IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от ЕС въвеждат нови санкции срещу Русия в следващите часове

Президентът на Франция и канцлерът на Германия са провели "труден" и "откровен" разговор с руския президент, който не е дал индикации за спиране на войната

19:53 | 12.03.22 г. 47
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky

Страните от Европейския съюз (ЕС) се готвят да въведат нови санкции срещу Русия, които ще бъдат обявени в следващите часове, съобщава в събота източник от Елисейския дворец за телевизия BFM TV.

Решението е взето, след като президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц са разговаряли по телефона с президента на Русия Владимир Путин, предава БГНЕС.

Според източника на медията Москва "не е демонстрирала желание да спре войната". „Ще вземем нови санкционни мерки в следващите часове“, казва източникът на телевизията.

От кабинета на Макрон коментират само, че разговорът с Путин е продължил 75 минути и е бил „труден“ и много „откровен“.

Френски официални лица посочват, че руският лидер не е дал никакви индикации по време на разговора, че възнамерява да спре боевете в Украйна, пише CNBC.

По-рано през деня Макрон и Шолц разговаряха и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Междувременно Зеленски по време на пресконференция е изразил известен оптимизъм относно последните дискусии между украински и руски представители. „Те започнаха да говорят за нещо, а не просто да хвърлят ултиматуми“, посочва той, цитиран от NBC News.

Той призовава за „мирен процес, край на военния процес“. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също потвърждава, че Украйна е готова да преговаря за прекратяване на войната, но няма да приеме ултиматуми.

На виртуално събитие, организирано от безпартийната организация с нестопанска цел Renew Democracy Initiative, Кулеба коментира, че цивилни животи ще бъдат спасени, ако Украйна разполага с бойни самолети и повече щурмови самолети за унищожаване на големи военни колони.

Кризисните разговори между Москва и Киев за конфликта в Украйна, които бяха водени лице в лице в Беларус, са продължили чрез видеовръзка, съобщава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция РИА Новости. Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация за разговорите в Беларус, ще продължи да води преговорите от името на Русия, допълва Песков.

Зам-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира по-рано днес в интервю за руския Първи канал, че предложенията на Русия за гаранции за сигурност, изпратени на САЩ и НАТО, вече не са валидни, тъй като конфигурацията на ситуацията е напълно променена. Рябков отбелязва в отговор на въпрос, че „не бих казал, че предложения от този вид остават в сила“. "Все пак конфигурацията се промени напълно, сега ситуацията е коренно различна. Въпросът е да се гарантира постигането на целите, поставени от нашето ръководство за специалната военна операция (Кремъл използва термина "специална военна операция" за войната в Украйна и има ограничения за руските медии, които говорят за война - б.ред.)", каза зам.-министърът.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил отпускането на 200 млн. долара помощ за Украйна под формата на оръжия и хуманитарна помощ, съобщава Белият дом. С решението общата помощ за сигурност на САЩ, предоставена на Украйна през последната година, достига 1,2 млрд. долара, посочват от американската президентска администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 5
doba
преди 2 години
petrg5s, зависи как си подготвен. Види се тов Путин е преминал сериозна школовка...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Страните от ЕС въвеждат нови санкции срещу Русия в следващите часове == Русия ке падне! Лето 9999-то :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
petrg5s
преди 2 години
Това и на психиката действа.Всеки ден икономически тояги и тежки санции.Ти едва си се съвзел от предишните,а те идват нови и нови .И накрая падаш духом
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 2 години
ТОЧНО ТАКА СТОЯНЕ. Да я заличим,само, че преди да го направим, ще се наложи да си направим харакири с доставките на руски нефт за ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ!!!!РЕПЛИКАТА ПУТИН СЪС СТОЯЩИТЕ ЗАД НЕГО КУКЛОВОДИ СА РЕШИЛИ ДА АРЕСТУВАТ ВСИЧКИ АКТИВИ НА РАЗПОЛОЖЕНИТЕ В РУСИЯ МЕЖДУНАРОДНИ КОМПАНИИ КАКВИТО СА ЛУКОЙЛ , ГАЗПРОМ ......Нали се досещаш как след тази еспроприяция ще се почуства нашата ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ работеща само с руски нефт "УРАЛ".???? Сещаш ли се, как в един момент компанията ни може да се превърне в ненужна скрап на регистрираният в Нидерландия собственик???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 9
юрист
преди 2 години
Българин си, ама на Връбница в сряда;0 НЯМА българин в България,който да не знае, че по силата на българското си гражданство, е и ЕС гражданин и се ползва от всички права и свободи на ЕС гражданин в пълен обем. Това го знае дори и майка ми, която е на възраст над 70 години, а ти не го знаеш- въпросът е защо, освен ако просто не си българин и не си бг. гражданин. Друго логично обяснение просто няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Фалит? Загубен и слабоумен тpoл, България е мнооооого далеч от фалита, за разлика от пPocия. Нищо не разбираш от икономика, но то и очакванията към теб не са високи, споко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Да се повторя: да плашеш санкционирания със санкции? Това е все едно да плашеш набоцкано дете(поради болест примерно) със спринцовка. Не минава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 6
крас
преди 2 години
ФАЛИТА НА МЕЖДУНАРОДНИ КОМПАНИИ КАТО ГАЗПРОМ , РОСНЕФТ , ЛУКОЙЛ Е ФАКТ !!!! Въпорсът е в чии ръце ще попаднат АКТИВИТЕ на фалралите компании???? Според инвеститорите те трябва да попаднат в техни ръце.!!! НЕ НА ТОВА МНЕНИЕ Е РЕПЛИКАТА В КРЕМЪЛ , КОЙТО СМЯТА ДА АРЕСТУВА АКТИВИТЕ НА КОМПАНИИТЕ В РУСИЯ.!!! На война като на война!!! ВСЕКИ Е В ПРАВОТО ДА НАНЕСЕ УДАРИ НА ПРОТИВНИКА !!! Каква ще е съдбата на работещият с руски нефт Урал ЛУКОЙЛ - БЪЛГАРИЯ?!! Вероятността да се превърне в скрап не е хипотетична , а съвсем реална!!ЗАПАДА БЛОКИРА СМЕТКИТЕ НА РУСИЯ И КОМПАНИИТЕ, В ОТГОВОР НА КОЕТО ОТ КРЕМЪЛ ЩЕ АРЕСТУВАТ АКТИВИТЕ НА ТЕЗИ КОМПАНИИ.!! На мен това ми прилича на нова ВЕЛИКА ОКТОМВРИЙСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА РЕВОЛЮЦИЯ!!! На теб как ти изглежда?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 8
юрист
преди 2 години
Aлооо- дамите и господата от ЕС сме И НИЕ- БЪЛГАРИТЕ. Значи- ти се делиш от нас- българите- и ни пожелаваш ''Добре дошли в ада''. Ами така кажи- да стане ясно, че не си нито етнически българин, нито бг, гражданин, а просто един руснак;0 Хубаво е човек да е наясно за националността на опонента си- ей така, за да станат ясни позициите ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Съскайте и скимтете, копейници. Плашите гаргите. А фалита блъска по вратата. Ще изкарате ли 10 дни или преди това ще се изпуснете в гaщите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още