IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Страните от ЕС въвеждат нови санкции срещу Русия в следващите часове

Президентът на Франция и канцлерът на Германия са провели "труден" и "откровен" разговор с руския президент, който не е дал индикации за спиране на войната

19:53 | 12.03.22 г. 47
<p>
	Президентът на Русия Владимир Путин.&nbsp;<em>Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky</em></p>

Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergei Ilnitsky

Страните от Европейския съюз (ЕС) се готвят да въведат нови санкции срещу Русия, които ще бъдат обявени в следващите часове, съобщава в събота източник от Елисейския дворец за телевизия BFM TV.

Решението е взето, след като президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Олаф Шолц са разговаряли по телефона с президента на Русия Владимир Путин, предава БГНЕС.

Според източника на медията Москва "не е демонстрирала желание да спре войната". „Ще вземем нови санкционни мерки в следващите часове“, казва източникът на телевизията.

От кабинета на Макрон коментират само, че разговорът с Путин е продължил 75 минути и е бил „труден“ и много „откровен“.

Френски официални лица посочват, че руският лидер не е дал никакви индикации по време на разговора, че възнамерява да спре боевете в Украйна, пише CNBC.

По-рано през деня Макрон и Шолц разговаряха и с президента на Украйна Володимир Зеленски.

Междувременно Зеленски по време на пресконференция е изразил известен оптимизъм относно последните дискусии между украински и руски представители. „Те започнаха да говорят за нещо, а не просто да хвърлят ултиматуми“, посочва той, цитиран от NBC News.

Той призовава за „мирен процес, край на военния процес“. Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба също потвърждава, че Украйна е готова да преговаря за прекратяване на войната, но няма да приеме ултиматуми.

На виртуално събитие, организирано от безпартийната организация с нестопанска цел Renew Democracy Initiative, Кулеба коментира, че цивилни животи ще бъдат спасени, ако Украйна разполага с бойни самолети и повече щурмови самолети за унищожаване на големи военни колони.

Кризисните разговори между Москва и Киев за конфликта в Украйна, които бяха водени лице в лице в Беларус, са продължили чрез видеовръзка, съобщава говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от руската агенция РИА Новости. Владимир Медински, който оглавяваше руската делегация за разговорите в Беларус, ще продължи да води преговорите от името на Русия, допълва Песков.

