IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Иванчев: Жилищата са мъртви активи и убиват предприемчивостта ни

Ако парите не се консумират реално, те са само игра с егото и перверзното му самозадоволяване, твърди преподавателят по Поведенчески финанси

13:00 | 13.01.12 г. 115
<p>
	Боян&nbsp;Иванчев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Боян Иванчев. Снимка: Личен архив

- Какво е девиантно поведение и какво е когнитивен дисонанс - термини, които използвате?

Когато  новополучената информация е в конфликт с предварително съществуващите разбирания, хората често усещат умствен дискомфорт – психологическо явление, известно като когнитивен дисонанс. Следва реакция, чрез която хората се опитват да хармонизират когнициите /атитюдите, емоциите, вярванията или ценностите/ си и следователно да   облекчат менталния си дискомфорт.

Девиантно поведение е най-общо казано такова поведение, което се отклонява от масово възприетото за нормално поведение от гледна точка  на морал, култура, социално поведение, секс и т.н. Вероятно може да се спори кое е по-девиантно - новофилията или пълната отдаденост на определен вид спорт. За мен девиантното поведение е свързано почти винаги с бягство от психологически проблеми, натрупани в изминалия живот или ежедневния душевен дискомфорт, който не можем да разрешим.

- След като най-силният единичен импулс за щастие се свързва със секса, кои са топ 5 единични импулси?

Това е изследване на Канеман (2003) и колектив, което е проведено с жени в Тексас и реконструира техните усещания за ежедневните им активности, които носят удоволствие/щастие и неудоволствие/мъка на база време, използвано за дейността и нетен ефект. Следващите са: социализиране след работа, почивка, вечеря, обяд. Така формулирано изследването не изучава специфично парите. В същото време работата е на предпоследно място по получаване  на удоволствие и съответно  на второ място за неудоволствие. Специално това изследване е възможно да бъде оспорено от полова гледна точка, поради различната биохимия на женския и мъжки мозък.

- Как и кога трябва да започне да се развива усещане към парите у децата?

Това е част от процес на формиране на ценностната им система, останалото е вторично.

- Според книгата на Киойосаки, богат е този, на когото месечният доход надхвърля разхода, в този смисъл много пенсионери са по-богати от бизнесмени с многомилионен бизнес. В крайна сметка какво е богат? Има ли критерии, например спестявания, които да ти стигнат за 10 г. без да работиш?

Коранът забранява търговията с пари и не цели тяхното трупане, но насърчава богатството в предмети. Нито притежанието на Postmoney, нито притежанието на 25 автомобила не мисля, че води до по-пълно удовлетворение от живота. Има различни критерии, които се основават на бази данни, рационално поведение, актюерство и ежедневни разходи.

Дневните разходи на средния американец към момента (с изключение на плащанията по ипотеки, лизинг и битови сметки) са около 60 долара. Планът за пенсиониране от 401К щатски долара в Америка е една от целите за щастливо  пенсиониране там. Има и други подобни критерии. Въпросът какво е богатство или дали си богат не е важен. Важен е  въпросът дали си щастлив!

- Доколко имат значение средата и хората, с които общуваме? Някой хора заразяват и просто ти идва да се включиш в Postmoney състезанието, а именно къде ходил, как спечелил, какво щял да направи и човек седи и интуитивно си мисли "аз какво правя, трябва да се стегна" и състезанието набира скорост.

Отново отговорът е въпрос на ценности. Разбира се има израстване или регрес по отношение на ценностите спрямо библейската нормалност. Разбира се, че средата има влияние и индивидът се влияе от групово поведение, което е доста добре изследвано от социалната психология. Много от дилърите също изпадат под влияние на herd bahaviour (стадно поведение - бел. ред.)

Последна актуализация: 10:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 13 rate down comment 2
Voldemor
преди 12 години
Така се е получило - единствена цел, защото другите възможности са в пъти по-рискови. Ето и тук писалите форумци споменават проблема с производство или друг бизнес в България - сравнително скъп продукт и дейност омотана в корумпираните паяжини на чиновници, политици, полицаи и т.н. Какво му остава на българина? Кое е единственото сравнително стабилно нещо, за което може да се хване????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 4
plamenov
преди 12 години
Както казваше многоуважания ми професор по Икономика в един хамерикански университет ( лека му пръст!): Който не го може отива да преподаваа ...... така че на гусин Иванчев му предлагам да наблегне на даскалъка ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 7
Crux
преди 12 години
Мне. Не да преживява нормално той и семейството му, а да има имот. Защото елементарните сметки показват, че животът под наем е много по-изгоден от купуването на собствено жилище. Но в България който живее под наем е обект на подигравки и присмех и се смята за неудачник. Нищо, че може да живее под наем в голямо, луксозно жилище в хубав квартал, а този, дето го подиграва, да мизерства в 30-годишна панелка отвъд Околовръстното, купена с кредит с месечна вноска 60% от дохода на семейството. Тук всички са на принципа "*** да е, мой да е".А относно кредита - още повече хора проплакаха, като се подведоха по безумните реклами и обещания на брокери, строители и банкери и си купиха жилища на тройни цени с дългосрочни ипотечни кредити, дето сега не могат да ги изплащат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 10
kubrat
преди 12 години
Поздравления за интервюто, това може би е най-доброто, публикувано от Инвестор в последно време...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 1
Offenbach
преди 12 години
За измекярите не си много прав, но иначе, да - има много притежатели на жилища на запад.Това не значи, че и те не са вързани към иптоеката си както повечето собственици. И това не е непременно лошо или хубаво - въпрос на ценностна система.Не всичко е черно или бяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
Offenbach
преди 12 години
Много добър! Достойно можеше да го включиш към интервюто :)Искрено казано бях разочарован от някои от "отговорите", котио въобще не са по въпросите.Иначе за парите, да - обратното не винаги е вярно. За първото съм сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 4
Jay Gould
преди 12 години
"Кризата изяде много от парите на богатите в България и ги накара да търсят съвети от професионалисти. Но искат съвет, само когато има проблем..." :)))) Точно тук е и проблема. Едва когато потъне и с двата крака, българинът иска съвет и е склонен да плати за него, тоест, когато вече е доста късно.. ;) За жилищата не е много прав - Във Великобритания 80 % от хората живеят във собствени жилища. Тази теза от времето на социализма, че хората на запад живеят под наем не е вярна. На запад под наем живеят само младежи и студенти или последните ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 1
unseen
преди 12 години
Обществото / иде реч за българина / трябва по честичко да се замисля за бъдещето си и начина на живот.Вчерашното безмислено убийство на млад човек е крещящ пример за меркантилноста и чалгаджийството в живота ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 13 rate down comment 4
dean.jordanov
преди 12 години
"Но ти не си виновен, де - типичният българин разсъждава точно като теб. Собственият имот е единствена цел и смисъл на живота му."Това и да преживява нормално той и семейството му. Какво повече трябва да бъде целта му? Да вземе 1 милион в кредити и да направи фабрика за нещо, след това да няма работа, защото от Китай идва същото, но 2 пъти по-евтино. След това губи фабриката, апартамента си и жена му го напуска. Много хора вече плакаха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
Poncho
преди 12 години
Далеч съм от мисълта, че няма хора споделящи мнението на автора, но просто дакато пишех все още нямаше нито един положителен коментар.Поздрави!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още