвите и дълг към уравнението и нещата стават катастрофални. Който не вярва да вади калкулатора и да смята какво е 40% номинален спад за 4 години в цените, минимум 10% официална инфлация за периода, и ГПР около 10% в лихвите. Ами честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 3
plamenov
преди 12 години
Не забравяй че една друга голяма част от населението се подведоха по такива като г-н Иванчев и си инвестираха спестяванията по фондове където сега стойността им е 10% от това което бяха ??? Така че и твоята теория издиша:) А истината е че всеки отделен хомо сапиенс си има глава на раменето и ако една инвестиция е изгодна на някой то това не означава че тази инвестиция не е крайно НЕизгодна за някой друг. Тъй че недей оплюва цчл сектор на който се крепи 30% от икономиката :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Под собствен имот имах в предвид такъв, който не е ипотекиран:) т.е. говорех за хората, които *притежават* имота си. Било то къщичка построена на село или панелка в града, или апартамент в блок даден защото са ти съборили къщата за да построят блока. За другото категорично не споря с теб, особено за кредитите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 7
Crux
преди 12 години
Кое точно е "стабилното" нещо на 30-годишен панел, купен през 2008-а с 20-годишна ипотека на цена 1000 Евро/кв. м?Каква "сигурност" имаш, когато за покриване на вноската по ипотечния кредит отива над половината от месечния ти доход?Как точно ще "осигуриш" децата си, при условие, че когато дойде време да наследят панелката, тя или ще се е срутила, или ще е в такова състояние, че и *** няма да искат да живеят в нея?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още