Зам-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков коментира по-рано днес в интервю за руския Първи канал, че предложенията на Русия за гаранции за сигурност, изпратени на САЩ и НАТО, вече не са валидни, тъй като конфигурацията на ситуацията е напълно променена. Рябков отбелязва в отговор на въпрос, че „не бих казал, че предложения от този вид остават в сила“. "Все пак конфигурацията се промени напълно, сега ситуацията е коренно различна. Въпросът е да се гарантира постигането на целите, поставени от нашето ръководство за специалната военна операция (Кремъл използва термина "специална военна операция" за войната в Украйна и има ограничения за руските медии, които говорят за война - б.ред.)", каза зам.-министърът.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън е разрешил отпускането на 200 млн. долара помощ за Украйна под формата на оръжия и хуманитарна помощ, съобщава Белият дом. С решението общата помощ за сигурност на САЩ, предоставена на Украйна през последната година, достига 1,2 млрд. долара, посочват от американската президентска администрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 2 години
ЕЙ ЮРИСТ, Как не си се родил по времето на социализма?!!!Готов партиен секретар си!!!!Сега си пак такъв изповядваш европейските ценности!!! ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ ЕВРОПЕЕЦА АЗ СЪМ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН И РОДИНАТА МИ НЕ Е ЕВРОПА А БЪЛГАРИЯ!!! Съжалявам но не съм космополит като теб или представител на номади...... АЗ ПРОСТО СЪМ СИ БЪЛГАРИН И РОДИНАТА МИ НЕ Е ЕВРОПА , А БЪЛГАРИЯ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 5
крас
преди 2 години
МНОГО УВАЖАЕМИ РАЗБИРАЧО, Не разбирам от икономика , но имам някакво логично мислене подсказващо ми , че ато тези които стоят зад репликата Путин решат да експроприират всички изпаднали във фалит международни компании каквито са роснефт , Газпром , Лукойл , ще го отнесем самите ние.... ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ щяла да си пренастройва системите за работа на НЕРУСКИ НЕФТ който не знам откъде ще внасяме. .... Това ми звучи многооо успокояващо. .... Незнам какви мисли ще се родят на намиращият се в Амстердам собственик на Лекойл -България и дали вместо да пренастройва една система за работа на друг сорт нефт , няма да му дойде на ума да нареже за скрап рафинерията. ..... Сигерно се сещаш как това ще ни се отрази благоприятно на цените на горивата!!!! КАКВО ЩЕ ПРЕДИЗВИКАТ ЕДНИ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА ПРЕДПОЛАГАМ СИ НАЯСНО !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
Никаква особена мисия няма Русия и няма да има! Не трябва да се търси никаква национална идея за Русия това е мираж. Животът с национална идея ще доведе първоначално до ограничения, а после ще възникне нетърпимост към друга раса, към друг народ и към друга религия. Нетърпимостта задължително ще доведе до терор. Не бива да се стремим към връщането на Русия към някаква единна идеология, защото единната идеология рано или късно ще доведе Русия до фашизма. Академик Дмитрии Лихачов , "Размисли за Русия" 1999 г
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 1
Иванов Иван
преди 2 години
дядя вова е бивш руски чекист, а по на стоящем руски ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
doba
преди 2 години
Ватников, data, Българин се пише с главно 'Б'. А това с падането на Путин го слушам от 2008г. АМА... не пада. Интересно бъдеще се задава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 4
юрист
преди 2 години
Преди да питаш за цените на тока, аз да те попитам, и то съвсем сериозно- ти знаеш ли какви са правата ти на ЕС гражданин, м...Те ти уикито, за да се образоваш малко- ''Гражданството на Европейския съюз, наричано неправилно европейско гражданство, е правен статут на гражданите на страните-членки на Европейския съюз. То НЕ ПРЕМАХВА националното гражданство на отделните страни-членки, а ГО ДОПЪЛВА със съвкупност от допълнителни права. Гражданството на Европейския съюз е учредено с Договора от Маастрихт, подписан през 1992 г. В преамбюла на договора страните членки на ЕС, заявяват, че са решени да създадат общо гражданство за гражданите на своите държави[1], чиято цел е да укрепва закрилата на правата и интересите на гражданите на държавите членки[2]. Въвеждането на гражданство на Съюза показва желанието на страните членки да установят пряка политическа връзка между ЕС и конкретното физическо лице, да спомогнат за по-активното му участие в социално-икономическия и политическия живот в държавата членка, на територията на която то пребивава, без да бъде неин гражданин.[3] Същевременно гражданството на Съюза е една от особеностите на Европейския съюз, която отдалечава Съюза от класическото разбиране за международна организация.[4]''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Ти не си българин, а кремълски гАзoлизец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Добре е подготвен Пyттю, фирмите влизат в дефолт до няколко дни, централната банка до 2 седмици, средната заплата вече е под 500 лв, минималната е 180 лв, а средната пенсия вече е 120 лв. Да ви е честита подготовката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 4
data
преди 2 години
Да ти кажа , от глада по голям учител няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 5
крас
преди 2 години
СЪЖАЛЯВАМ , НО НЕ РАЗБИРАШ КАКВА Е ОГРОМНАТА РАЗЛИКА МЕЖДУ МЕН И ТЕБ !!!! Аз съм БЪЛГАРИН , а ти си ЕВРОПЕЕЦ!!! .....За разлика от теб съм *** и не разбирам какво е това ЕС !!!! Да е държава , не е държава!! НЯМА КОНСТИТУЦИЯ И СЕ УПРАВЛЯВА ОТ НЯКАКВИ КОМИСАРИ ПОДОБНИ НА ТЕЗИ ОТ ВРЕМЕТО НА ЛЕНИН!!!! Обясни ми на мен простия какви са тези европейски ценности налагащи ни да плащаме цени на ток такива каквито са в Европа , а не такива каквито се определят от нашият БЪЛГАРСКИ пазар?!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още