IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

Доставките целят да покажат на Путин, че можем да обединим силите си, заяви американският генерал Джон О'Конър

21:01 | 09.03.15 г. 125
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
САЩ изпратиха въоръжение в Прибалтика

САЩ изпратиха над 100 единици военно оборудване, включително танкове и други бойни машини, на трите балтийски републики, за да подсилят отбранителния им капацитет и да възпрат евентуалната руска агресия. Това заяви в Рига американският генерал Джон О'Конър, предаде АFP.

Доставките през пристанището на латвийската столица целят "да покажат на президента Путин и на Русия, че можем да обединим силите си", заяви генералът, който отговаря за транспортиране на техниката. Танковете Ейбрамс, бойните машини Брадли и джиповете Хъмви ще останат в Естония, Латвия и Литва "докато е необходимо, за да се откаже Русия от агресия", подчерта той.

Интерфакс съобщи, че пристигналите в Рига военна техника и войници са необходими за следващата ротация в рамките на операцията "Атлантическа решимост", чиято цел е укрепване на военното присъствие на САЩ в Европа.

Във Вашингтон говорителят на Пентагона полковник Стив Уорън заяви, че около 3000 американски войници ще бъдат разположени в Източна Европа от следващата седмица за съвместни учения с войските на трите балтийски държави, предаде Асошиейтед прес. Те ще бъдат подкрепени от около 750 американски танкове, хеликоптери и други бойни машини и оборудване.

Очаква се американските военни да са в региона за учения около три месеца.

Трите балтийски републики са членки на НАТО и ЕС от 2004 г., но са с нисък собствен военен потенциал.

Руската намеса в Източна Украйна и анексирането на Крим през март 2014 г. пораждат тревоги в тези три страни, които в продължение на половин век бяха насилствено присъединени към Съветския съюз, отбелязва АFP.

Военни учения на Русия в Балтийско море предизвикаха у тях безпокойство, че Кремъл може да се опита да ги дестабилизира.

В тази ситуация НАТО подсилва капацитета си чрез създаване на нова военна група от 5000 души, които могат да се мобилизират за кратко време, и шест командни центъра в Източна Европа в близост до Русия. Три от тях са в Естония, Литва и Латвия.

"Показваме единен фронт от север до юг", подчерта генерал О'Конър.

Миналата седмица президентката на Литва Далия Грибаускайте заяви, че страната й трябва да може да устои на нападение със собствени сили "поне 72 часа", за да успеят съюзниците да й се притекат на помощ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

92
rate up comment 5 rate down comment 3
stefan-L
преди 9 години
абе шуменски турчин ! що не одиш в томбус джамия дето е в цетъра на турският ви град да се миеш с ибрика ***! всички турци станахте големи американци мръсен шуменски фес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
91
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Ей *** неграмотен, я марш първо да се ограмотиш малко, и тогава се пробвай пак. *** атакистки. Толкова си ***, че и за путински ибрик не ставаш даже. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
90
rate up comment 6 rate down comment 2
stefan-L
преди 9 години
А бе *** що не имигрираш в твоята нещастна америка ! Омръзна ми да ти чета американските глупости американски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
89
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 9 години
подмокряш ли се като четеш ТТ данни на неоловимите ракети ИСКАНДЕР? Сас сигорнос моше да оцелят и Обонго фаф Белият дом штом на 10000 км попатад с точност до 5 метра....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
88
rate up comment 3 rate down comment 3
georgi_shum
преди 9 години
Мисълта ми бе, че никой не пречи на хората в Украйна да говорят на руски, и никой не ги преследва за това. Т.е една от опорните точки в пропагандата на Путин просто не е вярна. За коментара - винаги много си ме учудвал как с някакъв явен патос цитираш и се кефиш на всеки западняк, който критикува официалната позиция на Вашингтон и го обявяваш за "пробудил" се.. А всеки, руснак който критикува Путин - го заклеймяваш като буквално ***. ***, не ставащ за нищо и т,н. Не си малко лицемерен и двустандартен? А иначе е ясно, че акцията е с Прибалтика е показна, Нали това е целта на всяко учение за бога? Каква е целта на руските прелитания покрай натовски страни. че с два самолета ще могат да направят нещо? Показват и те мускули ест. Както и същата е целта на техните показни учения с толкова сили до границата на Украйна.. А САЩ да се слаби .. стига моля те :) Ако са слаби Русия що е толкова притеснена ? Що и пука от НАТО? Харесва ли ни или не - Щатите имат феноменално могъща армия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
87
rate up comment 11 rate down comment 4
stefan-L
преди 9 години
на *** Латвия Литва и Естония им трябват само три часа и Русия ще влезат в състава на Русия заедно с американските танкове и 3000 бестрашни американски солджара ! Видяхме ги вече как се наакаха на есминосецът им Доналд Кук преди няколко месеца от едно старо СУ24 което им блокира всички системи за управление и имитира че може да порази с 12 ракети за 10 минути ! 17 члена от екипажа бяха в такъв шок че си пуснаха на другият ден рапортите за уволнение на пристанището в Констанца Румъния
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
86
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Еми на фарси ли да говорят? Те са си руснаци, а знамената... хехе, и македонците гаворят на български, а размахват некво знаме с гръцки артефакт... хаха! Неубедителен ти е клипът, сори! Виж онези, които аз ти пуснах.И нещо по въпроса от статията:"Вашингтон. Бившият консултант на Републиканската партия в САЩ Джеймс Джетрас заяви, че военните учения с участието на военнослужещи от Съединените щати, които ще се проведат в Прибалтийския регион, имат за цел само да разпалват военна истерия и демонстрират слабостта на САЩ и на НАТО, предаде Reuters. Джетрас смята, че присъствието на американски войници в района е просто показна изява на САЩ, че могат да защитят прибалтийските страни, а истината е, че тези три хиляди войници не биха могли да го направят, ако съществуваше истинска заплаха."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
85
rate up comment 8 rate down comment 6
stefan-L
преди 9 години
те и в България докаха танкове но за това никой нищо не пише !Танковете бяха тихичко свалени на порт Бургас и транспортирани на трайлери до полигона на Ново Село на който американците имат база! Изобщо имат си тайни споразумения с правителството за който се мълчи ! Вече сме мишена за ракетите ИСКАНДЕР на 10000км попадат с точност до 5 метра и са неоловими за сега от всякакви противоракетни системи ! А да ви е честито новото правителство на мутра 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
84
rate up comment 5 rate down comment 9
redcretin
преди 9 години
Ся ще се надигне един писък на умряло ... :)Следващ етап - подготвяне на храни и дрехи, помощи за Рашастан. Ама истински, не в бели КАМАЗ-чета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
83
rate up comment 5 rate down comment 4
georgi_shum
преди 9 години
https://***.youtube.com/watch?v=jWVon4-v3Jc ето ти клипчето, за което ти говорех вчера, макар и да е по орязана версия. Не мога да открия пълната нещо.... Но е видно как хора с украински знамена си говорят спокойно на руски. И никой не им прави нищо.. Има си и органи на реда даже, които също говорят на руски..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още